logotype
Hjälp en person i utsatthet - ge en gåva nu

Dagcentret Famnen i Göteborg

Frälsningsarmén, Centrumkåren Haga Mölndal, har öppnat sina lokaler i Göteborg för EU-migranter. Nedre delen av gudstjänstlokalen är inredd för att man sju dagar i veckan ska kunna servera kaffe, te, smörgås, ett mål varm mat, erbjuda varma kläder eller en viloplats på dagcentret Famnen.

Antalet fattiga EU-migranter i Göteborg har ökat. De som lever på gatan har inte haft någon att vända sig till och de som vill hjälpa har inte haft tillräckliga resurser.

Göteborgs kommun har tillsammans med Bräcke Diakoni, Stadsmissionen och Frälsningsarmén ordnat en lösning för vintern med natthärbärge, dagcentral och rådgivning.

- Hit kommer mellan tjugo och fyrtio personer dagligen, flerparten från Rumänien eller andra delar av Östeuropa, säger Eva Welander som är kårledare på Centrumkåren.

Familjen har flytt från Albanien

Vid ett bord sitter ett par föräldrar med sina två flickor, 5 och 1 1/2 år. Familjen har flytt från Albanien och bott i Sverige i två år. Nu befinner de sig här illegalt efter avslag på asylansökan. De har ett tillfälligt boende och väntar på att kunna söka uppehållstillstånd igen. De är helt beroende av hjälp från andra.

I Albanien raserades familjens liv då mannen blev offer för en släktfejd. Han kunde inte sköta sitt jobb utan tvingades stanna inomhus för att undvika hämnden, att dödas för ett brott hans bror begått.

"Öga för öga, liv för liv"

I landet fanns inget skydd för familjen och man kan inte flytta tillbaka. Migrationsverket håller inte med. Brodern har suttit sjutton år i fängelse för att sona sitt brott men traditionen bjuder öga för öga, liv för liv. I Sverige kan familjen vara tillsammans men man längtar efter frihet att kunna gå på gator och torg utan att behöva vara rädda.

”Här är så rent och fint”

- Jag fick höra att det fanns ett ställe dit jag kunde gå för att få kläder, jag hade inte tänkt stanna länge men när jag kom hit fick jag en bra känsla då här är så rent och fint, säger mamman som annars undviker att ta barnen till platser där hemlösa och missbrukare samlas.

Hon vill komma tillbaka igen så att familjens isolering kan brytas i mötet med andra människor. Den äldsta flickan har en plats i förskolan vilket hjälpt henne att bli lugnare.

Försöker skapa en vanlig vardag för barnen

I centrets klädförråd finns varma kläder till flickorna. Här får man välja något fint att ha på sig, precis som i en affär. Mamman försöker skapa en så vanlig vardag som möjligt för sina barn. Den äldsta flickan tittar sig fundersamt omkring. Kanske tycker hon att detta är en besynnerlig affär.

Rumänska tidningar och biblar

Steve Jackson som arbetar på centret berättar om de förbättringar som gjorts sedan centret öppnades. Nu finns en tvättmaskin installerad, besökarna erbjuds att duscha, här finns tidningar bland annat rumänska och engelska och biblar på rumänska för den som vill följa med under andakterna som hålls två dagar i veckan, samt söndagsgudstjänsterna.

- Främst visar vi att detta är en kyrka genom våra handlingar snarare än våra ord, "we do ministry", säger han.

På centret får man dela av många livsberättelser. Ibland är det ofattbart vad människor tvingas gå igenom.

- Vi vill hjälpa dem på alla sätt vi kan, avslutar Steve.

Text och foto: Theres Frisk

Artikeln publicerades i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3, mars 2014.