logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Östra kåren glädjer många i jul

Omtyckt julsamling på Migrationsverket, träff med julmat för personer i utsatthet, traditionell julgudstjänst med sång och hembakta kakor. Listan är lång på Östra kårens satsningar under advent och jul. ”För många göteborgare blir det ingen jul utan Frälsningsarmén”, menar kårledare Lillvor Stenberg.

Östra kåren i Göteborg laddar man för en intensiv jul. Kårledare Lillvor Stenberg med medarbetare är rustade för att bjuda in till flertalet samlingar ända fram till och med julhelgen. Först ut är julsamlingen den 12 december.

— Vi är så glada över att kunna ha vår julsamling igen, naturligtvis efter rådande restriktioner. Förra året var vi tvungna att ställa in helt, säger Lillvor.

Omtyckt julsamling lockar många

Samlingen ifråga är en älskad tradition för flera Göteborgare i området, och inleds i kyrksalen där det bjuds på körsång, musik, andakt av Lillvor och gemensamma julsånger. Krubban med Jesusbarnet och familjen är uppställd i mitten.

- Hit kan även den som inte är van med kyrkan komma. Många säger att det inte blir jul utan julsamlingen på Frälsningsarmén, det är väldigt fint att höra. Flera tar med sig vänner och bekanta, säger Lillvor och fortsätter:

— Vi har en liten charmig kör, barn som sjunger och solister – en fin timme tillsammans.

Stor hembakt kakbuffé utan kostnad

När stunden är över öppnas väggen upp mot en stor julkaksbuffé som dignar av hembakta kakor. Anställda och aktiva på kåren har själva bakat och köpt julmusten själva för att inte belasta kårens kassa. En omtyckt och festlig stund.

— Alla plockar på sig av det goda och vi bjuder på allt. Den som vill har fått ge kollekt under samlingen innan, men har man inga pengar får man fika ändå, poängterar Lillvor.

Fler barn och unga kommit med

Mot slutet kommer tomten med klappar till alla barnen. Flera familjer är nya på kåren och ur dessa har det nu skapats en barn- och ungdomsverksamhet – något som inte funnits i församlingen på länge.

— Ja, det är så jätteroligt! Barnen är i lite olika åldrar och vi ska ha även ett litet luciatåg med dem, säger Lillvor.

Efterlängtad julfest för asylsökande

Några av de nytillkomna kommer från kårens arbete på Sagåsen, ett gemenskapshus vid Migrationsverket som drivs av flera frivilligorganisationer och kyrkor och som Frälsningsarmén har det övergripande samordningsansvaret för. Ända sedan 2003 har det vankats en glad julfest på själva juldagen, då anställda och volontärer under minst tre timmar ser till att de asylsökande som vill får en härlig stund.

— När vi firade inomhus dansade vi kring granen, fikade med lussebullar, pepparkakor, snacks och godis. Förra året förlade vi samlingen utomhus på grund av pandemin, men det gick också bra även om det var kallt om fingrarna att spela gitarr, säger Lillvor.

För att göra julfesten på Migrationsverket möjlig brukar några volontärer samlas under trevliga former med fika och slå in klapparna. Gåvorna kommer från olika organisationer och kyrkor, något som gör det möjligt för alla barn att få en julklapp.

Julfirande för personer i utsatthet

Utöver dessa festligheter har flera av församlingens verksamheter sina julavslutningar under advent. Fyrbåksmötet – med bland andra personer i utsatthet av olika slag - avslutar sin termin den 19 december med ett litet julfirande med god mat. Upp emot 25 personer kommer en gång i veckan till kåren, berättar Lillvor.

— Vi sitter i salen kring dukade bord, det blir högtidligt och fint. Deltagarna kan vara bostadslösa, ha tuff ekonomi och så vidare. Men det kommer också personer som inte alls har en pressad livssituation. Den blandningen tycker vi är så bra och fin, säger Lillvor.

Ja, julen är intensiv och man kan fråga sig om kårledaren och övriga får vila åtminstone på annandagen?

— Nja, i år ligger ju annandag jul på en vanlig söndag, så jag leder nog ett möte även då, säger Lillvor och skrattar.

Text: Carina Tyskbo
Foto: Östra kåren/Projekt Jesaja