logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Artiklar kring vårt arbete för människor i utsatthet

Artiklar kring vårt arbete för människor i utsatthet.

En ung kvinna med Frälsningsarméns sköld på jackan räcker över en matkasse till en äldre kvinna.

”Vi möter människor som svälter sig för att ha råd med sina mediciner”

Många människor drabbas av långa handläggningstider på Socialtjänsten och Försäkringskassan och behöver därför akut hjälp.

En ung kvinna får en matkasse från en av Frälsningsarméns anställda.

Akut hjälp som förhindrar att hela livet kraschar

Just nu möter vi många människor i akut nöd. Behoven är stora & hjälpen gör stor skillnad.

En ung mamma och hennes dotter som tar emot en matkasse från Frälsningsarmèn.

47 000 fler måltider delades ut under förra året

2023 har varit tufft för människor i utsatthet. Men har vi kunnat hjälpa fler än på länge –hela 314 763 hjälpinsatser tack vare alla gåvogivare. Läs mer!

En ung kvinna får en matkasse från en av Frälsningsarméns anställda. I bakgrunden syns en familj vid ett bord i samtal med Frälsningsarméns anställda.

Tydlig trend under 2023 – fler har hamnat i utsatthet

Växande köer till våra matutdelningar och fler barnfamiljer som drabbas av vräkning och hemlöshet är några av trenderna vi har sett 2023. Läs mer här!

Porträttbild av Susanne

Susanne hittade hem till Frälsningsarmén på Hisingskåren

Susanne som kommit ur ett drogberoende finner gemenskap hos Frälsningsarmén Tjejgruppen för kvinnor med missbruksproblem och psykisk ohälsa. Läs mer här!

I Gävle har julhjälpens ansökningar nästan fyrdubblats

Många som redan lever på marginalen får inte pengarna att räcka till mat, klappar och annat som hör julen till.

En flicka står i ett fönster vid en lysande adventsljusstake. I bakgrunden syns en mamma i köket med en matkasse med Frälsningsarméns sköld på

Högt tryck på Frälsningsarméns julhjälp i Mellansverige

Frälsningsarmén i Mellansverige har just nu ett mycket högt tryck från personer som söker hjälp med mat, julklappar och även kläder inför julen.

En person med Frälsningsarméns sköld på jackan packar i en matkasse. Infälld i bilden ett porträtt på Angelika Ericson Fulgencio, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Västerås.

Inflationen skapar tomt matkonto, ensamhet och oro

Frälsningsarmén i Västerås ser hur oron för ekonomin leder till ökad psykisk ohälsa och planerar flera insatser för att bemöta detta.

Till vänster Jönköpings universitet i bakgrunden med människor som cyklar i förgrunden - till höger porträtt på Maria Olausson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö

Fler unga studerande söker hjälp hos Frälsningsarmén

Fler studerande söker sig till kåren i Nässjö för att få hjälp med mat. De behöver också prata om existentiella frågor och få förbön.

Till vänster: En kvinna som tar emot en matkasse med Frälsningsarméns sköld på. Till höger: Porträtt på Maria Olausson som är kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö

Även Socialtjänst och skolor hör av sig till Frälsningsarmén

Hos Frälsningsarmén i Nässjö ser man hur nöden och har ökat. Alltfler söker hjälp, också familjer som aldrig tidigare behövt be om mat och kläder.

En ung mamma och hennes dotter som tar emot en matkasse från Frälsningsarmèn.

Fler söker hjälp hos Frälsningsarmén i Östersund

På Frälsningsarmén i Östersund ökar hjälpbehovet markant när den nya utsattheten gör att föräldrar saknar mat för dagen, kläder och blöjor till barnen.

Till vänster: Porträttbild av Lotta Lundell som ansvarar för det sociala arbetet på Frälsningsarmén Hisingskåren. Till höger: Byggnaden där Hisingskåren finns. Fasaden är och ovanför entrén hänger Frälsningsarméns sköld.

Familjer saknar mat för dagen

Föräldrar kan inte laga middag till barnen, inte packa en matsäck eller klä barnen efter årstid. Läs den gripande berättelsen från kårledare Lotta Lundell.

En ung kvinna står utomhus framför en dörr med Frälsningsarméns sköld, bakom kvinnan syns fler personer.

Nöden växer hos barnfamiljer och äldre

Allt fler ensamstående föräldrar och äldre har inte råd med mat, kläder, hyra och mediciner. Men behoven är stora och ökar.

Iryna står inne på Templet, det sitter människor kring borden i bakgrunden.

Iryna från Ukraina: ”Vi är tacksamma för allt”

Många ukrainska flyktingar söker sig till Frälsningsarmén. "Här känner jag mig trygg" säger Iryna, som flydde med sin dotter för drygt 1 år sedan.

Natalia som sitter vid ett bord med sonen Matvii på Templets kår i Stockholm. Matvii sitter med ryggtavlan mot kameran och tittar på något på en mobiltelefon.

