logotype
Hjälp ett barn ut ur ensamhet i sommar - ge en gåva nu

Artiklar

Hos Frälsningsarmén får de äldre bland annat möjlighet att umgås och ha roligt genom olika gemenskaper och aktiviteter.

Ensamheten bland äldre mer påtaglig i jultider

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd med det som hör högtiden till medan andra inte har någon att fira med. För de äldre som redan lider av ensamhet och isolering blir den känslan än mer påtaglig just under jul.

Här skapas oförglömliga minnen

Dimman vilar som en skir slöja över Siljan denna augustimorgon. På Kyrkudden stoltserar Rättviks kyrka i ljus puts och ett stenkast bort stiftsgården där Frälsningsarméns äldredagar pågår. Här får deltagarna njuta av gemenskap, aktiviteter, god mat, sång och vacker miljö. För en del är det en höjdpunkt varje sommar och kanske speciellt i år efter isolering orsakad av coronapandemin.

Goda gärningar och svåra minnen

James den Hartog har ett långt rikt liv inom Frälsningsarmén bakom sig. Men också svåra barndomsminnen från ett världskrig som för alltid satte spår i den lille pojken i Rotterdam. Tillsammans med hustrun trivs han på Alingsås kår där de sedan länge är aktiva.

Älskat kafé för demenssjuka och anhöriga i Alingsås

På natursköna Kafé Salome i Alingsås har det efterlängtade onsdagskaféet åter öppnat. Glädjen är stor när de äldre återser varandra vid lunch, kaffe, sång och andakt. Kaféet är en del i Frälsningsarméns arbete för personer i demenssjukdom och deras anhöriga. ”Men vem som helst är varmt välkommen hit”, säger kårens omsorgsofficer Ulrica Karlsson.

När allt stängde fanns Frälsningsarmén för Bertil

Söderbon Bertil har bara två vänner kvar i livet. Pandemin gjorde tillvaron väldigt isolerad tills han upptäckte Frälsningsarméns sociala center. Hit går han varje dag. ”Jag tycker om personalen här, det är väldigt trevligt”, säger Bertil.

Else hjälper andra äldre i krisen

Landets äldre har haft svåra månader när coronakrisen orsakat sorg, sjukdom och isolering. Else Andersson gör själv vad hon kan för att ändå stödja andra. Matlådorna från Frälsningsarmén har glatt de äldre i hennes hus under hela våren, liksom telefonsamtal till tröst. ”Jag tror att det mitt i allt kan komma något gott ur det här”, säger hon.

Stavgångsgänget har 15-årsjubilerat

I ur och skur, men mest solsken, stavar ett gäng glada damer och någon herre, med Else Andersson i spetsen, omkring i vackra Lill-Jansskogen på Östermalm. Detta på tisdagar höst och vår med efterföljande lunch och föredrag. I höstas firade sällskapet 15-årsjubileum med tre rätters och tillbakablickar.

Här blir ensamma bekräftade och får någon att samtala med

När man slutat jobba eller har blivit äldre och gått i pension är det lätt att hamna i utanförskap och isolering. På Söderkåren i Stockholm försöker man göra något åt detta genom att varje måndag ha något de kallar Måndagsträffen.

Maria, pensionär: ”Det finns de som har det värre!”

”Hela idén med Frälsningsarmén är en kärlekshandling, säger Maria, man känner sig upplyft när man kommer hit. De möter en med värme och kärlek, det är underbart.”

En kvinna med Frälsningsarméns sköld på sin tröja sitter på en brygga och samtalar med en äldre kvinna som tittar in i kameran och ler.

Från A till Ö - Frälsningsarméns hjälp till äldre

Frälsningsarmén bjuder in äldre till gemenskap, aktiviteter och läger. Det kan vara gemensamma utflykter till intressanta platser, stavgång med lunch, föredrag, utegympa med fika och nu under sommaren har vi läger i Rättvik. Vi hjälper även till med matkassar, presentkort, kläder och annat praktiskt.

Varma möten mot demens

I Alingsås samarbetar Frälsningsarmén med kommunen och vårdcentralen för att skapa en god verksamhet för äldre i demensjukdom och Alzheimers. Också de anhöriga erbjuds stöd. Varje vecka får Vivi-Anne besök av omsorgsofficer Ulrica Karlsson.

Med sång som medicin

Efter tre decennier på operascenen använder Tua Dominique sin röst i hälsans och Frälsningsarméns tjänst. I projektet Salome sjunger hon med äldre och andra demensdrabbade runt om i Stockholm. ”Det är fantastiskt att se hur långt sången kan nå in i en sjuk människa”, säger hon. Vi följer Tua och maken Jonas en dag på jobbet.

Sången väcker glädje och minnen till liv

Det är måndag eftermiddag och i Söderkårens café i Stockholm sitter ett gäng som skrattar och skojar mellan kaffeslurkarna. Glättigheten till trots så lever de alla med demenssjukdom/alzheimer. Via Frälsningsarméns projekt Salome träffas de och sjunger tillsammans, något som bidrar till glädje och återkallar gamla minnen.

Mening och gemenskap för äldre i Dalarna

Under en vecka i juni inbjöd Frälsningsarmén till de efterlängtade Gemenskapsdagarna för äldre på Rättviks stiftsgård. Hela 47 deltagare kom från Stockholm och fick uppleva utflykter, sångstunder, god mat, föredrag och glad samvaro.

Rörelseglädje för äldre

Frälsningsarmén bjuder varje vecka in till utomhusgympa för äldre och daglediga. Upp emot 40 personer brukar delta. Många har fått nya vänner genom den enkla gymnastiken som arrangeras av Kår 393. Hit hittar också ensamma som bara råkar komma förbi det vackra torget på Södermalm.

Här skingras ensamheten

Ensamstående Karl-Gustav åker med Frälsningsarmén på äldreläger i sommar. Han saknar sin nyligen bortgångna bror men trivs bra här i en kristen samvaro med nya och gamla bekanta. I församlingen och även på den kära kolonilotten finns glädje och gemenskap.

Grönska och gemenskap mildrar livets svåra ämnen

Det är en smått blåsig juniförmiddag i pittoreska Hjälmared utanför Alingsås. På en grön kulle med utsikt över sjön Lilla Färgen har Frälsningsarmén sitt sommarhem. Där samlas äldre för Kafé Salome på onsdagar då livets allvar lättas upp med välsmakande fika och god gemenskap i vacker miljö.