Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Extra tuff jul väntar för barn och unga i utsatthet

För många barn och unga är julen en efterlängtad tid med familjegemenskap, skön ledighet och julklappar. Långt ifrån alla får dock uppleva det. Frälsningsarmén vill i särskilt svåra tider komma med julglädje och hjälp i utsattheten.

Foto: Jonas Nimmersjö

Tidningar, teve och sociala medier lyfter ända från november fram hur härlig, mysig och välsmakande julen är. Men för många familjer blir julen inte så. Tuff ekonomi, hårt jobb, skilsmässa, missbruk eller arbetslöshet slår sönder bilden av den goda julen. Långa avstånd eller avsaknad av släktingar och vänner gör att ensamheten blir ännu mer påtaglig. Andra familjer arbetar för mycket, stressar och upplever julen som nästan enbart belastande.

Jullov utmaning för familjer i utsatthet

För barn till familjer med utsatt ekonomi eller i reell fattigdom innebär julen att de inte får glädjas över en enda julklapp. I skolan och på nätet jämför sig kompisar med varandra och berättar om gåvor, mysiga resor eller upplevelser. Det två och en halv vecka långa skollovet gör även att barnen blir utan en daglig lunch och inte får äta sig tillräckligt mätta om dagarna. Fritidsaktiviteter och föreningar tar julledigt och det är ofta kallt och blött, vilket påverkar dem som saknar varma och relevanta kläder, skor och stövlar.

För mycket alkohol i många barnfamiljer

Om föräldrar och familjer lever i utsatthet kan depression, missbruk eller frånvaro hota barnens jul påtagligt. Många har en mamma eller pappa som dricker för mycket alkohol. De barnen bävar för stora lediga helger som kröns av ett nyårsfirande med ännu mer drickande.

I brist på gemenskap hamnar barn och unga utomhus i dåliga miljöer eller framför datorn och telefonen istället. Här finns förstås också bra umgänge och kompisar men den ökade skärmtiden kan även innebära faror, så som ensidighet, för lite rörelse och i värsta fall möten med vuxna som utnyttjar barn för bland annat sexuella syften online. Unga blir felaktigt bekräftade och ser även en möjlighet att tjäna snabba pengar genom så kallad sugar dejting, sällskap mot betalning. Julen är tyvärr inget undantag, vare sig för förövarna eller offren.

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Unga vuxna i hemlöshet och missbruk i jul

Flera unga vuxna i Göteborg, Malmö och Stockholm lever sina liv mestadels utomhus, på gatan eller på bussar nattetid. Har de bostad är det ofta under mycket osäkra villkor. Är de i asylprocess ökar risken för att utsättas för människohandel och bli utnyttjade på arbetsplatser med dåliga villkor eller i farliga omständigheter. För kvinnor och barn som lever med en våldsam man eller pappa blir lediga, arbetsfria dagar en större plåga än vanligt. Att vara inomhus tillsammans under längre tid kan för dem vara förenat med hot, kränkningar och ren livsfara.

Pandemin begränsar julglädjen för redan utsatta

I år domineras hela världen dessutom av den omfattande pandemin. Covid-19 sätter käppar i hjulet för gemenskaper mellan äldre och yngre generationer. Glädjen som barn och unga borde få känna i jultid begränsas och har man ingen trygg familj blir det extra tufft när sportföreningar, julfester, utflykter och läger måste pausas. Också ungdomar som inte lever i utsatthet upplever en press då gymnasieskolor och andra former av utbildningar inte har kunnat ses normalt på länge. Den psykiska ohälsan hos dessa ungdomar riskerar att öka när när framtiden tycks vara så oviss.

Frälsningsarmén sprider julljus på många platser

Ja, bilden är mörk - men Frälsningsarmén kapitulerar inte för det svåra, ens i den komplicerade tillvaro som viruset orsakat. Det breda sociala arbetet i hela landet har i vissa fall fått ställa om, men oftast inte ställts in. Vi vill komma med julens hoppfulla budskap på så många platser vi kan och på det sätt det är möjligt efter myndigheternas rekommendationer.

Uppdraget är att sprida ljus i form av goda handlingar in i människors vardag och nå ut till de svårast drabbade med julglädje - något som våra kårer och sociala verksamheter arbetar intensivt med ända från november. På flera platser bjuder vi in till julpyssel, julfester och uppesittarkväll i begränsad form, delar ut julklappar och matkassar eller presentkort som man tidigare fått ansöka om. Kläder och andra praktiska saker delas också ut till familjer.

Samarbete med företag hjälper fler

Där det är möjligt bjuder Frälsningsarmén på flera orter på jultallrik, lunch eller gröt dit även barnfamiljer är välkomna. Flera av våra verksamheter få stor hjälp av lokala handlare, restauranger och företag men också stöd av lokaltidningar för annonsering om både inlämning och utdelning av julklappar.  Somliga kårer delar ut matkassar och julklappar till hemmen, där det är möjligt under restriktionerna.

För familjer i asylprocess finns förutom matkassar ofta en julklappsutdelning, så att alla barn ska kunna glädjas över en alldeles egen gåva. Våra skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor skapar fina julfester med besök av tomten och klapputdelning.

Unga bjuds i Frälsningsarméns regi in till nyårsläger på flera platser under lovet och även umgänge på nätet i lokala hemgrupper där man kan lära känna andra, prata om existentiella frågor, ha kul och lära sig mer om kristen tro.

Välkomna till julgemenskaper

Trots ovanligt bistra tider fortsätter Frälsningsarmén att tala om och praktisera hopp och välkomna människor hem till oss. Grunden finns hos den Frälsare som föddes i enkelhet och fattigdom i ett stall och kom med ljus till en längtande värld full av mörker. Med tro och praktisk hjälp fortsätter vi att skapa en så god jul som det bara är möjligt för barn, unga och familjer i utsatthet. Då kan gemenskap över barriärerna göra att man växer, helas och själv kan ge en godare jul till andra.

Text: Carina Tyskbo

 

Publicerat: 2020-11-11Skriv ut