logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Frälsningsarméns samarbete med vårdcentralen hjälper hemlösa

En gång i veckan får gästerna på Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm besök av vårdcentralen Pelarbacken. Personer i utsatthet och hemlöshet som sällan söker upp vården kan nu få bättre hälsa och hjälp med sår, skador och vacciner.

När personer i utsatthet inte kommer till vården får vården komma till människorna.

Så resonerar Pelarbackens vårdcentral (Capio Vård för hemlösa Pelarbacken) som sedan ett halvår tillbaka samarbetar med Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm.

Sjuksköterskorna Wictoria Tersmeden och Helene Berg möter under ett par timmar varje fredag gästerna på centret för att lägga om sår, vårda eksem, vaccinera eller tittar på gamla skador. I den vårdbuss som de ibland har med sig finns grundläggande vårdutrustning och värkmediciner. Vården är gratis för de utsatta och hemlösa och gäller personer i hela Stockholms län. 

Ofta dålig erfarenhet av sjukvården

- Många i utsatthet söker aldrig själva vård. De kan ha dåliga erfarenheter av sjukvården från att inte upplevt sig välkomna eller förstådda. Eller så missar de kallelser och andra viktiga papper eftersom det inte finns någon hemadress, berättar Wictoria.

Kontakten mellan kurator Maria Emanuelsson och Pelarbackens vårdpersonal togs för ett halvår sedan och de båda sjuksköterskorna är imponerade av sociala centrets välorganiserade arbete och välkomnande attityd mot alla.

− Ja, det här är en fantastisk plats! Vi är så glada över samarbetet som växer fram steg för steg. Just nu knyter vi band med gästerna så att förtroende skapas, man måste närma sig människor i utsatthet med stor respekt. Och responsen hittills är jättebra, säger Helene Berg medan Wictoria nickar instämmande.

Enklare att hjälpa utsatta inne på sociala centret

Maria Emanuelsson som är kurator på sociala centret. Hon står framför centrets entré och ler mot kameran,
Maria Emanuelsson

Kurator Maria Emanuelsson i sin tur menar att centret är väldigt tacksamma över samarbetet, som dessutom kom igång snabbt efter ett enda studiebesök. Eftersom så många gäster far illa hälsomässigt har hon tidigare följt med dem till Pelarbacken. Centret har även tagit fram öppettider och lämnat bussbiljett, men för många blir det ändå inte av att åka dit. 

− Det här underlättar vårt arbete enormt. Vi har så många gäster som vi nu istället kan uppmana att komma hit på fredagarna. Jag märker också att fler och fler känner allt större förtroende för Wictoria och Helene och själva söker upp dem när de finns hos oss, säger Maria.

Svullna ben, sår och lungsjukdomar

De som mestadels vistas utomhus och sällan kan ligga ner får ofta svullna ben och fötter med besvärliga och svårläkta sår. De kan ha lungsjukdomen KOL, behöva antibiotika eller lida av sömnlöshet. Pelarbackens vårdbuss ambulerar mellan fler organisationer och hjälpcenter i Stockholm och gör även uppsökande verksamhet vid parkeringar, busskurer, i parker och på t-centralen, där många vistas nattetid. Vårdteamet kan även dela ut smärtstillande läkemedel, som är avgiftsfria fram tills att man fått en samordning med Socialtjänsten.

− Vi hittar de allra mest sjuka och trasiga människorna. De med psykiska problem kan vi hänvisa till vår psykiatriska avdelning på Pelarbacken, liksom de med svårare skador och sjukdomar. Ibland ringer även allmänheten och larmar om en utsatt person utomhus som ser ut att fara illa, säger Wictoria.

Två kvinnor som hjälper en man in i en av Pelarbacken vårdcentrals bussar.
Vårdbussen från Pelarbacken är utrustad för grundläggande sjukvård av till exempel sår, eksem eller gamla skador. Här finns även värkmedicin.

Hemlösa utan missbruk hamnar i kläm

Många av Stockholms hemlösa har ett liv som kraschat efter en separation eller arbetslöshet. Sjuka slutar kanske sköta sin medicinering mot exempelvis diabetes, blir snabbt väldigt slitna eller får svårskötta sår. Långt ifrån alla har ett missbruk i botten som grund för sin hemlöshet. Istället kan ett trauma som övergrepp eller självmordsförsök göra att man lider av psykisk ohälsa. Stadens akutboenden erbjuder visserligen tak över huvudet men alla trivs inte där då nätterna kan bli stökiga och miljön orolig.

− Den gruppen sover hellre utomhus men där är risken istället stor för rån och andra angrepp. Dessa ”nya hemlösa” som vi också ser här på sociala centret skulle verkligen behöva en annan typ av bostad, ett eget ställe att vara på, säger Helene med eftertryck.

Viktigt bygga förtroende steg för steg

Trots tufft klimat och möten med stor utsatthet trivs Wictoria och Helene väldigt bra som sjuksköterskor bland människor i hemlöshet. Ingen dag är den andra lik, utmaningarna är också det som gör arbetet meningsfullt.

− Ja, det är härligt att se någon som gradvis fått förtroende för oss spricka upp i ett leende. Då kan vi lirka lite mer med personen och säga att "nu kan du väl komma med oss till läkaren?" säger Wictoria.

 Text: Carina Tyskbo
Foto: Kerstin Tillenius

På grund av situationen med covid-19 har bussen från Pelarbackens vårdcentral ett uppehåll i närvaron vid Frälsningsarméns sociala center i Stockholm.

Fakta

  • Capio Vård för hemlösa Pelarbacken ligger på Östgötagatan på Södermalm i Stockholm.
  • Pelarbacken erbjuder somatisk och psykiatrisk vård, beroendevård, fot- och tandvård samt uteverksamhet. Har även heldygnsvård med 10 platser.
  • Till Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull kommer två sjuksköterskor från Pelarbacken en gång i veckan.
  • Vården för personer i hemlöshet är gratis.

Läs mer