Jakob - "Jag var porrberoende"

Under större delen av min tonårsperiod var jag mer eller mindre porrberoende. Jag kom i kontakt med porren genom kompisar på mellanstadiet och då kände jag mest äckel och skam. För att det kändes förbjudet så vågade jag inte berätta för någon vuxen om det.

Nyfikenheten 

Så småningom tog jag också steget att på eget initiativ själv titta. Kanske av nyfikenhet, för det kändes spännande att se och gör det där "förbjudna" och befriande att sluta skämmas. Att ge utlopp för sina begär. Med tiden blev det ett sätt att fly undan tristess och ensamhet.

Efter ett tag var jag fast. Jag hade jag ingen att prata med. Jag intalade mig att jag bara tillfredställde ett naturligt behov. Ofta fick jag en kick för stunden, men så kände jag mig smutsig efteråt. Jag försökte intala mig att det inte var några problem, att det inte var någon synd. Men jag kände en växande desperation över att vara så fast.

Under perioder hade jag svårt att behärska mig. Tankarna drogs ofta till sex och jag kände mig nästan ständigt upphetsad. Jag tänkte -"Jag måste titta" och upplevde sömnsvårigheter när jag försökte undvika det. 

Vändpunkten 

Vändpunkten kom efter att jag erkänt för mig själv att jag var bereoende, men också att mitt beteende hade verkliga offer i de kvinnor som spelade i porrfilmerna. Jag ville inte forsätta leva så. 

Dessutom behövde jag inte stå ensam, Gud såg mig. Han älskade mig och om jag inte kunde sluta i egen kraft så måste iallfall han kunna befria mig.

Då bestämde jag mig för att på nytt verkligen försöka bli fri - med Guds hälp. Jag bestämde mig för att stå ut med obehaget att inte kolla. Genom att ta en dag i taget och att inte ge upp även om jag skulle falla för frestelsen igen. 

Veckor och månader gick, begären lättade och när jag märkte att jag äntligen var fri kände jag en sådan FRID. Självkänslan växte och jag upplevde mig mer konsekvent i relation till kvinnors rättigheter än förut. Det gjorde mig förstås väldigt glad och tacksam till Jesus. Hans hjälp var helt avgörande för mig. 

Vill du ha hjälp att sluta titta på porr?

Det finns hjälp att få: maila kontakt@startaom.se