Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ledare - Fallet

Det tog mig ett tag att förstå vad nordamerikaner menade när de pratade om "fallet", men det är just för att den här utgåvan av Stridsropet publiceras under "the fall” (fallet eller hösten) som jag skriver om det. Den andra användningen av detta uttryck, fallet, finns inom teologin. Teologer och bibelskolor använder det för att beskriva det katastrofala ögonblick när relationen mellan Gud och människa bröts.

Stridsropet nr 3 - 2019

FALLET (The Fall) är ett uttryck med två betydelser på engelska, mitt modersmål. Den första användningen av uttrycket är något ganska främmande för mig, eftersom det används i amerikansk engelska medan jag har växt upp med att tala brittisk engelska. Det tog mig ett tag att förstå vad nordamerikaner menade när de pratade om "fallet", men det är just för att den här utgåvan av Stridsropet publiceras under "the fall” (fallet eller hösten) som jag skriver om det.

En skönhet som betyder död

Brittisk engelska använder ett helt annat ord för att namnge den här årstiden. Vi kallar den "autumn", hösten. Hösten är en årstid som jag älskar. Den är min andra favoritårstid efter vintern! Det är årstiden som följer sommarens värme och torka och där landskapet överglänser de största konstnärerna med sina strålande höstfärger. Hösten är en vacker tid på året, men det är en märklig skönhet. Det är en skönhet som betyder död eftersom de lysande höstfärgerna är tecken på att livet försvinner; att de vackert färgade bladen snart kommer att förlora sin förbindelse med livets källa, trädet, och falla till marken för att dö.

Även det spännande med att kliva omkring i löv upp till fotlederna och höra hur det låter, blir en märklig känsla då man lätt uppslukas av tankar på död och förfall. Det är naturligtvis därför nordamerikanerna kallar årstiden "fallet", eftersom det är den årstid när bladen faller till marken för att dö och förmultna.

När relationen mellan gud och människa bröts

Den andra användningen av detta uttryck, fallet, finns inom teologin. Teologer och bibelskolor använder det för att beskriva det katastrofala ögonblick när relationen mellan Gud och människa bröts. Precis som det kommer ett ögonblick när det vackert färgade bladet förlorar sin förbindelse med sin livskälla, så kom det ett ögonblick när mänskligheten medvetet valde att bryta sin förbindelse med sin livskälla, vår kärleksfulle skapare, Gud och fader. Precis som det betyder död för bladet när det bryts från trädet, så leder det till död när vår relation till Gud bryts, även om livet innan döden verkar underbart ... som det gör för många av oss som bor i västvärlden.

Det verkar svårt att tro att löven är döende när de ser så vackra ut i höstsolen. Tyvärr är det detsamma för många vars liv verkar bra, men på grund av den brutna kontakten med Gud, förloras det rika liv som bara Gud kan ge människor.

Kommendör Clive Adams, Frälsningsarméns ledare i Sverige

De fallna höstlöven kommer att dö och förmultna. Det är naturens sätt. Vi människor, däremot, behöver inte dö så. Det är Guds sätt. Han sände Jesus för att se till att vi kan få kontakt med honom igen, och att vi genom Jesus kan njuta av verkligt liv – liv i överflöd. Det är sannerligen något vackert!

/Kommendör Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

Skriv ut