logotype
Hjälp oss ge fler en god jul

Januari - årets tuffaste månad är här

Januari kan för många vara den månad på året då det är som svårast att få ekonomin att gå ihop efter firandet i jul och nyår. Det märks också bland en del hjälpsökande som kommer till Frälsningsarmén. Coronapandemin har dessutom gjort läget värre för fler och de som redan hade det svårt har fått det tuffare.

Många människor i vårt land har det knapert ekonomiskt i januari. I flera av Frälsningsarméns verksamheter görs extra hjälpinsatser inför julen men kanske inte lika mycket efter nyår. De som inte har fått stöd i december, eller de man inte har kunnat hjälpa då, kan däremot få motsvarande hjälp i januari. Susanne Åsbogård, kårledare i Alingsås, påpekar att man kanske ändå skulle börja med extra hjälpinsatser under årets första månad.

"De har ingenting över efter nyår"

- När man pratar med folk så är det jättetydligt att vi kanske borde ha utdelning i januari och februari. Många drar på sig räkningar kring julen ända in i februari/mars, säger hon.

- Även en hel del av dem som får ekonomin att gå ihop har ingenting över efter nyår, fortsätter hon.

Under pandemin har hon och kollegorna sett fler arbetslösa men också en större medvetenhet om att många kämpar med livet just nu och att människor kanske tänker mer på andra runtomkring.

"De som har det svårt har fått det värre"

På kåren i Malmö ser man inom det sociala arbetet följderna av att pandemin brett ut sig i vårt land. Bland annat har det varit fler ansökningar om att få den julgåva som årligen delas ut; presentkort på mat och julklappar till barn.

- Det jag märker är att de vi känner som har det svårt har fått det värre, så många som brukar hämta mat varannan vecka kommer nu varje vecka. Det är svårt för många nu, säger Carmencita som arbetar inom det sociala arbetet. 

Hon nämner pensionärer som jobbat extra men som förlorat den lilla extra inkomst som gjort att de fått sin ekonomi att gå ihop. Och de som lever i skuggsamhället och blivit av med sin svarta lön står utan skydd. Det avspeglar sig också i måendet hos de hjälpsökande som kommer till kåren.

- Den psykiska ohälsan verkar öka i samband med oro inför framtiden, säger Carmencita. 

Fler frågar efter matkassar

Det är inte svårt att tänka sig att dessa grupper kommer ha det minst lika tufft i januari. För vissa av dem som söker ekonomisk hjälp hos Frälsningsarmén utmärker sig dock inte den månaden nämnvärt.

- Det är ingen större skillnad då förutom att trycket på matkassar ökar hos oss så det bereder vi oss för även i år, säger Bodil Nilsson, verksamhetsansvarig för Sociala centret i Hornstull i Stockholm.

Dit kommer många hemlösa och flera har missbruksproblematik. Där och i en del andra verksamheter erbjuds samma hjälp i januari som annars. Men det senaste året har personalen på Sociala centret märkt av en helt ny målgrupp: personer som på grund av coronapandemin inte fått sina vikariat förlängda och som inte kan köpa mat eller betala hyran.

- Mammor med barnvagn kan vilja rulla in här hos oss. Dessa måste vi länka vidare till rätt verksamhet inom Frälsningsarmén, till exempel Templet på Östermalm, säger Bodil Nilsson.

"Fler i ensamhushåll söker hjälp nu"

Även Edvard Björnvinge, föreståndare för kårens sociala arbete i Jönköping, påpekar att han och kollegorna får in fler förfrågningar om matkassar under årets första månad. Sedan pandemin slog till har det dock inte blivit fler hjälpsökande än vanligt, vilket kan bero på att andra kyrkor och organisationer i omnejden erbjudit mer hjälp än annars.

- Det händer att de som fått pengar från Svenska Kyrkan ringer till oss och säger att de avstår sin matkasse till någon annan, säger Edvard Björnvinge.

- Men något vi märkt är att det är fler ensamhushåll som söker hjälp nu, förr var det främst barnfamiljer, fortsätter han och nämner en person som väntat på pengar från alfakassan ända sedan i juli.

Dock har fler personer som lever i missbruk kommit till dem då det bara har varit Frälsningsarmén som hållit öppet för målgruppen på sistone. Kåren kommer ha stängt över jul och nyår men 11 januari när portarna slås upp och matkassar delas ut räknar man med rush om kommande årsstart blir som de tidigare.

"Många är motiverade till förändring"

Frans Ljungblahd, föreståndare för det sociala arbetet vid kåren i Umeå, nämner att det kommer många samtal från människor just i januari. Det handlar ofta om ekonomin då man har levt över sina tillgångar men många gånger finns det också komplicerade familjeförhållanden och en del har extra stort behov av att prata om och lätta sitt hjärta kring hur julhelgen har varit. 

- Då kommer misshandel, övergrepp, alkohol, frånvarande fäder och så vidare upp som samtalsämnen, säger Frans Ljungblahd.

- Men jag upplever samtidigt att januari är en spännande månad på grund av att många av mina besökare är motiverade till förändring. Det är en tid för att starta om, fortsätter han.

Han tror att det kan bli extra många hjälpsökande nu i januari även om det främst är spekulationer.

Frälsningsarmén vill inte bara göra punktinsatser utan samtidigt hjälpa människor ur utsattheten långsiktigt genom att ge kurativt stöd. Och på vissa håll erbjuds kurser i vardagsekonomi, hur man lägger upp en budget och hur man handlar billigt. På så vis kan man ofta förebygga att människor hamnar hos Kronofogden eller att de blir av med sina bostäder. En del vet kanske inte vilka rättigheter de har i samhället, vilka bidrag och fondmedel de kan söka, vissa har en bristfällig kommunikation med kontaktpersoner på Socialtjänsten och andra har svårigheter med språket. Samtalsstöd kan också få en person att börja tro på sig själv, vilket gör det lättare att ta tag i en tuff situation och få ordning på saker och ting i livet.

Text: Teresia Jansson