logotype
Hjälp människor i akut utsatthet - ge en gåva nu

Artiklar

Frälsningsarmén hjälper människor i utsatthet.

En person med Frälsningsarméns sköld på jackan packar i en matkasse. Infälld i bilden ett porträtt på Angelika Ericson Fulgencio, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Västerås.

Inflationen skapar tomt matkonto, ensamhet och oro

Socialtjänstens ekonomiska bistånd räcker inte till barnfamiljens mat och pensionens minskade värde tvingar den äldre till isolering i hemmet. Oron för ekonomin leder dessutom till en ökad psykisk ohälsa. Detta ser Frälsningsarméns kår i Västerås och planerar därför flera insatser för att bemöta detta.

Till vänster Jönköpings universitet i bakgrunden med människor som cyklar i förgrunden - till höger porträtt på Maria Olausson, kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö

Fler unga studerande söker hjälp hos Frälsningsarmén

Fler studerande söker sig till kåren i Nässjö för att få hjälp med mat. De behöver också prata om existentiella frågor och få förbön.

Till vänster: En kvinna som tar emot en matkasse med Frälsningsarméns sköld på. Till höger: Porträtt på Maria Olausson som är kårledare för Frälsningsarmén i Nässjö

Även Socialtjänst och skolor hör av sig till Frälsningsarmén

Hos Frälsningsarmén i Nässjö ser man hur nöden och utsattheten är mycket större än tidigare. Alltfler söker hjälp, också familjer som aldrig tidigare behövt be om mat och kläder.

En ung mamma och hennes dotter som tar emot en matkasse från Frälsningsarmèn.

Fler söker hjälp hos Frälsningsarmén i Östersund

På Frälsningsarmén i Östersund ökar hjälpbehovet markant när den nya utsattheten gör att föräldrar saknar mat för dagen, kläder och blöjor till barnen.

Till vänster: Porträttbild av Lotta Lundell som ansvarar för det sociala arbetet på Frälsningsarmén Hisingskåren. Till höger: Byggnaden där Hisingskåren finns. Fasaden är och ovanför entrén hänger Frälsningsarméns sköld.

Familjer saknar mat för dagen

Föräldrar kan inte laga middag till barnen, inte packa en matsäck eller klä barnen efter årstid. Läs den gripande berättelsen från kårledare Lotta Lundell.

En pappa med dotter i 10-årsåldern sitter på en bank med en lekplats i bakgrunden - de ser bägge allvarliga ut.

Nöden växer hos barnfamiljer och äldre

Allt fler ensamstående föräldrar och äldre söker hjälp hos oss för att klara mat, kläder, hyra och mediciner. Men behoven är stora och ökar.

Iryna står inne på Templet, det sitter människor kring borden i bakgrunden.

Iryna från Ukraina: ”Vi är tacksamma för allt”

Många ukrainska flyktingar söker sig till Frälsningsarmén. "Här kan du känna dig trygg" säger Iryna, som flydde med sin dotter för drygt ett år sedan.

Natalia som sitter vid ett bord med sonen Matvii på Templets kår i Stockholm. Matvii sitter med ryggtavlan mot kameran och tittar på något på en mobiltelefon.

Ett år av krig i Ukraina – så hjälper Frälsningsarmén

Mat, kläder, sovplatser, gemenskap, myndighetskontakter, jobbcoachning, språkträning, gudstjänster och ett varmt och mänskligt välkomnande. Allt detta och mycket mer har Frälsningsarmén erbjudit de flyktingar som under ett år av förödande krig strömmat in från Ukraina.

En kvinna från Frälsningsarmén som sitter vid ett bord och samtalar med en annan kvinna. Vid bordet står det en matkasse, och i bakgrunden syns en barnvagn.

Så här hjälpte vi under 2022

Under 2022 gav vi 318 970 olika hjälpinsatser. Vi delade ut matkassar och kläder till barnfamiljer, bjöd in till äldre till frukost, vi gav personer i hemlöshet mat och tak över huvudet. Vi välkomnade och stöttade dem som flytt kriget i Ukraina. Under året ordnades även många aktiviteter för barn och unga i utsatta områden.

Ryggtavlan på en person från Frälsningsarmén som sitter vid ett bord. Mittemot sitter det en mamma med hennes son i knät.

Fler larmrapporter om barnfamiljer i utsatthet

”Unga mammor ringer och gråter för att de inte har mat till småbarnen eller blöjor”, säger Frälsningsarméns kårledare i Östersund, Inger Silfverdal.

