Bakom kulisserna - Hans del 14

Porr är en medicin som jag använt för att tryck under något annat. Men att det var min dåliga självkänsla det visste jag inte. Hur gör man för att få en bättre självkänsla som 45 åring?

Bakom kulisserna 

Att det var min självkänsla som var på tok visste jag inte först, inte heller att självkänsla är något man måste jobba med. Jag har förmodligen haft med mig det under hela mitt liv utan att reflektera över det. Det hade blivit en del av min personlighet. 

Hur gör man? 

Hur ska man som 45 åring börja stärka sin självkänsla? Det första var att erkänna för sig själv att den inte är som den ska. Att vara medveten om det är en viktig del. Sedan var det dags att hitta något som jag kände mig trygg med. Jag ville fixa det på egen hand, att ta hjälp av utomstående är inget jag har lätt för.

Jag lyssnar mycket på poddar och min fru tipsade om en podd som heter Kan själv, av och med Henrik Fexeus. Han diskuterar och berättar hur hjärnan fungerar och varför vi gör och reagerar som vi gör. I ett avsnitt har han en gäst som heter Mia Törnblom som jag fastnade för. Hon har ett förflutet som missbrukare och har skrivit boken Självkänsla nu. Boken beskriver hur hon förbättrat sin självkänsla och hon ger även tips på hur du kan förbättra din egen. Det handlar mycket om att skriva olika listor som gör att du peppar dig själv. Jag hoppar över att recensera boken men jag tycker att den är väldigt bra. För mig var det ett enkelt sätt att komma igång med att tänka rätt saker. Jag följer inte hennes råd slaviskt utan tar det som jag tycker passar mig.

Tips!  

Ibland då jag varit nere kan jag plocka fram mitt skrivblock och till exempel läsa att alla problem har en lösning, eller att jag duger som jag är. Det är jag själv som har skrivit det och därför så vet jag att det inte är någon baktanke med det. Det ger en viss legitimitet åt det hela. 

Jag har en lista där jag kladdar ner tre saker lite snabbt innan jag går och lägger mig. Det ska vara tre bra saker med dagen. Det är kul att gå tillbaka och se att jag gör väldigt mycket bra saker även om jag ibland tycker att jag bara står och stampar. 

Något konstuktivt 

Min självkänsla i dag är mycket bättre. Jag tänker dock inte släppa mina listor för jag vet inte när jag kommer att behöva dem nästa gång. Jag har nämnt förut att skrivandet har blivit en ny upptäckt efter mitt liv som porrkonsument. Jag rekommenderar att testa. Det behöver inte vara på den här nivån, men att skriva om sitt missbruk och hur man jobbar med det kan hjälpa. Om man tar den tid som man tidigare spenderade på diverse porrsajter och lägger den på att skriva så tror jag ändå att man får tid över. Att dessutom sedan få känna sig konstruktiv är bland det bästa jag vet. 

Jag ska försöka skriva något om mina triggers nu. Vi syns snart  //Hasse