Ett år av krig i Ukraina – så hjälper Frälsningsarmén

Mat, kläder, sovplatser, gemenskap, myndighetskontakter, jobbcoachning och mycket mer har Frälsningsarmén i Sverige 2022 erbjudit flyktingar från Ukraina.

En kvinna från Frälsningsarmén som sitter vid ett bord och samtalar med en annan kvinna. Vid bordet står det en matkasse, och i bakgrunden syns en barnvagn.

Så här hjälpte vi under 2022

Frälsningsarmén har under 2022 gett 318 970 olika hjälpinsatser. Delat ut mat och kläder, gett tak över huvudet och bjudit in till aktivitet och gemenskap.

Ryggtavlan på en person från Frälsningsarmén som sitter vid ett bord. Mittemot sitter det en mamma med hennes son i knät.

Fler larmrapporter om barnfamiljer i utsatthet

”Unga mammor ringer och gråter för att de inte har mat till småbarnen eller blöjor”, säger Inger Silfverdal, Frälsningsarmén i Östersund. Läs mer här!

Kvinnlig personal från Frälsningsarmén som delar ut en julklapp till en flicka.

Larmrapporter om större utsatthet inför julen

Under december arbetar våra medarbetare för högtryck för att möta alla behov bland människor i utsatthet. 2022 är det fler än någonsin som behöver hjälp.

Frälsningsarméns kårledare i Borås vid ett bord fullt med oinslagna julklappar till barn.

”Ingen ska behöva sitta ensam på julafton”

Det blir julaftonsfirande på kåren i Borås med något enkelt att äta och gemenskap. Julhjälp för behövande sker under december. Läs mer här!

Många nya hjälpsökande i Stockholm

På Vasakåren i Stockholm möter vi 2022 människor som aldrig sökt hjälp tidigare men som nu inte får ekonomin att gå ihop. Läs mer här!

Porträttbild av Helen Bergh som är kårledare i Gävle. Hon tittar till höger om kameran.

Fler söker ekonomisk hjälp i Gävle

Antalet personer som söker ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén i Gävle har ökat från några personer varje månad till flera stycken i veckan. Läs mer här!

Frälsningsarmén i Södertälje under den stora manifestationen söndagen den 9 oktober mot de ökande skjutningarna.

Södertälje kår motverkar våld och utsatthet

Genom att arbeta förebyggande med tron i centrum vill kåren i Södertälje stötta barn och unga som riskerar hamna i kriminalitet. Läs mer här!

En man, Johan, som lever i hemlöshet. Han står vid Templets entré och tittar till vänster om kameran.

”Tacksam att hjälp finns när priserna stiger”

Kafé i Gemenskap på kåren Templet i Stockholm bjuder behövande på frukost varje vardagsförmiddag. Läs mer om behoven som Frälsningsarmén Templet möter här.

Porträttbild av Carolina Nilsson som är kårledare på Söderkåren. Hon står vid entrén till kåren och tittar in i kameran.

Många nya barnfamiljer behöver hjälp

En barnfamilj som lever på existensminimum och fått avslag från socialtjänsten är ett typiskt exempel på de som söker hjälp hos Söderkåren. Läs mer här!

Två personer från Frälsningsarmén som delat ut en smörgås och varm dricka till en man i hemlöshet.

”Det kommer bli en tuff vinter för de mest utsatta”

"De vi möter är ofta en hårsmån från att bli vräkta. Små prisökningar kan göra att allt slås omkull", säger Karin Hansson Lindgren som är socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

En mamma som håller om hennes dotter i en soffa. Mamman tittar till vänster om kameran, och dottern tittar ledsamt in i kameran.

Hjälp de utsatta genom krisen

Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar slår hårdast mot de mest utsatta och vi se ett ökat behov av hjälp. Läs mer här!

Sopplunch och insamling ger julhjälp i Göteborg

Tack vare julinsamlingen kan fattiga familjer i Göteborg få julmat och klappar till barnen och kan så fira en god och anständig jul. Läs mer här!

En hög av inslagna julklappar som ligger under en julgran.

Jul för behövande hos Frälsningsarmén i Visby

Cirka 350 hushåll i Visby tar emot julbidrag och julklappar som delas ut vid personliga möten med fika och välsignelsebön för den som vill. Läs mer här!

Till vänster: En ung pojke som kramar om tomten. Till höger: Julbord på Frälsningsarmén i Västerås.

I Västerås bjuds det in till fem julbord för utsatta personer

Förutom att ge mat, julklappar och presentkort så är det fem sittningar då det bjuds på julmat. Gästerna lider alla av någon form av utsatthet. Läs mer!

En mindre porträttbild av Ylva Pettersson som är kårledare för Frälsningsarmén i Sundsvall. Bakgrunden består av fokus på en julgranskula i en julgran.

