logotype
Hjälp ett barn i utsatthet - ge en gåva nu

Ensamheten bland äldre mer påtaglig i jultider

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd med det som hör högtiden till medan andra inte har någon att fira med. För de äldre som redan lider av ensamhet och isolering blir den känslan än mer påtaglig just under jul.

Sociala centret i Hornstull i Stockholm drivs av Frälsningsarmén och målgruppen är hemlösa och de som lever i missbruk. Endel av dem är äldre och bland just äldre har hemlösheten ökat de senaste åren, något som märks av i Frälsningsarméns verksamheter.

— Under julen gör sig ensamheten extra påmind. Flera av gästerna saknar kontakt med sina familjer och släktingar och flera har inget eller väldigt få personer i sitt nätverk, säger Bodil Nilsson, föreståndare för sociala centret.

Därför erbjuder sociala centret under december flera olika aktiviteter och möjligheter till julfirande. Gästerna kan få en jultallrik, en julgåva och erbjuds att vara med på gudstjänster. Under julhelgen välkomnas gästerna till julfirande i samarbete med Jul i Gemenskap.

Ser mycket ensamhet

Till kåren Templet och Kafé i gemenskap kommer dagligen pensionärer för att få med sig en matlåda, fika, delta i andakt och umgås. Där kan de även söka ekonomiska medel i fonder och stiftelser. Enligt Daniel Back, ansvarig för Templets sociala arbete, har den gruppen ökat på senaste tiden och bland de äldre som kommer till templet rör det sig oftast inte om människor i hemlöshet eller missbruk.

— Men de har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vissa kommer inte till oss så ofta för att de inte har råd att köpa SL-kort, säger han.

Daniel Back menar också att många av de äldre som besöker Templet skulle vara helt ensamma om de inte hade den träffpunkten.

— Vi ser mycket ensamhet och det kan leda till depression och allvarlig sjukdom för både kropp och själ. Det bidrar också till rädslor, att man förstorar upp problemen i världen och skapar sig en egen bild som ofta är mörkare än verkligheten, säger han.

— Men här kan man fika gratis och vi har en lugn atmosfär hos oss så det kanske är därför en hel del pensionärer söker sig hit, fortsätter han.

Kvinnor mer drabbade

Gruppen äldre som har det ekonomiskt kämpigt utgörs av dubbelt så många kvinnor jämfört med män. Mest utsatta är ensamstående kvinnor som tidigare varit föräldralediga och/eller haft lågavlönade jobb. En nationell folkhälsoenkät, ”Hälsa på lika villkor”, gjord av Folkhälsoinstitutet år 2014 visar att de som har starka band till nära och kära har en bättre hälsa och lever längre än de som är socialt isolerade. De äldre har i regel ett lägre socialt deltagande än yngre och flera undersökningar har visat att de med sämre ekonomi har färre sociala kontakter.

50 pensionärer tar sitt liv varje år

Årligen tar omkring 50 personer i den äldre målgruppen sitt liv i Sverige, ofta som en följd av att man lider av ensamhet. De flesta är män över 80 år. Margda Waern är överläkare i psykiatri och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hennes forskning berör självmord med särskilt fokus på äldre. Hon har dock inte fört någon statistik beträffande hur det ser ut just kring julen på den fronten.

— Men som psykiater träffar jag ibland äldre som känner att livet är extra svårt kring storhelger som jul och midsommar men också under semestrar då ensamheten blir mer påtaglig. När de ser att andra har sina nära och kära känner de sig utanför och blir påminda om sin egen situation, säger hon.

Hon nämner också att många pensionärer har en hög alkoholkonsumtion som en följd av att de känner sig ensamma och utsatta.

Mer utsatt i sin ensamhet under högtider

Michaela Prochazka är samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

— Jag tror inte att det bara är äldre som lider av ensamhet men ju äldre man är desto större är ju risken att man har förlorat sin livspartner. Då blir ju högtider när familjen brukar samlas lite tuffare och man blir mer utsatt i sin ensamhet, säger hon.

— Många pensionärer har det bättre ekonomiskt idag jämfört med tidigare generationer men det finns även många äldre med väldigt låg pension som har det svårt vilket leder till att man blir begränsad och inte kan få någon guldkant på tillvaron, fortsätter hon.

Julgåva, mat och gemenskap hos Frälsningsarmén

Äldre som har det knapert ekonomiskt och/eller känner sig ensamma välkomnas till aktiviteter och julfirande som anordnas på en del av Frälsningsarméns kårer och i olika verksamheter. För de som redan deltar i dagledigträffar brukar det också anordnas lite festligheter kring julen.

På Templet exempelvis kan man i vanlig ordning ansöka om en julgåva i november månad som sedan delas ut i mitten av december till de som blivit beviljade. Drygt 100 presentkort på mat kommer att delas ut och på julaftons morgon bjuder man in till en julfrukost inom det ekumeniska samarbetet Jul i gemenskap. Där finns tomte och julklappar till både vuxna och barn. 

— Det finns ju ett symbolvärde i att slippa sitta ensam på själva julafton, menar Daniel Back.

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Dina kontaktuppgifter