Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Hjälp de utsatta genom krisen!

Priserna på mat, el och bränsle stiger kraftigt. Prisökningarna drabbar alla hushåll, men som alltid slår kriser hårdast mot de mest utsatta. Frälsningsarméns kårer och verksamheter runt om i Sverige märker ett ökat behov av hjälp.

Publicerat 28-09-22

Ingen undgår att påverkas av de samhällsekonomiska svängningarna på sistone. Värst drabbas de som redan lever på marginalen. De får det ännu värre. Kafé i Gemenskap på kåren Templet i Stockholm bjuder behövande på frukost varje vardagsförmiddag. Läs mer om behoven som Frälsningsarmén Templet möter här.


Publicerat 22-09-22

Frälsningsarméns kår Söderkåren i Stockholm har under de senaste månaderna mött många nya personer som söker hjälp. Det är barnfamiljer, speciellt ensamstående föräldrar, pensionärer, långtidssjukskrivna och även asylsökande. Läs mer om behoven som Frälsningsarmén Söderkåren möter här.


Publicerat 21-09-22

När priserna på mat och el nu stiger drabbas de mest utsatta hårt. Frälsningsarméns kårer och sociala center märker dessutom att fler söker hjälp för att klara de mest grundläggande behoven. - De vi möter är ofta en hårsmån från att bli vräkta. Små prisökningar kan göra att allt slås omkull, säger Karin Hansson Lindgren som är socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping. Läs mer om hur Frälsningsarmén mobiliserar här.


Publicerat 01-09-22

1,8 miljoner svenskar lever på gränsen till fattigdom

1,8 miljoner svenskar lever redan på gränsen till fattigdom.* Sjukpensionären Sune är en av alla som vi möter och hjälper. Efter skilsmässan för många år sedan drabbades han av en depression. Kort därefter hamnade han i hemlöshet – och levde så i 20 år. Nu har han äntligen kommit på fötter igen, även om han har svår värk i kroppen.

Pengar till mat, kläder, tandvård och mediciner

Sunes ekonomiska situation är minst sagt kärv. När hyran är betald har han bara några få tusenlappar kvar. Och de ska räcka till både mat, kläder, mediciner, färdtjänst och annat. Sune lever med ständig oro för de stigande priserna. Mest orolig är han för att han inte ska klara av hyran och bli av med sin etta. För han vill inte hamna i hemlöshet igen. Den dagliga frukosten och matlådorna från Frälsningsarmén gör att Sune kan prioritera hyran och slippa tvingas ut i hemlöshet.

Just nu märker vi en tydlig ökning av antalet hjälpsökande på våra kårer och sociala center. Den nya utsattheten drabbar framför allt fattigpensionärer och ensamstående föräldrar. Men också andra utsatta grupper. De som tidigare har levt på marginalen, och helt utan buffertar, reder inte längre ut situationen. Med stigande priser tippar gungbrädan över – åt fel håll.

- Många av de som kommer till oss har inte pengar till det mest grundläggande: mat, kläder, tandvård och mediciner. Med stigande priser kommer det bli betydligt svårare under vintern. Berättar Daniel Back, ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarméns kår Templet i Stockholm.

Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta

Med ditt stöd kan vi möta det ökande hjälpbehovet. Och det handlar om grundläggande mänskliga behov: mat, kläder och tak över huvudet. Hjälpen från Frälsningsarmén spela en avgörande roll.

  • En matkasse eller en matlåda kan göra stor skillnad för den sjukpensionär som tvingas välja mellan tandvård, hyra eller mat hela månaden.
  • En rekvisition till vår second hand-kedja Myrorna kan betyda mycket för den ensamstående mamma som tvingas välja mellan mat på bordet och vinterkläder till barnen.

- Vi har stora möjligheter att hjälpa, men vi är beroende av resurser. En frukost, en matlåda eller lite kläder till barnen kan göra stor skillnad för den som lever på marginalen. Berättar Karin Hansson Lindgren, socialkonsulent på Frälsningsarmén i Jönköping.

Frälsningsarmén lindrar den akuta nöden och möter de grundläggande behoven. Men vi hjälper även till varaktig förändring. Vi erbjuder varm gemenskap, meningsfulla aktiviteter och stödjande samtal. Allt för att hjälpa så många som möjligt bort från utsattheten - till upprättade liv.

Nu rustar vi inför hösten och vintern. Med stigande matpriser, elpriser och bränslepriser kommer situationen förvärras och hjälpbehoven öka. Fler riskerar att få sina liv raserade. Men låt oss göra vad vi kan för att förhindra det genom att redan nu lindra utsattheten. Tillsammans kan vi hjälpa de mest utsatta genom den här krisen!

Text: Lukas Berggren

Din handling hjälper den som är utsatt

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till kläder för ett barn
  • 500 kr - Matvaror till en familj

* Källa rapport

 

Publicerat: 2022-09-01Skriv ut