Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Januari - årets fattigaste månad är här

Januari kan för många vara den månad på året då det är som svårast att få ekonomin att gå ihop efter allt firande i jul och nyår. Till Frälsningsarmén kommer hjälpsökande under hela året men i vissa verksamheter är det mer påtagligt att de som kommer har det extra tufft just i januari.

Många människor i vårt land har det knapert ekonomiskt i januari. I flera av Frälsningsarméns verksamheter görs extra hjälpinsatser inför julen men kanske inte lika mycket efter nyår. De som inte har fått stöd i december, eller de man inte har kunnat hjälpa då, kan däremot få motsvarande hjälp i januari. Susanne Åsbogård, föreståndare för kårens sociala arbete i Alingsås, påpekar att man kanske ändå skulle börja med extra hjälpinsatser i januari.

"De har ingenting över efter nyår"

- När man pratar med folk så är det jättetydligt att vi kanske borde ha utdelning i januari och februari. Många drar på sig räkningar kring julen ända in i februari/mars, säger hon.

- Även en hel del av dem som får ekonomin att gå ihop har ingenting över efter nyår, fortsätter hon.

För vissa av dem som söker ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén utmärker sig dock inte januari nämnvärt.

- Det är ingen större skillnad då förutom att trycket på matkassar ökar hos oss, säger Bodil Nilsson, verksamhetsansvarig för Sociala centret i Hornstull i Stockholm.

Fler förfrågningar om matkassar

Dit kommer många hemlösa och flera har missbruksproblematik. Där och i en del andra verksamheter erbjuds samma hjälp i januari som annars. Även Edvard Björnvinge, föreståndare för kårens sociala arbete i Jönköping, påpekar att han och kollegorna får in fler förfrågningar om matkassar årets första månad.

- Och den här julen var det extra högt tryck på julmatspåsarna och då tenderar det att vara mer efter nyår också, säger han.

Men han tror att den sociala utsattheten är ganska konstant, att situationen varken har brett ut sig mer eller blivit bättre. Ökningen kan bero på att fler har hört rykten om att man kan få hjälp hos Frälsningsarmén, tänker han.

"Många är motiverade till förändring i januari"

Frans Ljungblahd, föreståndare för det sociala arbetet vid kåren i Umeå, nämner att det kommer många samtal från människor just i januari. Det handlar ofta om ekonomin då man har levt över sina tillgångar men många gånger finns det också komplicerade familjeförhållanden och en del har extra stort behov av att prata om och lätta sitt hjärta kring hur julhelgen har varit. 

- Då kommer misshandel, övergrepp, alkohol, frånvarande fäder och så vidare upp som samtalsämnen, säger Frans Ljungblahd.

- Men jag upplever samtidigt att januari är en spännande månad på grund av att många av mina besökare är motiverade till förändring. Det är en tid för att starta om, fortsätter han.

"Vi vill hjälpa dem ur utsattheten långsiktigt"

Ywonne Eklund, metodstödjare för kårens sociala arbete, nämner dock att Frälsningsarméns primära uppgift inte är att ge människor en matkasse eller presentkort ett par gånger per år. När maten är slut är läget då ofta detsamma som innan och den kortsiktiga hjälpen håller dessa personer kvar i samma situation.

- Vi vill hjälpa dem ur utsattheten långsiktigt genom att ge kurativt stöd och på vissa håll erbjuds kurser i vardagsekonomi, hur man lägger upp en budget och hur man handlar billigt, säger hon.

Hon nämner att det är viktigt att förebygga att människor hamnar hos Kronofogden eller att de blir av med sina lägenheter. En del vet inte vilka rättigheter de har, vilka bidrag och fondmedel de kan söka, vissa har en bristfällig kommunikation med kontaktpersonen på Socialtjänsten och andra har svårigheter med språket.

- Ibland orkar man inte ta tag i sin situation och då kan vi ge samtalsstöd så att personen börjar tro på sig själv, kan ta tag i det hela och få ordning på saker och ting, säger Ywonne Eklund.

Text: Teresia Jansson

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i januari

Ge fler en bra start - swisha "JANUARI" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till en dagsutflykt
  • 300 kr - Kläder till ett barn
  • 500 kr - Matvaror till en mindre familj
  • 1000 kr - Matvaror till en stor familj
Publicerat: 2020-01-07Skriv ut