Hjälp en person i hemlöshet – ge din gåva nu

"Vi måste börja prata om porr i kyrkan"

Starta Om, Frälsningsarméns stödarbete för människor i porrberoende, växer. Förra året startades de första anhöriggrupperna och en nätverksgrupp med kristna samfund. I april släpps ett ledarmaterial i samband med ett webbinarium. Ett mål är en porrfri kyrka och vägen dit börjar med samtal.

Mailkontakt med 200 personer, 350 enskilda samtal och 17 stödgrupper för kvinnor och män. Det är förra årets siffror för Starta Om, Frälsningsarméns arbete för att hjälpa människor ur ett porrmissbruk.

Till vänster: En mindre porträttbild av Christian Edlund som är samordnare för stödarbetet inom Starta Om. Till höger: Ryggtavlan på en kvinna med uppsatt hår.
Christian Edlund

— Det känns väldigt bra men det är bara början och vi slår oss inte till ro för det finns så många med behov av hjälp. Vi ser det som ett heligt ansvar från Herren, vilket vi är så tacksamma över, säger Christian Edlund, samordnare för stödarbetet på Starta Om.

— Vi är stolta och glada över att Frälsningsarmén går i bräschen för detta, att vi som frivilligorganisation och kyrka får vara först på det här området, fyller verksamhetsansvarige Johanna Lindhult i.

Kvinnor känner mer skam

Efter att ha sjösatt den första pilotgruppen hösten 2019 har man nu haft totalt 25 online-grupper med 5-6 män i varje. Deltagarna kan därefter närvara i en öppen grupp en gång i månaden där man fortsätter att prata om livet och stötta varandra.

På senare tid har en handfull kvinnor tagit kontakt för att bli kvitt sin porrkonsumtion men på grund av det låga antalet har dessa erbjudits enskilda samtal istället. Enligt Johanna kämpar de hårt och tar sig ofta ur missbruket men fortsätter att bära på mycket skuld och skam efteråt.

Johanna Lindhult som verksamhetsansvarig för Starta Om. Hon tittar in i kameran och ler.
Johanna Lidhult

— De är medvetna om den kvinnosyn porren förmedlar och att kvinnor utnyttjas i den industrin men ändå kan de inte stå emot detta. Därför känner de ännu mer skam än männen, säger hon och tillägger att missbruket också är kopplat till tvångsmässig onani.

Förra året startades två stödgrupper, en per termin, för anhöriga kvinnor. Dessa leds av Johanna och nu är den tredje igång.

— Det finns en otrolig styrka i att vi som står bredvid får förenas och gråta, skratta och prata om sorg, sex och medberoende, säger hon.

Porrsurfandet -en del av den dagliga rutinen

Hemarbete under pandemin har ökat möjligheterna till porrsurfande och på Starta Om tror man att återgången till kontoret kan bli till ett uppvaknande för en del personer. Detta eftersom porrkonsumtionen då inte kan vara en del av den dagliga rutinen på samma sätt längre.

— En del är inte medvetna om sitt beroende av porr förrän de märker att de inte kan sluta titta på det. Tyvärr tror jag att vissa kommer upptäcka att de inte är lika glada eller får samma utsöndring av dopamin när de inte kan porrsurfa lika mycket, säger Christian.

Han nämner att många män som konsumerar porr berättar att de har svårt att få erektion tillsammans med sina partners numera, något som är jobbigt både för dem själva och deras fruar eller flickvänner. Kvinnor påpekar också att även om mannen inte varit otrogen i fysisk mening så har han ersatt henne med någon annan.

— Någon slog larm om VR-glasögonen, (virtual reality som gör att det man ser på skärmen blir mer verkligt), och sa: ”Förstår ni vad som kommer hända med porren?!”, säger Christian och nämner appar som håller på att tas fram där även känseln ska involveras.

Fler stödgrupper

När män får frågan om de skulle kunna förlåta sina fruar om de tittat på porr blir svaret oftast nej, även om de själva utsätter sina partners för just detta. Christian menar på att männen behöver se konsekvenserna av sitt handlande för att bryta med det, som en stundande skilsmässa.

