logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Han är hemlös och bor på gatan

Den morgonen vi träffade Masoud hade han tillbringat natten i sin sovsäck på en bänk i Mosebacke, en sovsäck som han alltid har med sig. ”Men sedan jag fått arbetstillstånd så ser jag en möjlighet att utveckla mitt liv, att hitta ett jobb och Frälsningsarmén ger mig bästa möjligheterna”.

I Sverige sedan 2002

Masoud Yassini har bott i Sverige sedan 2002, men har ännu inte fått sin asylansökan godkänd. 2016 lämnade han in sin tredje ansökan och väntar fortfarande på svar. Det tar för lång tid att få besked tycker han.

"Jag har varit hemlös från 2005 och har inte haft ett arbetstillstånd förrän nu"

Vi träffar Masoud på Frälsningsarméns frukostservering, Kafé i Gemenskap, i Templet på Östermalm i Stockholm. Där brukar han hjälpa till med servering och ta hand om disken. I sitt ursprungsland, Iran, var Masoud politiskt aktiv mot regimen och efter 15 år i Sverige ser han inte Iran som något hemland. Men åren i Sverige har inte varit lätta.

– Jag har varit hemlös från år 2005, berättar Masoud, och har inte haft ett arbetstillstånd förrän nu. Jag lever utan arbete och får 60 kronor, ibland bara 26 kronor per dag av Migrationsverket. Från 2012 är jag helt arbetslös och bor nu på gatan.

Hjälp från Frälsningsarmén

Masoud har känt till Frälsningsarmén länge och har ofta fått hjälp på Frälsningsarméns Sociala Center i Hornstull.

– Jag gick ofta dit för att ta en dusch, för att få nya kläder eller för att få mat och fika, säger Masoud.

"Jesus ger mig hopp"

Det är inte bara till Frälsningsarmén som Masoud har gått för att få hjälp och ett sammanhang. Han berättar att han tog emot Jesus år 2013 och lät döpa sig. I dag går han till olika kyrkor och säger sig vara en person som följer Jesus.

– Du behöver ett hopp, säger Masoud och menar att Jesus ger det hoppet.

I sin sovsäck på en bänk i Mosebacke

Den morgonen vi träffade Masoud hade han tillbringat natten i sin sovsäck på en bänk i Mosebacke, en sovsäck som han alltid har med sig. Men denna morgon ringde de från Templet och frågade om han kunde hjälpa till med serveringen. Han brukar hjälpa till där.

”Frälsningsarmén involverar människor”

Masoud

– Frälsningsarmén är en organisation som involverar människor, med både hjälp och tro, berättar Masoud. Här hjälper jag till med servering och deltar i olika aktiviteter. Jag kom hit på språkcafé först och har träffat människor som kan öppna vägen till ett arbete.

Ett stort problem är att han inte har bostad

Han har inte haft ett riktigt arbete på över nio år, berättar han och säger att ett stort problem är att han inte har bostad. Arbetsgivarna kan säga att man får ett jobb om man stannar i Stockholm, men Migrationsverket säger att man kan få bostad om man flyttar från Stockholm.

– Men sedan jag fått arbetstillstånd så ser jag en möjlighet att utveckla mitt liv, att hitta ett jobb och Frälsningsarmén ger mig bästa möjligheterna.

Text och foto: Jonas Nimmersjö