Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Ensamheten bland äldre mer påtaglig i jultider

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd med det som hör högtiden till medan andra inte har någon att fira med. För de äldre som redan lider av ensamhet och isolering blir den känslan än mer påtaglig just under jul.

Foto: Jonas Nimmerjsö

Sociala centret i Hornstull i Stockholm drivs av Frälsningsarmén och dit söker sig främst hemlösa och de som lever i missbruk. Där kan de fika, få en matkasse och stöd i exempelvis kontakter med myndigheter. Matkassarna delas ut två gånger i veckan och en grupp som också kommer för att få dem är pensionärer. Bland dem har hemlösheten ökat de senaste åren, något som märks av i Frälsningsarméns verksamheter.

— Dagarna före pensionen utbetalas är det många fler som kommer hit. Vissa åker ända från Södertälje för att få en ravioliburk, bröd och frukt. Men de äldre tar sin matkasse och går, de brukar inte stanna här på centret, säger Bodil Nilsson, föreståndare.

Ser mycket ensamhet

Till kåren Templet och Kafé i gemenskap kommer dagligen pensionärer för att få med sig en matlåda, fika, delta i andakt och umgås. Där kan de även söka ekonomiska medel i fonder och stiftelser. Enligt Daniel Back, ansvarig för Templets sociala arbete, har den gruppen ökat på sistone och bland de äldre rör det sig oftast inte om människor i hemlöshet eller missbruk.

— Men de har svårt att få ekonomin att gå ihop. Vissa kommer inte till oss så ofta för att de inte har råd att köpa SL-kort och en del vågar fortfarande inte ge sig ut på grund av pandemin, säger han.

Han nämner att minskade möjligheter att resa leder till isolering och utanförskap och det kan även bli svårt att hälsa på släktingar under julen. Daniel Back menar också på att många av de äldre som besöker Templet skulle vara helt ensamma om de inte hade den träffpunkten.

— Vi ser mycket ensamhet och det kan leda till depression och allvarlig sjukdom för både kropp och själ. Det bidrar också till rädslor, att man förstorar upp problemen i världen och skapar sig en egen bild som ofta är mörkare än verkligheten, säger han.

— Men här kan man fika gratis och vi har en lugn atmosfär hos oss så det kanske är därför en hel del pensionärer söker sig hit, fortsätter han.

Kvinnor mer drabbade

Gruppen äldre som har det ekonomiskt kämpigt utgörs av dubbelt så många kvinnor jämfört med män. Mest utsatta är ensamstående kvinnor som tidigare varit föräldralediga och/eller haft lågavlönade jobb. En nationell folkhälsoenkät, ”Hälsa på lika villkor”, gjord av Folkhälsoinstitutet år 2014 visar att de som har starka band till nära och kära har en bättre hälsa och lever längre än de som är socialt isolerade. De äldre har i regel ett lägre socialt deltagande än yngre och flera undersökningar har visat att de med sämre ekonomi har mindre sociala kontakter.

50 pensionärer tar sitt liv varje år

Årligen tar omkring 50 personer i den äldre målgruppen sitt liv i Sverige, ofta som en följd av att man lider av ensamhet. De flesta är män över 80 år. Margda Waern är överläkare i psykiatri och professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Hennes forskning berör självmord med särskilt fokus på äldre. Hon har dock inte fört någon statistik beträffande hur det ser ut just kring julen på den fronten.

— Men som psykiater träffar jag ibland äldre som känner att livet är extra svårt kring storhelger som jul och midsommar men också under semestrar då ensamheten blir mer påtaglig. När de ser att andra har sina nära och kära känner de sig utanför och blir påminda om sin egen situation, säger hon.

Hon nämner också att många pensionärer har en hög alkoholkonsumtion som en följd av att de känner sig ensamma och utsatta.

Mer utsatt i sin ensamhet under högtider

Michaela Prochazka är samordnare för äldrefrågor på Socialstyrelsen.

— Jag tror inte att det bara är äldre som lider av ensamhet men ju äldre man är desto större är ju risken att man har förlorat sin livspartner. Då blir ju högtider när familjen brukar samlas lite tuffare och man blir mer utsatt i sin ensamhet, säger hon.

— Många pensionärer har det bättre ekonomiskt idag jämfört med tidigare generationer men det finns även många äldre med väldigt låg pension som har det svårt vilket leder till att man blir begränsad och inte kan få någon guldkant på tillvaron, fortsätter hon.

Julgåva, mat och gemenskap hos Frälsningsarmén

Äldre som har det knapert ekonomiskt och/eller känner sig ensamma välkomnas till aktiviteter och julfirande som anordnas på en del av Frälsningsarméns kårer och i olika verksamheter. För de som redan deltar i dagledigträffar brukar det också anordnas lite festligheter kring julen. På Templet exempelvis bjuder man in till julfrukost på julafton.

— Det finns ju ett symbolvärde i att slippa sitta ensam på själva julafton, menar Daniel Back.

På juldagen anordnas jullunch på Templet inom det ekumeniska samarbetet Jul i gemenskap. I vanlig ordning kan man ansöka om att få del av julutdelningen där då omkring 100 presentkort på mat kommer delas ut. Detta eller påsar med julmat erbjuds i många av Frälsningsarméns verksamheter.

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2021-11-10Skriv ut