Högt tryck på Frälsningsarméns julhjälp i Mellansverige
Frälsningsarmén i Mellansverige har just nu ett mycket högt tryck från personer som söker hjälp med mat, julklappar och även kläder inför julen. Kårledare och socialkonsulenter i exempelvis Västerås, Stockholm och Strängnäs vittnar om hur människor som aldrig sökt hjälp tidigare hör av sig. Fler befinner sig i särskilt stor utsatthet.
Bilden är arrangerad. Foto: Jonas Nimmersjö
På Templets kår i Stockholm söker många människor hjälp året om, men nu inför jul är trycket högre än någonsin. Hittills i år har hela 237 ansökningar om julhjälp lämnats in till Helene Lidman, ansvarig för det sociala arbetet på kåren. 211 har beviljats hjälp, varav 122 är barnfamiljer.
– De dagar ansökningen är öppen har människor stått i kö utanför kåren redan från klockan 10 på morgonen. Ett tag var det smått kaotiskt. De flesta är nysvenskar och utlandsfödda, säger hon.
Av dem som söker julhjälpen finns pensionärer, sjukskrivna, asylsökande och studerande men den stora majoriteten, 144 personer, lever med försörjningsstöd (tidigare socialbidrag). Ett trettiotal fler personer och omkring 75.000 kronor mer delas ut 2023 jämfört med året innan.
Strängnäs ger extra julhjälp till personer i riktigt stor nöd
På kåren i Eskilstuna riktar sig Frälsningsarmén speciellt till ensamstående föräldrar med barn.
Kårledare Daniel Viklund berättar att omkring 20 familjer får denna hjälp i år. Kåren ger även andra typer av hjälp till dem som söker.
På kåren i Strängnäs ser han en ökning av hjälpsökande varje år inför årets slut.
– Vi tar sannolikt emot omkring 15 personer/familjer som är i riktigt stor nöd och får ”extra” julhjälp. Andra får under december månad den reguljära hjälpen, som består av vanliga matkassar och liknande. Vi brukar även se fler av detta slag när det närmar sig jul, säger Daniel Viklund.
Många nya söker hjälp på Södermalm
På Söderkåren i Stockholm har man hittills fått in runt 170 ansökningar om julhjälp. Majoriteten som söker önskar hjälp för att de ska kunna köpa julmat, julklappar men även kläder.
– Vi ser väldigt många som inte har ansökt tidigare. Majoriteten som behöver hjälp är barnfamiljer, berättar Anna Heineman, som arbetar med KSA, Kyrkans sociala arbete.
Fler hjälpsökande familjer med både mamma och pappa i Västerås
När två veckor återstod av ansökningstiden hade Frälsningsarmén i Västerås 13 familjer och 19 vuxna utan barn som sökt julhjälp i form av en matkasse. Kåren förväntar sig ungefär lika många ansökningar till innan tiden löper ut.Under den första tiden hade Västerås kår telefontid, senare öppnades lokalerna för att kunna ta emot drop in-ansökningar under ett par dagar i veckan.
Angelica Ericson Fulgencio, vikarierande socialkonsulent, märker att fler familjer med föräldrar som lever ihop söker hjälp, jämfört med tidigare, då vanligtvis ensamstående med barn vände sig till kåren.
– De som ringer uttrycker att de vill kunna ge sina barn en julklapp, ge dem en möjlighet att träffa tomten och uppleva en julfest med härlig gemenskap. Likaså vill de som inte har barn uppleva vår gemenskap under julfesten, säger hon.
Text: Carina Tyskbo
Hjälp en person i utsatthet
Exempel på hur din gåva hjälper
- 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
- 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
- 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
- 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
- 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
Välj engångsbelopp
Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.
Välj betalsätt
Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805