logotype
Hjälp en utsatt barnfamilj - ge din julgåva nu

Artiklar

Hos Frälsningsarmén får de äldre bland annat möjlighet att umgås och ha roligt genom olika gemenskaper och aktiviteter.

En kvinna från Frälsningsarmén som sitter och samtalar med en äldre dam. De tittar på varandra och ler.

Ensamheten bland äldre mer påtaglig i jultider

Under högtider, och inte minst kring jul, samlas nära och kära. Gemenskap, god mat och julklappar är i fokus men alla äldre har inte råd med det som hör högtiden till medan andra inte har någon att fira med. För de äldre som redan lider av ensamhet och isolering blir den känslan än mer påtaglig just under jul.

Mening och gemenskap för äldre i Dalarna

Under en vecka i juni 2022 inbjöd Frälsningsarmén till de efterlängtade Gemenskapsdagarna för äldre på Rättviks stiftsgård. Hela 47 deltagare kom från Stockholm och fick uppleva utflykter, sångstunder, god mat, föredrag och glad samvaro.

Omsorgsofficerarna Gunilla Trygg och Ulrica Karlsson som ansvarar för Salomearbetet. De sitter bredvid varandra och fikar på Kafé Salome på Frälsningsarméns sommarhem i Hjälmared utanför Alingsås .

Grönska och gemenskap mildrar livets svåra ämnen

Det är en smått blåsig juniförmiddag i pittoreska Hjälmared utanför Alingsås. På en grön kulle med utsikt över sjön Lilla Färgen har Frälsningsarmén sitt sommarhem. Där samlas äldre för Kafé Salome på onsdagar då livets allvar lättas upp med välsmakande fika och god gemenskap i vacker miljö.

En äldre man, Karl-Gustav, som sitter på båten på väg till Vasakårens Gemenskapsdagar för äldre i Rättvik. Han tittar in i kameran och ler.

Här skingras ensamheten

Ensamstående Karl-Gustav åker med Frälsningsarmén på äldreläger i sommar. Han saknar sin nyligen bortgångna bror men trivs bra här i en kristen samvaro med nya och gamla bekanta. I församlingen och även på den kära kolonilotten finns glädje och gemenskap.

Äldre deltagare på utegympan som arrangeras av Kår 393 på Greta Garbos torg på Södermalm i Stockholm. Deltagarna sträcker armarna upp i luften.

Rörelseglädje för äldre

Frälsningsarmén bjuder varje vecka in till utomhusgympa för äldre och daglediga. Upp emot 40 personer brukar delta. Många har fått nya vänner genom den enkla gymnastiken som arrangeras av Kår 393. Hit hittar också ensamma som bara råkar komma förbi det vackra torget på Södermalm.

Frälsningsarméns projekt Salome, där de träffas och sjunger tillsammans. Tua, utbildad operasångerska står och leder sången.

Sången väcker glädje och minnen till liv

Det är måndag eftermiddag och i Söderkårens café i Stockholm sitter ett gäng som skrattar och skojar mellan kaffeslurkarna. Glättigheten till trots så lever de alla med demenssjukdom/alzheimer. Via Frälsningsarméns projekt Salome träffas de och sjunger tillsammans, något som bidrar till glädje och återkallar gamla minnen.

Tua med ett stort leende. Hon håller i en surfplatta och sträcker ena armen upp i luften.

Med sång som medicin

Efter tre decennier på operascenen använder Tua Dominique sin röst i hälsans och Frälsningsarméns tjänst. I projektet Salome sjunger hon med äldre och andra demensdrabbade runt om i Stockholm. ”Det är fantastiskt att se hur långt sången kan nå in i en sjuk människa”, säger hon. Vi följer Tua och maken Jonas en dag på jobbet.

Omsorgsofficern Ulrica Karlsson tillsammans med en äldre dam, Vivi-Anne. De sitter i varsin fåtölj och tittar in i kameran.

Varma möten mot demens

I Alingsås samarbetar Frälsningsarmén med kommunen och vårdcentralen för att skapa en god verksamhet för äldre i demensjukdom och Alzheimers. Också de anhöriga erbjuds stöd. Varje vecka får Vivi-Anne besök av omsorgsofficer Ulrica Karlsson.

En äldre dam, Alicia Persson, som sträcker båda armarna ut i luften.

Här skapas oförglömliga minnen

Dimman vilar som en skir slöja över Siljan denna augustimorgon. På Kyrkudden stoltserar Rättviks kyrka i ljus puts och ett stenkast bort stiftsgården där Frälsningsarméns äldredagar pågår. Här får deltagarna njuta av gemenskap, aktiviteter, god mat, sång och vacker miljö. För en del är det en höjdpunkt varje sommar och kanske speciellt i år efter isolering orsakad av coronapandemin.

Porträttbild av James den Hartog som ler mot kameran.

Goda gärningar och svåra minnen

James den Hartog har ett långt rikt liv inom Frälsningsarmén bakom sig. Men också svåra barndomsminnen från ett världskrig som för alltid satte spår i den lille pojken i Rotterdam. Tillsammans med hustrun trivs han på Alingsås kår där de sedan länge är aktiva.

Två äldre damer som äter lunch på natursköna Kafé Salome i Alingsås. De sitter utomhus vid ett bord, under ett parasoll, och tittar in i kameran.

Älskat kafé för demenssjuka och anhöriga i Alingsås

På natursköna Kafé Salome i Alingsås har det efterlängtade onsdagskaféet åter öppnat. Glädjen är stor när de äldre återser varandra vid lunch, kaffe, sång och andakt. Kaféet är en del i Frälsningsarméns arbete för personer i demenssjukdom och deras anhöriga. ”Men vem som helst är varmt välkommen hit”, säger kårens omsorgsofficer Ulrica Karlsson.

En äldre man, Bertil, som sitter vid ett bord på Sociala centret. Han tittar in i kameran.

När allt stängde fanns Frälsningsarmén för Bertil

Söderbon Bertil har bara två vänner kvar i livet. Pandemin gjorde tillvaron väldigt isolerad tills han upptäckte Frälsningsarméns sociala center. Hit går han varje dag. ”Jag tycker om personalen här, det är väldigt trevligt”, säger Bertil.

Porträttbild av Else Andersson.

Else hjälper andra äldre i krisen

Landets äldre har haft svåra månader när coronakrisen orsakat sorg, sjukdom och isolering. Else Andersson gör själv vad hon kan för att ändå stödja andra. Matlådorna från Frälsningsarmén har glatt de äldre i hennes hus under hela våren, liksom telefonsamtal till tröst. ”Jag tror att det mitt i allt kan komma något gott ur det här”, säger hon.

Stavgångsgänget i vackra Lill-Jansskogen på Östermalm. Gänget består av ett gäng glada damer och någon herre.

Stavgångsgänget har 15-årsjubilerat

I ur och skur, men mest solsken, stavar ett gäng glada damer och någon herre, med Else Andersson i spetsen, omkring i vackra Lill-Jansskogen på Östermalm. Detta på tisdagar höst och vår med efterföljande lunch och föredrag. I höstas firade sällskapet 15-årsjubileum med tre rätters och tillbakablickar.

En äldre dam som sitter vid ett bord.

Maria, pensionär: ”Det finns de som har det värre!”

”Hela idén med Frälsningsarmén är en kärlekshandling, säger Maria, man känner sig upplyft när man kommer hit. De möter en med värme och kärlek, det är underbart.”