logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Premiär för nytt galleri på Söderkåren

Ett tidigare kafé på Söderkåren såg i helgen dagens ljus som konstgalleri. Det festliga vernissaget drog både intresserade Söderbor och kårmedlemmar för konstmingel, samtal och fika.

I lördags var det premiär och vernissage på Galleri 96, som är en del av Söderkåren och Frälsningsarmén. Galleriet ligger intill kåren och många nyfikna Söderbor tittade in för att se på konsten eller ställa frågor under de fyra timmarna som man höll öppet. Dagen startade pampigt med hornmusik utanför på trottoaren.

Gått akvarellkurser på kåren

Dagens och veckans utställare är Kerstin Haas och Christina Bengtsson, som visade akvareller och textilkonst. Temat var ”En salig röra.” Kerstin Haas tillhör Vasakåren men har gått akvarellkurs på Söderkåren och målat till och från under hela livet. Hennes eget favoritmotiv var ladan på landet i Skebo bruk, där Kerstins far växte upp.

-Där har vi sommarstuga och där trivs jag så bra, sade Kerstin, vars make fanns med under vernissaget och var den som hängt alla tavlorna.

”Jag har förstått att Jesus är kärlek”

En av besökarna hette Maryam Banej och hade aldrig varit hos Frälsningsarmén tidigare. Hon tyckte mycket om konsten och tog god tid på sig att titta.

-Det är så ljust och öppet här – man känner sig väldigt välkommen! utbrast Maryam som själv var uppvuxen strängt muslimskt.

-Men det här verkar inte strängt, jag har förstått att Jesus står för kärlek, sade hon under samtalet med Christina.

Dockor för barnvaccinationer

Christina Bengtsson, som varit med i Frälsningsarmén sedan barnsben, visade förutom tavlor med blommor, naturscenerier och småkryp, sina handgjorda dockor med olika teman/klädsel. Dockorna kan köpas för 300 kronor och pengarna går oavkortat till vaccinationer i Unicefs regi, mot dödliga barnsjukdomar.

Korset viktigast av alla attribut

En av Christinas tavlor föreställde bleknande attribut som alla historiskt kännetecknar Frälsningsarmén. Som ung på 1940-och 50-talet upplevde hon att fanor, hattar, väggvapen och korrekta strumpor ibland blev krav som ställde sig i vägen för själva budskapet.

-Visst ska vi med alla medel visa vad vi tror på. Men korset det är för mig den viktigaste symbolen som visar Jesu Kristi kärlek till mänskligheten. Man får komma som man är. Det tycker jag är skönt, sade Christina.

Hyr galleriet en vecka i taget

Utställningen ”En salig röra” av Kerstin Haas och Christina Bengtsson pågår veckan ut (12/2-17/2) på Hornsgatan 96 i Stockholm.  Galleriet är en satsning på initiativ av konstnären Christina Kjellgren och ska välkomna såväl amatörer som mer professionella konstnärer att hyra lokalen en vecka i taget och visa sina alster.

För kommande utställningar, läs mer på Söderkårens Facebook

Text och foto: Carina Tyskbo