logotype
Hjälp oss ge fler en god jul

Hjälp de utsatta genom krisen

Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar alla hushåll, men som alltid slår kriser hårdast mot de mest utsatta. Frälsningsarméns kårer och verksamheter runt om i Sverige märker ett ökat behov av hjälp.

Sundsvallskåren möter nya behövande

Nu är det allt fler barnfamiljer som kommer för att hämta gratis matkassar hos Frälsningsarmén i Nacksta utanför Sundsvall. P4 Västernorrland har intervjuat Britt-Marie Alm, ekonomiansvarig och volontär i Frälsningsarmén, som berättar att det blir särskilt svårt för många att få pengarna att räcka till mat på höstlovet, då barnen inte får äta lunch på skolan.

Lyssna på intervjun på Sveriges radio här

1,8 miljoner svenskar lever redan på gränsen till fattigdom.* Sjukpensionären Sune är en av alla som vi möter och hjälper. Efter skilsmässan för många år sedan drabbades han av en depression. Kort därefter hamnade han i hemlöshet – och levde så i 20 år. Nu har han äntligen kommit på fötter igen, även om han har svår värk i kroppen.

Pengar till mat, kläder, tandvård och mediciner

Sunes ekonomiska situation är minst sagt kärv. När hyran är betald har han bara några få tusenlappar kvar. Och de ska räcka till både mat, kläder, mediciner, färdtjänst och annat. Sune lever med ständig oro för de stigande priserna. Mest orolig är han för att han inte ska klara av hyran och bli av med sin etta. För han vill inte hamna i hemlöshet igen. Den dagliga frukosten och matlådorna från Frälsningsarmén gör att Sune kan prioritera hyran och slippa tvingas ut i hemlöshet.

Just nu märker vi en tydlig ökning av antalet hjälpsökande på våra kårer och sociala center. Den nya utsattheten drabbar framför allt fattigpensionärer och ensamstående föräldrar. Men också andra utsatta grupper. De som tidigare har levt på marginalen, och helt utan buffertar, reder inte längre ut situationen. Med stigande priser tippar gungbrädan över – åt fel håll.

- Många av de som kommer till oss har inte pengar till det mest grundläggande: mat, kläder, tandvård och mediciner. Med stigande priser kommer det bli betydligt svårare under vintern. Berättar Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm.

Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta

Med ditt stöd kan vi möta det ökande hjälpbehovet. Och det handlar om grundläggande mänskliga behov: mat, kläder och tak över huvudet. Hjälpen från Frälsningsarmén spela en avgörande roll.

  • En matkasse eller en matlåda kan göra stor skillnad för den sjukpensionär som tvingas välja mellan tandvård, hyra eller mat hela månaden.
  • En rekvisition till vår second hand-kedja Myrorna kan betyda mycket för den ensamstående mamma som tvingas välja mellan mat på bordet och vinterkläder till barnen.

- Vi har stora möjligheter att hjälpa, men vi är beroende av resurser. En frukost, en matlåda eller lite kläder till barnen kan göra stor skillnad för den som lever på marginalen. Berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

Frälsningsarmén lindrar den akuta nöden och möter de grundläggande behoven. Men vi hjälper även till varaktig förändring. Vi erbjuder varm gemenskap, meningsfulla aktiviteter och stödjande samtal. Allt för att hjälpa så många som möjligt bort från utsattheten - till upprättade liv.

Nu rustar vi inför hösten och vintern. Med stigande matpriser, elpriser och bränslepriser kommer situationen förvärras och hjälpbehoven öka. Fler riskerar att få sina liv raserade. Men låt oss göra vad vi kan för att förhindra det genom att redan nu lindra utsattheten. Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta genom den här krisen!

Text: Lukas Berggren

* Källa rapport