Kvinnlig personal från Frälsningsarmén som delar ut en julklapp till en flicka.

Larmrapporter om större utsatthet inför julen

I år är det fler än någonsin som behöver hjälp för att klara julen. ”Vi har märkt ett ökat hjälpbehov under hela hösten, men nu får vi rapporter om att flera av våra kårer och sociala center går på knäna och inte längre klarar av att möta alla behov. Behoven är helt enkelt större än våra resurser”, säger Leif Bergström, kommunikationschef på Frälsningsarmén.

Frälsningsarméns kårledare i Borås vid ett bord fullt med oinslagna julklappar till barn.

”Ingen ska behöva sitta ensam på julafton”

Julaftonsfirande och julhjälp. Det erbjuder Frälsningsarmén i Borås som finns och verkar i stadens särskilt utsatta område Norrby. I ett samarbete med andra kyrkor får ekonomiskt utsatta plocka ihop sin egen matkasse och får specialinköpta klappar till barnen. Och på själva julafton erbjuds gemenskap på kåren.

Många nya hjälpsökande i Stockholm

Högre levnadskostnader drabbar den som redan har en kärv ekonomi och på Vasakåren i Stockholm möter man människor som aldrig sökt hjälp tidigare men som nu inte får ekonomin att gå ihop. Men det gäller också att hjälpa på rätt sätt så att man inte i stället stjälper, påpekar kårledare Anna-Lena Paulsson.

En flicka står i fönstret framför en adventsljusstake. En kvinna står i bakgrunden och packar upp matkassar från Frälsningsarmén.

Hjälp oss ge fler en god jul

Julen närmar sig, en högtid som många förknippar med kärlek, glädje, gemenskap, gåvor och god mat. Värre är det för dem som har det tufft ekonomiskt, flytt från krig eller inte har någon att fira med. Men med din gåva kan vi hjälpa fler att få en god jul.

Porträttbild av Helen Bergh som är kårledare i Gävle. Hon tittar till höger om kameran.

Fler söker ekonomisk hjälp i Gävle

Helen Bergh, kårledare i Gävle, möter varje vecka människor i behov av hjälp. Sedan i somras har antalet människor som söker ekonomisk hjälp ökat från några personer varje månad till flera stycken i veckan och trenden har fortsatt under hösten.

Frälsningsarmén i Södertälje under den stora manifestationen söndagen den 9 oktober mot de ökande skjutningarna.

Södertälje kår motverkar våld och utsatthet

Frälsningsarmén i Södertälje var en uppskattad partner under den stora manifestationen söndagen den 9 oktober mot de ökande skjutningarna. Genom att med tron i centrum arbeta förebyggande vill kåren stötta barn och unga som riskerar hamna i kriminalitet. Samtidigt ökar trycket från hjälpsökande som drabbats av stigande mat- och elpriser.

En man, Johan, som lever i hemlöshet. Han står vid Templets entré och tittar till vänster om kameran.

”Tacksam att hjälp finns när priserna stiger”

Kafé i Gemenskap på kåren Templet i Stockholm bjuder behövande på frukost varje vardagsförmiddag. Läs mer om behoven som Frälsningsarmén Templet möter här.

Porträttbild av Carolina Nilsson som är kårledare på Söderkåren. Hon står vid entrén till kåren och tittar in i kameran.

Många nya barnfamiljer behöver hjälp

En barnfamilj som lever på existensminimum och har fått avslag på ekonomiskt bistånd från socialtjänsten är ett typiskt exempel.

Två personer från Frälsningsarmén som delat ut en smörgås och varm dricka till en man i hemlöshet.

”Det kommer bli en tuff vinter för de mest utsatta”

"De vi möter är ofta en hårsmån från att bli vräkta. Små prisökningar kan göra att allt slås omkull", säger Karin Hansson Lindgren som är socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

En mamma som håller om hennes dotter i en soffa. Mamman tittar till vänster om kameran, och dottern tittar ledsamt in i kameran.

Hjälp de utsatta genom krisen

Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar alla hushåll, men som alltid slår kriser hårdast mot de mest utsatta. Frälsningsarméns kårer och verksamheter runt om i Sverige märker ett ökat behov av hjälp.

En hög av inslagna julklappar som ligger under en julgran.

Jul för behövande hos Frälsningsarmén i Visby

Cirka 350 hushåll i Visby tar emot julbidrag och julklappar från Frälsningsarmén som delas ut vid personliga möten med fika och välsignelsebön för den som vill. Till det öppna julfirandet för behövande på julafton kommer det ungefär 130 personer.

