Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Årets fattigaste månad är här

Januari kan för många vara den månad på året då det är som svårast att få ekonomin att gå ihop efter allt firande i jul och nyår. Till Frälsningsarmén kommer hjälpsökande under hela året men i vissa verksamheter är det mer påtagligt att de som kommer har det extra tufft just i januari.

Många har det knapert ekonomiskt i januari. I flera av Frälsningsarméns verksamheter görs extra hjälpinsatser inför julen men kanske inte lika mycket efter nyår. De som inte fått stöd i december, eller de man inte kunnat hjälpa då, kan däremot få motsvarande hjälp i januari. 

"De har ingenting över efter nyår"

– När man pratar med folk så är det jättetydligt att vi borde ha utdelning i januari och februari. Många drar på sig räkningar kring julen ända in i februari/mars, säger Susanne Åsbogård, föreståndare för kårens sociala arbete i Alingsås.
– Även en hel del av dem som får ekonomin att gå ihop har ingenting över efter nyår, fortsätter hon.

Fler förfrågningar om mat i januari

Edvard Björnvinge, föreståndare för kårens sociala arbete i Jönköping, påpekar att han och kollegorna får in fler förfrågningar om matkassar i just januari. Till Akalla kvinnocenter kommer många flyktingkvinnor för gemenskap och för att lära sig svenska och om vårt samhälle. Där har man ingen extra stor utdelning till julen utan hjälpen ser ungefär likadan ut året runt, även om januari utmärker sig något. När någon söker ekonomisk hjälp inleder man alltid med ett samtal.

– Vi får fler samtal i januari. Om man har barn så går de inte i skolan kring jul och nyår och då måste man köpa mer mat. Även de som inte har något vill ha det extra mysigt under julen och kunna köpa julklappar. Och en gran för 200 kronor är ju ganska mycket pengar, säger Jenny Alm, föreståndare.

"Våra gäster har det lika eländigt året runt"

För en del av dem som söker ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén utmärker sig dock inte januari nämnvärt.

– Våra gäster har det lika eländigt året runt, säger Bodil Nilsson, verksamhetsansvarig för Sociala centret i Hornstull i Stockholm.

"Vi vill hjälpa dem ur utsattheten långsiktigt"

Dit kommer många hemlösa och en del med missbruksproblematik. Där och i en del andra verksamheter erbjuds samma hjälp i januari som andra månader. Ywonne Eklund, metodstödjare för kårens sociala arbete, nämner dock att Frälsningsarméns primära uppgift inte är att ge människor en matkasse eller presentkort ett par gånger per år. När maten är slut är läget då ofta densamma som innan och den kortsiktiga hjälpen håller dessa personer kvar i samma situation.

– Vi vill hjälpa dem ur utsattheten långsiktigt genom att ge kurativt stöd och på vissa håll erbjuds kurser i vardagsekonomi, hur man lägger upp en budget och hur man handlar billigt, säger hon.

"Vi försöker få personen att börja tro på sig själv"

Hon nämner att det är viktigt att förebygga att människor hamnar hos Kronofogden eller att de blir av med sina lägenheter. En del vet inte vilka rättigheter de har, vilka bidrag och fondmedel de kan söka, vissa har en bristfällig kommunikation med kontaktpersonen på Socialtjänsten och andra har svårigheter med språket.

– Ibland orkar man inte ta tag i sin situation och då kan vi ge samtalsstöd så att personen börjar tro på sig själv, kan ta tag i det hela och få ordning på saker och ting, säger Ywonne Eklund.

Text: Teresia Jansson

januari_ge_en_gava_banner_sida.jpg

Swisha 100 kr för att hjälpa någon i januari

Ge fler en bra start - swisha "JANUARI" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till en dagsutflykt
  • 300 kr - Kläder till ett barn
  • 500 kr - Matvaror till en mindre familj
  • 1000 kr - Matvaror till en stor familj
Publicerat: 2019-01-03Skriv ut