logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Frisörerna klipper gästerna på Frälsningsarméns sociala center

Det är bråda dagar för frisörerna Marika och Sandra från Malå som farit ner till Stockholm för att klippa gästerna på vårt sociala center i Hornstull. ’Salongen’ är inrymd i centrets garderobsdel där det i vanliga fall delas ut kläder till behövande. Men just denna dag får klädutdelningen samsas med frisörerna.

Det är många gäster som vill bli klippta och 16 stycken hanns med under de fyra timmar de var på plats. Det blir många kära återseenden, Marika och Sandra har träffat de flesta tidigare och minns gästernas historia vilket värmer när det lätt tar vid där samtalet slutade förra gången de sågs. Trots den tuffa vardagen de flesta besökarna har så finns ändå glädjen och skratten nära till hands.

”Jag fått egen lägenhet och ska få tänderna lagade!”

Benny är en stammis hos frisörduon; ”Sedan vi sågs senast har jag fått egen lägenhet efter att ha levt ute i 30 år.” Nu håller han på att möblera och har fullt upp med gardinerna. Han nämner även att han troligen äntligen ska få sina tänder lagade, han väntar bara på godkännande från Försäkringskassan. 

”Du ska tro på dig själv”

Clara har bott i Sverige i 38 år och skiner upp när hon pratar om sina tre barn och tre barnbarn. Hon har ett eget boende men kommer till sociala centret flera dagar i veckan. Clara har inte arbetat på fem år och blir känslosam när hon pratar om det eftersom hon så gärna vill arbeta. Hennes svårigheter med bokstäver och siffror gör det svårt att få ett arbete enligt henne själv. Marika som klipper henne peppar; ”Du ska tro på dig själv, vi har ju pratat om det här förut, du är bra som du är.”

Yvon har bostad och arbetar några dagar i veckan men hon kommer regelbundet till centret. ”Jag brukar vara här och äta frukost, jag är en fattiglapp men har bostad.”

”Det är som att börja om lite från början”

Rune

Rune är även han en återkommande gäst på centret och hos frisörerna. Han har sedan han gick i pension för ett år sedan haft fullt upp med att ordna saker som han själv säger. Senast vi träffade honom hade han just fått ett eget boende med stöd av våra kuratorer. ”Nu är det som att börja om lite från början, man måste köpa nya möbler och saker.”

En äldre man, Rune, har blivit klippt en av frisörerna på sociala centret i Hornstull. Till vänster om Rune ser man frisören som håller i en rosa kam och en sax. I bakgrunden, till höger om Rune, syns en annan man som får håret klippt.
Rune har blivit klippt av Marika och Sandra förut och besöker regelbundet Frälsningsarméns sociala center i Hornstull. Foto: Kerstin Tillenius

Fler söker hjälp på Frälsningsarméns sociala center

Antalet besökare till vårt sociala center i Hornstull har ökat. Under sommaren när andra verksamheter är stängda ökar antalet gäster hos oss men det brukar ge med sig efter sommaren. Varje dag besöker cirka 130 personer vårt sociala center där de får äta, får kläder, duschar och två dagar i veckan även en liten matkasse att ta med. Men en viktig del i vårt arbete är att erbjuda samtal och konkret hjälp för den som vill, där är våra kuratorer viktiga samt vårt täta samarbete med Socialtjänsten.

Text och foto: Kerstin Tillenius