Sopplunch och insamling ger julhjälp i Göteborg

Tack vare julinsamlingen kan fattiga familjer få julmat och klappar till barnen och kan så fira en god och anständig jul. På julfest och jullunch bjuds även missbrukare, arbetslösa, ensamma, pensionärer och personer med psykisk ohälsa på gemenskap, julmat, sång, musik, gemenskap och en julklapp.

Ett långt bord med olika typer av frukter.

Ryktet går: ”På Frälsningsarmén i Borås händer det grejer!”

I Borås syns Frälsningsarmén allt oftare ute på gatorna och har tagit många goda initiativ för att sträcka ut en hand till behövande. Basen är caféverksamhet, matutdelning och ekonomisk hjälp men samfundet bedriver även verksamheter i samarbete med andra aktörer. Ledarna verkar också som opinionsbildare inom sina hjärtefrågor.

En mindre porträttbild av Ylva Pettersson som är kårledare för Frälsningsarmén i Sundsvall. Bakgrunden består av fokus på en julgranskula i en julgran.

Julhjälp för fattigpensionärer och ensamstående föräldrar i Sundsvall

”En del av de som kommer hit kan inte fylla i lapparna för att ansöka om hjälp. Vi får sitta bredvid och försöka vägleda, och på så sätt förstå deras situation genom samtalet”, berättar Ylva Pettersson, kårledare för Frälsningsarmén i Sundsvall.

Till vänster: En ung pojke som kramar om tomten. Till höger: Julbord på Frälsningsarmén i Västerås.

I Västerås bjuds det in till fem julbord för utsatta personer

Förutom att ge mat, julklappar och presentkort så har Frälsningsarméns kår i Västerås fem olika sittningar då det bjuds på julmat. Gästerna lider alla av någon form av utsatthet. ”En del ser oss som deras enda vänner som bryr sig om dem och får dem att känna sig sedda”, säger Susanna Nordberg, ansvarig för Frälsningsarméns sociala arbete i Västerås.

Person från Frälsningsarmén lämnar över kläder och en matkasse till en mamma och ett barn.

Extra tuff start på nya året

”Årets fattigaste månad” inleder i vanlig ordning det nya året då plånboken är lite tunnare efter julfirande med mat och klappar. För människor i utsatthet är det extra kännbart. Till detta kommer inflation och höjda levnadskostnader. Frälsningsarmén möter allt fler som har svårt att få pengarna att räcka till.

Ryggtavlan på en man från Frälsningsarmén som sitter vid ett julbord och äter julmat tillsammans med två äldre damer. I bakgrunden står det en pyntad julgran.

Julen i Halmstad handlar om medmänniskan

Frälsningsarméns kår i Halmstad satsar rejält på julen, i nära samarbete med Ica Maxi Högskolan. Kåren får under parollen "Ett annat typ av Halmstad" in pengar från pantrum, varukampanjer i butiken och i möjligheten att ge en gåva. Dessutom kommer all julmaten till tre fullsatta julbord från samma butik.

Ensamstående ung mamma, Maria, tillsammans med hennes barn. De kramar om varandra och ler mot kameran.

Välkommen julhjälp till behövande stockholmare

Den 10-13 december delade Frälsningsarméns alla stockholmskårer ut sina årliga julgåvor. Till Vasakåren kom personer från olika delar av länet. Samtal, råd och en personlig förbön erbjöds i samband med hjälpen, som oftast består av ett presentkort på mat. "Det här betyder verkligen jättemycket för mig!" säger Maria, ensamstående ung mamma från södra Stockholm.

Tre högar av mynt och på toppen sticker en liten grön växt upp. Från vänster till höger blir högarna av mynt högre.

Så fungerar skuldsanering

Januari är för många den fattigaste månaden på året. Extra utgifter i samband med julhelgen och inför det nya året kan bli dråpslaget för privatekonomin, för den som redan balanserade på gränsen. Om skuldsituationen börjar bli ohållbar kan det vara läge att undersöka möjligheterna till skuldsanering.

Till vänster: Två led av matkassar. Till höger: Barn och föräldrar som sitter och målar.

Frälsningsarmén möter människors behov på Södermalm i Stockholm

På Söderkåren möter Frälsningsarmén många människor under alla veckans dagar, man vill vara en kyrka för hela veckan och inte bara under söndagarnas gudstjänster.

Porträttbild av Åsa Unsgaard som ler mot kameran.