Julhjälp för fattigpensionärer och ensamstående föräldrar i Sundsvall

”En del kan inte fylla i lapparna för att ansöka om hjälp. Vi får sitta bredvid och försöka vägleda,”, berättar Ylva Pettersson i Sundsvall. Läs mer!

Ett långt bord med olika typer av frukter.

Ryktet går: ”På Frälsningsarmén i Borås händer det grejer!”

I Borås har Frälsningsarmén har tagit många goda initiativ för behövande. Basen är caféverksamhet, matutdelning och ekonomisk hjälp. Läs mer här!

Person från Frälsningsarmén lämnar över kläder och en matkasse till en mamma och ett barn.

Extra tuff start på nya året

För människor i utsatthet är det extra tufft i början på året. Läs här om hur Frälsningsarmén möter allt fler som har svårt att få pengarna att räcka till.

Ensamstående ung mamma, Maria, tillsammans med hennes barn. De kramar om varandra och ler mot kameran.

Välkommen julhjälp till behövande stockholmare

December 2018 delade alla stockholmskårer ut sina årliga julgåvor och förutom ett presentkort på mat erbjöds samtal, råd och en personlig förbön. Läs mer!

Ryggtavlan på en man från Frälsningsarmén som sitter vid ett julbord och äter julmat tillsammans med två äldre damer. I bakgrunden står det en pyntad julgran.

Julen i Halmstad handlar om medmänniskan

Kåren i Halmstad har nära samarbete med Ica Maxi Högskolan. Det ger pengar från pantrum samt all julmat till tre fullsatta julbord för utsatta. Läs mer!

Personal på Frälsningsarmén som står och gör iordning matkassar.

Nödrop från människor i utsatthet

”Jag har bara 40 kr kvar i slutet av månaden”. Nödropet nådde oss i mitten av mars 2021. En utdragen pandemi innebär fler och nya typer av nödrop. Läs mer!

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på sin tröja. Hon står och samtalar med en ung kvinna som har ryggen mot kameran.

Kurs i ekonomi - mer än siffror

På vissa håll anordnar Frälsningsarmén kurser i ekonomi för att den som har det tufft ska få redskap att bemästra sin egen situation. Läs mer här!

En person från Frälsningsarmén delar ut en tallrik med julmat.

Frälsningsarmén och Willys skapar jul för utsatta

I Örnsköldsvik samlas människor i utsatthet och som kanske är ensam i jul till ett dignande julbord och en uppesittarkväll med varm gemenskap. Läs mer!

Porträttbild av Åsa Unsgaard som ler mot kameran.

Från psykisk ohälsa till livsglädje

Efter år av svår psykisk ohälsa och personliga kriser, tänkte Åsa att livet var över. Men idag ser hon sig som frisk och njuter av livet. Läs mer här!

Till vänster: Två led av matkassar. Till höger: Barn och föräldrar som sitter och målar.

Frälsningsarmén möter människors behov på Södermalm i Stockholm

Till Söderkåren kommer många människor alla veckans dagar, man vill vara en kyrka för hela veckan och inte bara under söndagarnas gudstjänster. Läs mer!

Tre högar av mynt och på toppen sticker en liten grön växt upp. Från vänster till höger blir högarna av mynt högre.

Så fungerar skuldsanering

Behöver du söka skuldsanering? De fem kriterierna för att få ansöka, hur du ansöker och vad som händer sedan hittar du här!

Två personer från Frälsningsarmén som delar ut en smörgås till en man i utsatthet.

Många fick hjälp och stöd under pandemins första år

Fler drabbas av psykisk ohälsa, arbetslöshet, ensamhet och porrberoende. Inom våra verksamheter fortsätter hjälpen och stödet, på vissa håll i nya former.

Porträttbild av en kvinna, Regola, som tittar till höger om kameran. Hon står vid en buske med röda blommor.

Hon överlevde uppväxtens våldsamheter

Stora delar av Regolas liv har präglats av rädsla för en våldsam pappa. Senare även av diagnoser och sjukdomar. Läs här hur hon fann hjälp och nya vänner!

Porträttbild av en kvinna, Lena, som tittar in i kameran.

"Jag hamnade mellan stolarna"

Lena var långtidssjukskriven, skild och i djup depression när hon fick hjälp i Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram "Hela du" på Gotland. Läs mer här!

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på sin jacka med ryggtavlan mot kameran. Bredvid henne står en man som hon håller hjälpsamt om i armen.

Frälsningsarmén länkar samman hjälpinsatser

Personer i utsatthet behöver få hjälp att hitta rätt. Då kan man ge rätt stöd på rätt plats och samtidigt utnyttja varandras kompetens. Läs mer här!

Till vänster: Två flickor som deltog i julspelet och föreställer Maria och Elisabeth. Till höger: Ryggtavlorna på personer som sitter och tittar på julspelet.

Glädje och tacksamhet inför julen i Västerås

Ensamma mammor, arbetslösa och andra personer i utsatthet i Västerås har fått ta del av ekonomisk hjälp, gemenskap, mat och klappar. Läs mer här!