Vad är Triggers? - Hans del 15

Vad är en trigger? Hur kan det se ut i din vardag och hur kan du undvika dem? Hans funderar över detta och sina erfarenheter

Triggers

Triggers, dessa korta sekvenser som startar igång ett dåligt betende. Triggers är som själva vägskälet, som för det mesta slutar med att jag väljer fel. Det är en stor orsak till att jag känner skam. Jag valde fel igen fast jag lovade mig själv att jag inte skulle se på någon porr i dag. 

I mitt avslut fick jag fundera på hur jag skulle kunna vara bråkdelen före mina triggers. Hur jag skulle kunna hinna ta det rätta beslutet innan jag blev så triggad att det inte gick att stoppa. För efter en viss gräns så behövs det utlösning eller att någon knackar på dörren för att man ska kunna avbryta. Det tror jag att många känner igen sig i. 

Porrkompassen

Att visualisera påhittade saker för att hjälpa mig själv funkar faktiskt ganska bra. Det kan vara att ha en ängel på ena axeln och djävulen på den andra. Bara att kunna sätta ett ansikte på vad man kämpar emot kan för mig vara en drivkraft. 

Nu behövde jag en pryl. Typ en sådan som finns i nya bilar som varnar att du håller på att somna innan du faktiskt gör det. Det jag visuellt uppfann var porrkompassen. Den ser ut som en orienteringskompass men i stället för norr så står det porr. Den tar jag fram då jag till exempel tittar på sociala media och märker att jag börjar dra mig åt lite för mycket lättklätt eller allra värst, märker att jag börjar bli upphetsad. Den vanligaste känslan är att jag försöker hitta något som inte existerar på de medierna som jag är inne på, nämligen porr. När något av detta händer kan jag tidigt kolla på min kompass om nålen pekar mot porr. Gör den det så ska jag genast lägga bort telefonen och göra något annat.

Det är ofta när jag är trött, rastlös eller båda delarna som jag har extra lätt att triggas. Jag kan också lätt konstatera att det är telefonen som är den enskilt största boven. Jag skulle nästan vilja hämta den gamla tegelstenstelefonen från vinden, men det är svårt att vara utan smartphonen.  Jag försöker ha lite koll på min skärmtid. Om den börjar dra sig upp mot två timmar om dagen så är det en större risk för mig att triggas, än om jag ligger på runt en timme som är mitt mål. 

Klickandet

En rest från mitt beroende är klickandet. Det ger sig tillkänna genom att jag på samma sätt som jag förr jagade ett lite bättre porrklipp på någon porrtubsida, nu klickar vidare på sociala medier. Jag fick även använda min porrkompaspå Wish, sidan där man kan kn köpa billiga grejer från kina. Det visade sig att de sålde både sexiga underkläder och dildos (som jag började klicka på). Porrkompassen åkte fram och Wish åkte i soptunnan. 

Att ha porrkompassen vet jag är en förlängning av mig och mitt tänk. Det är jag som läser av den så jag kan fuska, men då är jag inte ärlig mot mig själv. Den hjälper mig att fokusera på min avhållsamhet och att vara misstänksam och även kritisk. Än så länge har den fungerat bra, men jag tänker mindre och mindre på den som en kompass och jag har kunnat flyttat över ansvaret på mig själv mer och mer. 

Nästa gång ska jag beskriva hur förvirrande det kan bli då man inser att man levt ett liv i lögn.   //Hasse