Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ledare - Gå och gör något!

”Gör någonting!” Detta var Frälsningsarméns grundare William Booths ord till den unge sonen Bramwell i slutet av 1800-talet då han upptäckte att Londons fattigaste befolkning bok¬stavligen saknade tak över huvudet och var hänvisade till att sova ute.

Stridsropet nr 4 - 2020

Ordet göra används ofta. Ett barn frågar ofta ”Varför måste jag göra det här?” och många av oss berättar för var­andra om hur mycket vi har att göra i hemmet eller på arbetet, och skriver listor över allt vi ska göra under dagen. Synony­mer till ordet göra är agera, handla eller aktivt ingripa.

Jag gillar böckerna som Astrid Lind­gren har skrivit för barn. Också här mö­ter vi många som har så mycket att göra, och Emil i Lönneberga tror jag är en av mina favoriter. Han gör så mycket, och nästan allt han gör är välment även om det inte alltid blir så bra.

Emil står inte ut med att se andra lida och gör precis vad som helst för att hjäl­pa till. Nu blir det Emil gör ofta fel i de vuxnas värld, men jag sitter där efter att ha läst en av berättelserna eller sett fil­men om Emil, om till exempel det stora tabberaset och tänker för mig själv att han faktiskt gjorde dagen eller livet bätt­re för många i sin omgivning. De som bodde i fattigstugan var välkomna hem till Emil och de kände stor glädje över att Emil agerade på deras situation.

Stridsropet du håller i berättar också om människor som gör något i mötet med svåra utmaningar som hemlöshet, social ensamhet och isolering. De har funnit nya vägar att agera för att nå ut till andra människor med god gemenskap och möjligheten att förmedla de goda ny­heterna om Jesus.

Jesus var ju den som utmanade en vis man att göra något i mötet med människor som hade det svårt. Det kan du läsa om i berättelsen om Den barm­härtige samariten som visade en man som hade råkat ut för rövare barmhärtig­het. Då sade Jesus till den vise mannen: ”Gå du och gör som han.” Lukas 10:37

”Gör någonting!” Detta var också Frälsningsarméns grundare William Booths ord till den unge sonen Bramwell i slutet av 1800-talet då han upptäckte att Londons fattigaste befolkning bok­stavligen saknade tak över huvudet och var hänvisade till att sova ute.

marianne_adams.jpg

”Gå för all del och gör någonting för dem!” sa han. Bramwell frågade inte sin pappa; ”Var­för måste jag göra det här”, utan han gjorde det han hade möjlighet till. Och sedan har det varit en drivkraft i Fräls­ningsarmén för att agera i möten med människor i många svåra livssituationer.

Något av det kan du läsa om i det här numret av Stridsropet, och kanske kan det inspirera dig till att gå och göra något för andra också.

Kommendör Marianne Adams
Ansvarig för Frälsningsarméns kvinnoarbete i Sverige och Lettland

Ledaren är publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 4 - 2020

Skriv ut