”Utan Starta Om hade vi inte stått här idag”

Att porrsurfa blev en verklighetsflykt för Kristoffer. Men han ljög för sambon Beatrice så tilliten rasade och förhållandet var på upphällning. Då tog de kontakt med Frälsningsarméns forum Starta Om som har stöttat dem båda. Nu har Kristoffer varit utan porr i ett år, bröllop är planerat och de blivande makarna har aldrig stått varandra så nära som nu.

Kristoffer och Beatrice är 30 respektive 27 år. De träffades via en gemensam bekant och det visade sig att de även hade gemensamma intressen. Nu har de varit ett par i 5,5 år och de bor tillsammans i Stockholm. Enligt Kristoffer har han alltid tyckt att det varit viktigt att följa sin moraliska kompass men när han började porrsurfa för många år sedan slog det honom inte att det fanns några etiska aspekter i det. För honom var det en avkopplande aktivitet.

— Det var ett sätt att fly tillvaron, en stress release och jag kände att det frigjordes mycket endorfiner som fick mig att må bra, säger han.

— Jag är uppvuxen i en familj där man inte pratar om känslor utan har man problem så har jag lärt mig att man får lösa det själv och det har jag gjort i min lilla bubbla, fortsätter han.

”Porrsurfandet var som otrohet med en skärm emellan”

Kristoffer

Som 15-åring diagnostiserades Kristoffer med Crohns sjukdom som ger inflammationer i mag-tarmkanalen med smärta och blödningar. En period var han så sjuk att han höll på att förlora livet. För några år sedan var han dessutom så överhopad av arbete att han var nära bristningsgränsen. Han har även brottats med social fobi och självmordstankar. Kanske är detta en orsak till det missbruksbeteende han insett att han har. Det har gällt både socker och spel men framför allt porr. För 3-4 år sedan eskalerade det och när sambon Beatrice förstod att Kristoffer ägnade sig åt porrsurfande blev hon inte särskilt glad.

— Jag ville vara en cool flickvän som tyckte det var okej och såg det först som mitt eget problem. Men jag tyckte att det var jobbigt och för mig var det otrohet men med en skärm emellan, säger hon.

Krock med värderingar och mycket ångest

Paret kom överens om att surfandet måste upphöra och under ett års tid trodde Beatrice att problemet var ur världen. I själva verket hade Kristoffer tagit upp det hela i smyg efter bara någon månad. Han brukade be om egentid och passa på när sambon inte var hemma. I skymundan trappades det hela upp mer och mer och Kristoffer kunde ägna flera timmar om dagen åt att porrsurfa och tillfredsställa sig själv. Att han ljög för flickvännen fick honom att må dåligt vilket gjorde att han flydde in i porren än mer och på så vis hamnade han i en ond cirkel.

— Det påverkade mig både fysiskt och psykiskt och det hände att jag fick hjärtklappning. Jag är vegan och värnar om både människor och djur och jag kände att porren krockade med mina värderingar. Jag hade obeskrivligt mycket ångest, berättar Kristoffer.

Berättade för Beatrice

Han började sätta sig in i feminism och sexism och sakta började hans syn på porren förändras. Vid ett tillfälle såg han en man hålla ett anförande inom den världsvida gemenskapen Ted Talks. Han hade kommit ur ett porrberoende och han underströk vikten av att prata mer öppet om problemet för att bli av med det stigma som finns så att människor ska kunna hjälpa varandra. Det gjorde stort intryck på Kristoffer så han tog mod till sig och berättade för Beatrice hur det låg till. Hon blev väldigt chockad.

— Jag bröt ihop totalt för det kändes som ett så stort svek när han ljugit för mig så länge. All tillit försvann och jag förstod inte hur den skulle kunna byggas upp igen, säger hon.

— Det var hjärtskärande och oerhört jobbigt att se hur mitt beteende påverkade den jag älskar så otroligt mycket, säger Kristoffer.

