logotype
Hjälp ett barn ut ur ensamhet i sommar - ge en gåva nu

Guldkant för hemlösa och missbrukare

På Frälsningsarméns sociala center fick 131 gäster en stämningsfull julstund med god mat, julsånger och andakt. Trots andra året med restriktioner ställde centret inte in utan anpassade festligheterna, som uppskattades mycket av besökarna. ”Jag ger den här maten fem av fem i betyg”, sade 70-åriga Lars, som kommer till centret tre gånger i veckan.

”Stilla natt, heliga natt…”

Per-Uno Åslund, biträdande divisionschef, sitter bakom pianot på Frälsningsarméns sociala center. En äldre kvinna i stickad tröja stämmer in i sången med lätt bruten sopranstämma, männen omkring henne sjunger lite mumlande. Från en av centrets grå fåtöljer hörs höga snarkningar från en man i skinnjacka som somnat.

Det är julservering för personer i hemlöshet och missbruk på Långholmgatan. Å ena sidan en dag som alla andra här - nämligen öppna dörrar och mat mellan klockan 09 och 13. Men ändå är detta en speciell tradition som ingen pandemi fått rucka på. Även om rutinerna för andra året i rad lagts om och julmaten är packad i lådor istället för att serveras som stor buffé.

Skadade skallen i fallet

Personalen ilar fram och tillbaka med brickor. Idag får alla gäster dessutom en prasslig påse med godsaker som ligger här och där på borden som strandade fallskärmar. Skumtomtar, choklad, mandarin. Nästan som när man var barn.

En man med ett decimeterstort blåmärke runt ögat plockar målmedvetet med köttbullar, korv och den lilla plastskålen med rödbetssallad. Han tar av sig mössan och visar ärret efter smällen, som skadade huvudet.

— Men nu ska jag äta ifred, tillägger han efter en stund.

Anders och Peter har inte hunnit fylla 60 år men har länge kämpat med drogmissbruk. Här hos Frälsningsarmén känner de sig välkomna som de är.

Månar om lugn och ro på centret

Och så är det på sociala centret. Vill du komma för gemenskapen går det bra. Kommer du för avskildhet i det gemensamma, är du lika välkommen. Lugnet i rummet vittnar om att detta också är något som personalen, under ledning av verksamhetschef Bodil Nilson, vill upprätthålla. Drogpåverkan är inget hinder för att komma in, dock får du inte vara stökig. Då visas du vänligt men bestämt ut. Men det mesta går att lösa med samtal.

Stök är annars något som kantar vardagen för en person i hemlöshet eller annan utsatthet. Utan fast plats i livet blir du helt beroende av andras beteende. Av myndigheter såsom väktare, poliser, socialtjänstpersoner – alla som har makt att hjälpa dig, men också besluta om ditt liv.

Lars behöver mat och gemenskap

— Här är de empatiska. Jag tycker om det, säger 70-åriga Lars, som med sorgsen blick berättar hur alla viktiga personer dött från honom, en efter en. Lars har bostad men orkar inte riktigt sköta livet och hälsan. På sociala centret får han rena kläder och möjlighet att duscha.

— Framförallt får jag gemenskap. Jag kommer hit säkert tre gånger i veckan, säger Lars.