Projektet - Hans del 5

Att inse att jag var en porrmissbrukare, eller porrberende- det var inte lätt, med det var nödvändigt. Är jag trasig? Går det att bli hel?

Projektet

Nu har jag kommit till en punkt då jag vet att jag faktiskt inte mår bra av porren. Jag vet att det inte kommer att bli helt okomplicerat men det måste få ett slut. Om jag någonsin ska kunna känna den glädje i livet som jag alltid har känt så verkar det inte finnas någon annan väg.

Totalstopp

Att dra ner på porren har uppenbarligen inte fungerat. Ett totalstopp är vad som måste realiseras. 

Jag slutade snusa för ca 20 år sedan och även där var det ett totalstopp som behövdes, att bara dra ner fungerade inte. Det som drev mig den gången var att jag hade börjat fuska med maten, snusade istället för att äta och fick hjärtklappningar som följd. Jag har föräldrar med hjärtproblem och insåg hur otroligt korkat det var att ignorera riskerna. Jag hade även där innan mitt totalstopp försökt dra ner, utan resultat. 

Inga ryggdunkningar 

Gemensamma nämnaren mellan missbruken tycker jag är att ingen sa att det var direkt farligt att snusa. Själv insåg jag inte riskerna förrän snusningen orsakat hjärtklappning. En stor skillnaden är dock att om man slutar snusa så kan man vara öppen med det. Om man slutar med porr så är det svårare att tro att man ska få ryggdunkningar och klappar på axeln. 

Jag brukar ha projekt och driver dem ganska målmedvetet. Det har varit bilprojekt och husprojekt. Att lära mig spela gitarr var ett stort projekt och är något som jag verkligen inte ångrar att jag tog tag i. Den här gången var projektet jag.

Trasig 

Jag såg mig själv som trasig, men jag kände att jag inte var bortom all räddning. De rätta delarna var kvar, men behövde kanske dammas av och putsas upp. Tillsammans med lite nya reservdelar och en uppdatering så ansåg jag att det var möjligt. 

För att bekämpa mitt porrmissbruk behövde jag plugga på lite och försöka förstå i vilken ordning jag skulle ta mig framåt. Jag ville gärna veta hur andra har gjort och hur lång tid det tagit. Jag hade bråttom. Jag ville må bra och jag ville verkligen ur min misär och bli en gladare människa igen. 

Hitta lösningar 

Det kändes som en hinderbana var utstakad framför mig, där varje hinder motsvarade ett nytt problem i min healingprocess. Att hitta lösningar på problem är något som jag gör både på jobbet och till vardags och det har varit och är fortfarande min drivkraft. Det ger ofta tillfredsställelser som kan konkurrera ut porren. Det gäller att inte glömma bort allt bra i livet som ger tillfredsställelse. Det finns alltid saker att slipa på. Det går alltid att göra en uppdaterad version. Den här gången var siktet inställt på Hasse 2.0

Jag var nu fast besluten. Det var mitt beslut och så måste det vara. Skulle någon annan än jag säga till mig att det måste bli ett slut med porren, så skulle jag satt mig på tvären. Den här gången trodde även jag på mitt beslut. Det var inget beslut med någon invändning att om det inte funkar så går det alltid att gå tillbaka till porren. 

Nästa gång blir det från tanke till handling. Eller kanske man ska kalla det färdighandlat //Hasse