Inflationen skapar tomt matkonto, ensamhet och oro
Socialtjänstens ekonomiska bistånd räcker inte till barnfamiljens mat och pensionens minskade värde tvingar den äldre till isolering i hemmet. Oron för ekonomin leder dessutom till en ökad psykisk ohälsa. Detta ser Frälsningsarméns kår i Västerås och planerar därför flera insatser för att bemöta detta.
"Vi vill vara en plats för andlig, praktisk och ekonomisk stöttning och är öppna för förändringar och att skapa nya gemenskaper för olika behov", säger Angelika Ericson Fulgencio, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Västerås.
Inflationen och ökade levnadskostnader drabbar den redan ekonomiskt utsatte som hårdast, däribland barnfamiljer och pensionärer. Dessa grupper möter personalen på Frälsningsarméns kårer och i Västerås märktes ett extra behov av ekonomiskt stöd bland ensamstående föräldrar inför skolstarten. Det möttes med utdelning av matkassar och presentkort på Ica.
– Vi har även märkt att familjer och ensamstående utan barn som får ekonomiskt bistånd från Socialtjänsten har svårt att få pengarna att räcka till mat, säger Angelika Ericson Fulgencio, socialkonsulent på kåren.
Minskning av skänkt mat
Medarbetarna hämtar varje vecka livsmedel från Ica som inte kan säljas på grund av kort bäst före-datum, felmärkning, vacuumsläpp med mera. Mängden av varor till kåren har dock minskat markant på sistone och Angelika tänker att det kan bero på att efterfrågan på billig mat har ökat och därför säljs mer av den i butiken. Det gör att mindre kan skänkas till kåren som då istället får lägga ut pengar själva för att möta behoven.
Oron ger psykisk ohälsa
Frälsningsarmén ser också att den psykiska ohälsan och behovet av samtal ökar i takt med oron för den egna och familjens ekonomi.
– I vissa fall vill man döva den inre smärtan och mörkret med att shoppa och få en kortvarig ångestlättnad på så sätt. Allt detta påverkar ensamstående föräldrars förmåga att ta hand om sig själva och sina barn, påpekar Angelika.
Då kan kårpersonalen stötta med samtal om budget, hantering av oro och ångest och annat som tynger. Även bland äldre märks oro men också en mer utbredd ensamhet, delvis på grund av att pensionen har minskat i värde vilket ger mindre utrymme att komma hemifrån och delta i aktiviteter.
Vill bygga relationer
Angelika understryker att hon och kollegorna vill göra mer för dessa målgrupper än att ge ekonomiskt stöd, exempelvis genom att besöka barnfamiljerna i deras hem.
– Vi vill komma dem nära i deras vardag, bygga relationer med dem och utöka deras kontaktnät med trygga vuxna, vilket är till nytta för både föräldrar och barn, säger hon.
Även de äldre vill kåren erbjuda hembesök och samtal. I höst bjuds det in till soppluncher, andakter och gemenskap och en till två varma måltider gratis eller till lågt pris varje vecka. Likaså kommer det finnas en promenadgrupp.
– Vi vill vara en plats för andlig, praktisk och ekonomisk stöttning och är öppna för förändringar och att skapa nya gemenskaper för olika behov, säger Angelika.
– Det finns en hopplöshet som bara Jesus kan vända till hopp så vi vill bära in hans ljus till människor, fortsätter hon.
Text och foto: Teresia Jansson
Hjälp en person i utsatthet
Exempel på hur din gåva hjälper
- 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
- 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
- 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
- 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
- 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
Välj engångsbelopp
Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.
Välj betalsätt
Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805
Läs mer om vårt arbete mot utsattheten
Här får barnen äta sig mätta efter skolan ›
För att möta hungern hos barnen i verksamheten har smörgåsarna vid fikat bytts ut mot middagsmat.
Utsatta familjer får hjälp och gemenskap hos Frälsningsarmén ›
”Här får barnen göra något roligt, och känna sig accepterade fast de kanske har svårigheter”, säger Sara Stenvall.
Nöden växer hos barnfamiljer och äldre ›
Allt fler ensamstående föräldrar och äldre har inte råd med mat, kläder, hyra och mediciner. Men behoven är stora och ökar.
Utsattheten handlar om mer än brist på pengar ›
Inflationen har fått fler människor att söka stöd och ofta innefattar utsattheten även oro, ensamhet och dålig hälsa.