logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Larmrapporter om större utsatthet inför julen

Under december arbetar våra medarbetare för högtryck för att möta alla behov bland människor i utsatthet. 2022 är det fler än någonsin som behöver hjälp.

Skenande priser på mat, el och bränsle gör att fler människor har hamnat i utsatthet under hösten. Framför allt handlar det om ensamstående föräldrar, fattigpensionärer och personer i sjukskrivning.

De som sedan tidigare har levt i utsatthet får det dessutom ännu svårare att klara årets jul. Sammantaget leder det till att behoven har ökat kraftigt.

– För många är det en kamp att bara klara det mest grundläggande, som mat, hyra, uppvärmning och kläder. Att köpa julklappar till barnen eller att köpa julmat blir en omöjlig ekvation för både ekonomiskt utsatta barnfamiljer och andra, berättar Leif Bergström.

Fem exempel på hur Frälsningsarmén sprider ljus i vintermörkret

Samtidigt som utsattheten tilltar arbetar Frälsningsarmén för högtryck med att möta alla behov. Här kan du ta del av fem exempel på hur vi försöker lindra nöden och se till så att fler av våra medmänniskor kan få uppleva en god jul.

1. Julgåva till hundratals personer i utsatthet

Varje år delar Frälsningsarmén ut julgåvor till ekonomiskt utsatta grupper. Med hjälp av matkassar och presentkort får utsatta barnfamiljer möjlighet att ordna ett enkelt julfirande och kanske köpa någon julklapp till barnen. Julgåvan delas även ut till andra utsatta grupper, som till exempel personer i hemlöshet, fattiga äldre och sjukpensionärer. Ett vanligt år är det hundratals personer i utsatthet som får del av en god jul tack vare julgåvan från Frälsningsarmén. I år är trycket större än någonsin.

2. Julbord för personer i hemlöshet, fattigpensionärer och ensamma äldre

Frälsningsarméns sociala center i Stockholm bjuder in till stort julfirande, med en rejäl jultallrik som gästerna får njuta av. Här får de även umgås och lyssna till julens glada budskap. Gästerna lever ofta i hemlöshet. Men även fattigpensionärer och ensamma äldre brukar besöka julfirandet.

3. Julfiranden över hela landet på julafton

På flera av Frälsningsarméns kårer dukas det till fest på julafton. Besökarna är för det mesta ensamma äldre eller personer i hemlöshet. Men här får även många utsatta barnfamiljer möjlighet att äta julmat och öppna julklappar. På flera platser i landet bjuder vi in till julaftonsfrukostar och firanden av olika slag på julafton. Frälsningsarméns kårer bjuder även in till gudstjänster och andakter under julhelgen, dit alla är välkomna.

4. Julsamlingar för utsatta barnfamiljer

Söderkåren i Stockholm möter många barnfamiljer i ekonomisk utsatthet. Och även i år bjuder kåren in till två julsamlingar för just de här familjerna. Samlingarna brukar vara årets höjdpunkt för familjer som annars inte har råd att fira jul. Julmat och julklappar är självklara inslag. Men besökarna får även uppleva jullekar, dans kring granen och ett fint julspel. Liknande samlingar arrangeras även på andra platser i landet.

5. Stor julfest för mammor och barn på skyddat boende

Kvinnorna som bor på Frälsningsarméns skyddade boende Skogsbo har varit utsatta för våld i nära relationer. Flera av kvinnorna har med sina barn till boendet. Minnena från tidigare jular är ofta präglade av stark oro, alkohol och våld.

Men julen på Skogsbo är annorlunda. På den stora julfesten varvas julmat och julgodis med lekar, musik och julens glada budskap.

– Här kan både mammorna och barnen slappna av, vara nära varandra och ha roligt tillsammans. Att få uppleva en jul i trygghet, utan våld och alkohol, betyder jättemycket, berättar Helena Andersson, verksamhetschef på Skogsbo.

Tomtens besök på Skogsbo är förstås en höjdpunkt för alla barn. Säcken brukar vara full med julklappar till både mammor och barn.

– Att få se glädjen i barnens och mammornas ögon är en obeskrivlig känsla, säger Helena Andersson.

Möjligheten att hjälpa bygger på frivilliga gåvor

De gåvor som kommer in under december månad omvandlas till julmat, julklappar, julfiranden och annat för de mest utsatta i samhället. I år är gåvorna viktigare än någonsin.

– Det är tack vare alla generösa gåvor från våra gåvogivare som vi kan hjälpa alla personer i utsatthet. Varje gåva innebär att vi kan hjälpa ytterligare någon, förklarar Leif Bergström.