Från psykisk ohälsa till livsglädje

Efter år av svår psykisk ohälsa och personliga kriser, tänkte Åsa att livet var över. Men kärleken till dottern fick henne att gripa ett sista halmstrå - Krukmakarens hus i Visby. Frälsningsarméns hjälp gör att hon idag ser sig som frisk och njuter av livet; steg för steg mot självförsörjning och en fungerande vardag.

En person från Frälsningsarmén delar ut en tallrik med julmat.

Frälsningsarmén och Willys skapar jul för utsatta

I Örnsköldsvik samlar kåren (församlingen) människor i utsatthet och som kanske är ensam i jul till ett dignande julbord och en uppesittarkväll med varm gemenskap. Kårledare Henry Lindell beskriver hur decemberplanerna ser ut och hur den goda kontakten med matbutiken Willys utvecklats.

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på sin tröja. Hon står och samtalar med en ung kvinna som har ryggen mot kameran.

Kurs i ekonomi - mer än siffror

Människor med olika behov kommer till Frälsningsarméns verksamheter och söker hjälp. På vissa håll anordnar man kurser i ekonomi för att den som har det tufft på det planet ska få redskap att bemästra sin egen situation. Kårerna (församlingarna) i Västerås och Göteborg är exempel på det.

Personal på Frälsningsarmén som står och gör iordning matkassar.

Nödrop från människor i utsatthet

”Jag har bara 40 kronor kvar till slutet av månaden...”. Nödropet nådde oss på Frälsningsarmén i mitten av mars. Evas man hade, genom sitt spelberoende, försatt hela familjen i ekonomisk kris. Familjen betalade priset för hans beroende. Vi märker att de sociala nödropen kommer tätare nu. En utdragen pandemi innebär fler och nya typer av nödrop.

Porträttbild av en kvinna, Lena, som tittar in i kameran.

"Jag hamnade mellan stolarna"

Lena var långtidssjukskriven, skild och i djup depression när hon fick hjälp i Frälsningsarméns rehabiliteringsprogram "Hela du" på Gotland. För första gången såg någon till hela hennes livssituation. Idag mår hon bra, har arbete och känner mening med livet igen.

Porträttbild av en kvinna, Regola, som tittar till höger om kameran. Hon står vid en buske med röda blommor.

Hon överlevde uppväxtens våldsamheter

Stora delar av Regolas femtioåriga liv har präglats av rädsla för en våldsam pappa. Senare även av diagnoser och sjukdomar. Men hos Frälsningsarmén i Nässjö fann hon hjälp, nya vänner, arbetsuppgifter och en spirande tro.

Två personer från Frälsningsarmén som delar ut en smörgås till en man i utsatthet.

Många fick hjälp och stöd under pandemins första år

I pandemins spår har fler människor drabbats av psykisk ohälsa, arbetslöshet, ensamhet och porrberoende. Det har även uppmärksammats inom Frälsningsarméns verksamheter där hjälpen och stödet har fortsatt, på vissa håll i nya former.

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på sin jacka med ryggtavlan mot kameran. Bredvid henne står en man som hon håller hjälpsamt om i armen.

Frälsningsarmén länkar samman hjälpinsatser

Personer i utsatthet behöver få hjälp att hitta rätt. Det menar ansvariga för Frälsningsarméns sociala arbete i Stockholm, som medvetet arbetar med aktiva länkningar. Då kan man ge rätt stöd på rätt plats och samtidigt utnyttja varandras kompetens.

Porträttbild av Mattias Nordenberg som är samordnare på Eken.

Eken samtalscenter - en del av Frälsningsarméns vårdkedja

I Frälsningsarméns vårdkedja är flera verksamheter länkade till varandra för att ingen person i utsatthet ska hamna mellan stolarna i processen mot ett helare liv. Förutom stödboenden ingår nu även samtalcentret Eken som eftervård och ytterligare stöd för den som snart står på egna ben i samhället.

Till vänster: Två flickor som deltog i julspelet och föreställer Maria och Elisabeth. Till höger: Ryggtavlorna på personer som sitter och tittar på julspelet.

Glädje och tacksamhet inför julen i Västerås

Julfester och ekonomisk hjälp inför högtiden har stått på agendan nu i veckan hos kåren i Västerås. Ensamma mammor, arbetslösa och andra personer i utsatthet har fått ta del av gemenskap, mat och klappar. December är hektisk men också en månad präglad av tacksamhet och svenskarnas generositet.