Mot ett nytt liv i eget hem
Pelle har levt många år som hemlös. Kuratorn på Frälsningsarméns sociala center i Stockholm kunde ge hjälp genom snårskogen av ansökningar och bestämmelser, och nu har han äntligen fått en bostad.
Pelle längtar efter att börja sitt nya liv i sin lägenhet. Att få en säng och kunna laga mat är nästan overkligt, tycker han. Foto: Carina Tyskbo
På Frälsningsarméns sociala center vid Hornstull i Stockholm har andakten just avslutats. Pelle kommer fram till bordet och brer ut armarna till en kram.
-Saker har ordnat sig må du tro! säger han med glad, blå blick.
På centrets julfest i december var tillvaron en helt annan. Pelle hade ingen bostad och sov natt för natt på Skarpnäcksgårdens härbärge, där han fortfarande bor. Han trivs inte.
-Många går på droger och bråkar och härjar hela natten. Man får knappt en blund, säger han.
Delade sängplats med råttor stora som kaniner
Innan dess har han bott på alla ställen där det går att ligga ner. En gång lät en vän som hade krog honom sova under den snickrade uteserveringen.
-Där delade man plats med råttor stora som kaniner. Ligger man still bryr de sig inte om en men annars kan de anfalla, säger han med en rysning.
Flyttar till första egna bostaden på länge
Men det var då det. Nu är Pelle stolt som en tupp när han ur väskan plockar fram ett kontrakt i en röd mapp.
-Titta här! Kuratorn Maria här på centret har hjälpt mig att fixa det här.
Han pekar och visar; en egen hyresetta på 26 kvadratmeter blir hans den 15 april. Det är nästan overkligt, tycker han. Att tänka sig ett eget hem, att laga mat och sova i en egen säng. Ändå hade han allt det där i ett tidigare liv.
-Jag har ju jobbat som kock också, jag är bra på mat, säger han och småler.
Pelle har inga prylar eftersom han gav bort i princip allt när han för många år sedan förlorade sin lägenhet vid Skanstull.
-Jag får börja från noll och låna eller köpa billigt. Någon har tipsat mig om ett ställe där de skänker möbler, säger han och tar en klunk kaffe.
Krävde att få tala med någon på Enheten för hemlösa
Han berättar att kuratorn Maria efter jul tipsade honom om Enheten för hemlösa som drivs av Socialförvaltningen, Stockholms stad. Pelle ringde dit men ingen hörde av sig.
-Så jag traskade dit själv och sa: Jag vill prata med någon! säger han.
Då kön var lång till det omgjorda lägenhetskomplexet som nu blivit SHIS-bostäder, sökte han förtur bostadskön, men fick avslag. Återigen fick han hjälp av Maria som ringde många samtal och satte Pelle i kontakt med bra personer.
Han lägger fram olika visitkort, handlingar och myndighetsinformation på bordet. Bestämmelser, regler, telefontider att ta hänsyn till.
”Det skulle aldrig gå utan Marias hjälp”
Pelle-Det tar massor av tid det här. Du ska prata med så många och ha en massa kraft för att komma någon vart. Det skulle aldrig gå utan Marias hjälp. Här på centret är de toppen, säger Pelle.
På Enheten för hemlösa fick han kontakt med socialsekreteraren Daniel, som också har varit till stor hjälp i processen för att få tak över huvudet. Från dem kan Pelle även få hjälp med transport när han så småningom flyttar in. Själv har han inte så stora kroppsliga krafter och är sjukpensionär efter ett antal skador och sjukdomar, bland annat hjärtinfarkt och en massiv stroke. Pensionen och handikappersättningen ska betala en hyra på 6700 kronor.
-Men jag hoppas på bostadbidrag också, säger han och reser sig upp från stolen.
Han går mot trappan som leder upp mot porten och ut på Södermalm. Lite mödosamt, med handen på räcket. Ett steg i taget.
Fakta
- Frälsningsarméns sociala center är en verksamhet för hemlösa, missbrukare, eller människor som på annat sätt hamnat i samhällets utkant. Adress: Långholmsgatan 32, öppettider är vardagar mellan kl 9-13.00.
- Enheten för hemlösa drivs av Socialförvaltningen, Stockholms stad. Hemlösa personer som inte har haft kontakt med en stadsdelsförvaltning under de senaste två åren ska vända sig till socialförvaltningens enhet för hemlösa.
- SHIS Bostäder är Stockholm stads bostadssociala resurs. I ett 40-tal fastigheter med cirka 3 900 lägenheter erbjuds trygga boenden för stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl har hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.
Text och foto: Carina Tyskbo
Läs mer
Så ser hemlösheten ut i Sverige ›
Frälsningsarmén möter många hemlösa och de som riskerar att bli det. För oss är alla medmänniskor som förtjänar värdighet och omtanke. Därför gör vi vad vi kan för att erbjuda den som behöver en varm säng, mat i magen, rena kläder och en dusch men också ett lyssnande öra.
Vårt arbete för människor i hemlöshet ›
För den som inte har något hem erbjuder vi nattlogi på ett akutboende, klädombyten, mat och praktisk hjälp framåt. Vi arbetar långsiktigt med ett helhetstänk utifrån individens behov för ett återupprättat liv.
Boenden för personer i hemlöshet ›
För den som är hemlös har vi stöd- och akutboenden, utslussningsboenden och även skyddade boenden.