Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ensamheten bland äldre mer påtaglig i jultider

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd med det som hör högtiden till medan andra inte har någon att fira med. För de äldre som redan lider av ensamhet och isolering blir den känslan än mer påtaglig just under jul och corona-pandemin har också gjort sitt till.

Foto: Jonas Nimmerjsö

För de som befinner sig på ålderns höst och har det svårt ekonomiskt eller socialt kan julen vara ett tillfälle som känns lite extra tung. Dock tillhör inte pensionärer majoriteten av dem som söker ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén vid jultid. Detta enligt Ann-Christine Karlsten, metodstödjare för kårernas sociala arbete.

− Vi förstår att det är många äldre som har det tufft med ekonomin kring julen men bilden jag har är att de ofta vill och försöker klara sig själva så de biter ihop och lider i det tysta, säger hon.

− Men jag tror att det själsliga är värst för dem om de är ensamma och isolerade, särskilt nu under pandemin, och mycket är ju osäkert inför julen i år gällande restriktionerna, fortsätter hon.

"Man blir mer utsatt i sin ensamhet"

Michaela Prochazka är samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

− Jag tror inte att det bara är äldre som lider av ensamhet men ju äldre man är desto större är ju risken att man har förlorat sin livspartner. Då blir ju högtider när familjen brukar samlas lite tuffare och man blir mer utsatt i sin ensamhet, säger hon.

− Många pensionärer har det bättre ekonomiskt idag jämfört med tidigare generationer men det finns även många äldre med väldigt låg pension som har det svårt ekonomiskt vilket leder till att man blir begränsad och inte kan få någon guldkant på tillvaron, fortsätter hon.

Matkassar och stöd delas ut

Sociala centret i Hornstull i Stockholm drivs av Frälsningsarmén och dit söker sig främst hemlösa och de som lever i missbruk. Där kan de fika, få en matkasse och stöd i exempelvis kontakter med myndigheter. Matkassarna delas ut två gånger i veckan och en grupp som också kommer för att få dem är pensionärer. Bland dem har hemlösheten ökat de senaste åren, något som märks av i Frälsningsarméns verksamheter.

− Dagarna före pensionen utbetalas är det många fler som kommer hit. Vissa åker ända från Södertälje för att få en ravioliburk, bröd och frukt. Men de äldre tar sin matkasse och går, de brukar inte stanna här på centret, säger Bodil Nilsson, föreståndare.

Äldre drabbas hårt

Gruppen äldre som har det ekonomiskt kämpigt utgörs av dubbelt så många kvinnor jämfört med män. Mest utsatta är ensamstående kvinnor som tidigare varit föräldralediga och/eller haft lågavlönade jobb. En nationell folkhälsoenkät, ”Hälsa på lika villkor”, gjord av Folkhälsoinstitutet år 2014 visar att de som har starka band till nära och kära har en bättre hälsa och lever längre än de som är socialt isolerade. De äldre har i regel ett lägre socialt deltagande än yngre och flera undersökningar har visat att de med sämre ekonomi har mindre sociala kontakter.

50 personer tar sitt liv varje år

Årligen tar omkring 50 personer i den äldre målgruppen sitt liv i Sverige, ofta som en följd av att man lider av ensamhet. De flesta är män över 80 år. Margda Waern är överläkare i psykiatri och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hennes forskning berör självmord med särskilt fokus på äldre. Hon har dock inte fört någon statistik beträffande hur det ser ut just kring julen på den fronten.

− Men som psykiater träffar jag ibland äldre som känner att livet är extra svårt kring storhelger som jul och midsommar men också under semestrar då ensamheten blir mer påtaglig. När de ser att andra har sina nära och kära känner de sig utanför och blir påminda om sin egen situation, säger hon.

Aktiviteter och julfirande hos Frälsningsarmén

Hon nämner också att många pensionärer har en hög alkoholkonsumtion som en följd av att de känner sig ensamma och utsatta.

Äldre som har det knapert ekonomiskt och/eller känner sig ensamma välkomnas till aktiviteter och julfirande som anordnas på en del av Frälsningsarméns kårer och i olika verksamheter. För de som redan deltar i dagledigträffar brukar det också anordnas lite festligheter kring julen. På sina håll delas det även ut presentkort på mat eller påsar med julmat. I år måste hänsyn naturligtvis tas till den rådande pandemin och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och en del kårer gör hembesök till den som inte kan eller vågar ta sig ut.

Text: Teresia Jansson

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Skriv ut