Sökte hjälp för porrberoendet och hittade Starta Om

Beatrice åkte till sina föräldrar och stannade där i en vecka för att tänka över situationen och Kristoffer som mer eller mindre lämnats med ett ultimatum insåg att han måste söka hjälp. Han hittade Frälsningsarméns forum Starta Om på nätet där man kan få stöd att ta sig ur ett porrberoende. Han kom i kontakt med Christian Edlund där som är samordnare för stödarbetet och han föreslog ett möte.

— Jag var jättenervös för jag var så skamfylld men det kändes väldigt bra och det var så skönt att få prata med någon om det som jag burit på i min ensamhet, säger Kristoffer.

— Att Christian själv har liknande erfarenheter och kan relatera till min situation men också sättet han bemötte mig på var ovärderligt, fortsätter han.

Johanna Lindhult och Christian Edlund som är ansvariga för projektet Starta om. De tittar in i kameran och ler.
Johanna Lindhult och Christian Edlund är projektledare och samordnare för Starta Om och har varit stödpersoner för Kristoffer och Beatrice. Foto: Jonas Nimmersjö

”Sätt egot åt sidan - hamna inte i försvarsställning”

De fortsatte med enskilda samtal och Kristoffer gillade att han fick lite krav på sig och uppgifter att göra. Bland annat samtalade de om grundproblemen i Kristoffers liv och om känslor. Beatrice i sin tur fick kontakt med Johanna Lindhult, projektutvecklare på Starta Om, dit även anhöriga kan vända sig.

— Det var otrolig skönt att få det stödet, att få höra att jag får vara arg och ledsen och att få uttrycka det inför någon annan än Kristoffer, säger Beatrice.

— När jag läst på nätet har det känts som att jag borde acceptera min partners porrsurfande och behov så jag hade känt mig som en dålig flickvän, fortsätter hon.

Kristoffer och Beatrice var fast beslutna om att ta sig igenom detta tillsammans. Fortfarande jobbar de på en del saker och de påpekar att det krävs mycket arbete och tid för att bygga upp tilliten igen. För att lyckas är en bra kommunikation viktig och att kunna be om hjälp. Den som tampas med beroendet måste lyssna på och ta till sig det som partnern uttrycker. Vidare att visa på framsteg och låta partnern ha sina känslor.

— Man måste sätta sitt ego åt sidan och ta en rejäl titt på sig själv och inte hamna i försvarsställning, menar Kristoffer.

”Jag är porrfri nu och har lärt mig prata om känslor”

Och den som står bredvid behöver släppa kontrollen och våga lita på den andra. Kristoffer undviker numera situationer som kan trigga honom att se på porr, vissa tv-spel exempelvis. Han håller även på att engagera sig mer i feminism och sexism, vilket gjort att han fått upp ögonen gällande könsroller och hur pojkar och flickor uppfostras olika i ett sexistiskt samhälle. Han påpekar att alla män borde sätta sig in i dessa ämnen och att det måste ske en förändring beträffande kvinnosynen. Nu har han varit porrfri i ett år.

— Det känns otroligt bra! Och jag har även lärt mig att prata om känslor, säger han.

— Vi står mycket närmare varandra nu än innan det här och vi har en helt annan öppenhet. Och det här bekräftar ju att vi vill vara tillsammans, påpekar Beatrice.

Bröllop med hedersgäster

De två hade planerat att gifta sig förra sommaren men tyckte nästan det var skönt att pandemin kom i vägen då de var mitt uppe i att lappa ihop förhållandet. Men nu har de tagit upp de planerna igen och så snart det blir möjligt att samlas en större skara kommer kyrkklockorna ringa. Hedersgäster är Christian Edlund och Johanna Lindhult. Kristoffer och Beatrice blir först vigda av en präst men sedan tar vännerna från Starta Om hand om resten av vigselceremonin.

— Vi är jätte, jätte, jätteglada för att de tackade ja, säger Kristoffer.

— Vi är så otroligt tacksamma för det stöd vi fått. Utan dem hade vi inte stått här idag, de har hjälpt oss igenom allt, så vi vill att de delar den dagen med oss, avslutar Beatrice.

Text: Teresia Jansson
Foto: Privat, Jonas Nimmersjö

Har du behov av att prata med någon om porrberoende?

starta om forum - hjälp porrberoende