Med tiden har arbetet med Starta Om fått alltmer uppmärksamhet och fler kontakter har skapats. Christian och Johanna åker runt och föreläser på folkhögskolor, bibelskolor och för själavårdare och i vår kommer de hålla i en äktenskapshelg. De har även satt ihop en nätverksgrupp och bjudit in de kristna samfunden.

— Vi vill ha en porrfri kyrka och det är många som önskar rådgivning kring ämnet men alla kan inte skickas till oss utan man måste börja prata porr i kyrkan, understryker Johanna.

”Sex är ju en fin gåva från Gud”

De erfarenheter om pornografi som medarbetarna samlat på sig sammanfattas nu i ett material i pdf-form med verktyg till ledare att använda i samtal, förbön och själavård. Materialet kommer släppas 28 april i samband med ett ledarskaps-webbinarie om porrens skadeverkningar. I vår ska även videos spelas in som visar praktiskt hur man kan leda en stödgrupp.

— Vi vill hjälpa människor att hjälpa andra och det är ju så församlingen är uppbyggd. Det är viktigt att människor blir fria och det får vi rapporter om hela tiden, säger Christian.

— Sex är någonting fint som Gud har gett oss som gåva och vi vill se människor få komma nära den avbild som Gud har skapat dem till, säger Johanna.

De anser att utmaningen i arbetet är att hålla långsiktigt och inte bli överväldigad av jobb och de försöker tänka att de hjälper en person i taget. Stöttar de ett par så påverkas hela deras efterföljande generation, resonerar de. Christian hänvisar till bibelberättelsen i Johannesevangeliet 6 där en pojke har fem bröd och två fiskar som Jesus får och då förvandlar dem så att en hel folkskara blir mättad.

— Vi ger vad vi kan till Jesus så får han multiplicera det och vi hade aldrig kunnat göra allt detta i egen kraft så det är han som ska ha äran. Vi är bara hans verktyg, påpekar han.

På nätet finns också hjälpen

Christian och Johanna är de enda som är anställda inom Starta Om men understryker att insatsen från de 20 volontärerna de har till sin hjälp är ovärderlig. Nu önskas fler kvinnliga sådana då principen är att en ledare ska vara av samma kön som den som får stöd. Det kan vara någon som brinner starkt för frågan i allmänhet och för dem som själva har erfarenhet av missbruk på området blir detta ett sätt att ge tillbaka och att hålla sig ”nykter”.

— Den som har fått mycket förlåtet, älskar mycket, citerar Christian Bibeln och nämner att han själv gjort upp med sitt porrberoende, vilket finns beskrivet i boken ”DET DÄR…som ingen vill prata om.”

Även om det kan finnas en styrka i att mötas fysiskt finns inga direkta planer på att skaffa några lokaler för Starta Om utan all verksamhet sker fortsatt online.

— Om vi bara finns på vissa orter har inte alla något ställe att gå till och det finns också en vits med att där beroendet utspelar sig – på nätet - finns också hjälpen och räddningen, säger Johanna.

Hon och Christian ser framemot lanseringen av Frälsningsarméns nya hemsida som just nu får sig ett ansiktslyft och där finns även Starta Om representerad. Något annat roligt som väntar är att de i sommar får viga ett par som hållit ihop tack vare stödet från Starta Om. Därför ville de blivande makarna att Christian och Johanna är en del av och välsignar det nya kapitlet i deras liv. Bröllopet skulle ha hållits i somras men har skjutits fram ett år på grund av pandemin.

Text: Teresia Jansson

Har du behov av att prata med någon om porrberoende?

BESÖK FORUMET PÅ STARTA OM

Till vänster: Christian Edlund som är samordnare för stödarbetet inom Starta Om. Till höger: Johanna Lindhult som är astor, själavårdare och projektutvecklare på Starta Om. De står och samtalar ute på en balkong och i bakgrunden syns olika byggnader.
"Vi vill ha en porrfri kyrka och det är många som önskar rådgivning kring ämnet men alla kan inte skickas till oss utan man måste börja prata porr i kyrkan", säger Johanna Lindhult, här i samtal med Christian Edlund som bägge arbetar med stödarbetet Starta Om. Foto: Jonas Nimmersjö