logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

"Alla vill väl ha kärlek?"

Sussies liv är präglat av missbruk. Som för många kvinnor i utsatthet började det tidigt, med män som inte var bra för henne. Nu kämpar hon också mot tuffa sjukdomar, och att bli av med drogproblem är svårt. ”Men här är de mänskliga” säger hon om Frälsningsarméns sociala center.

— Jag tror inte att jag kommer att bli så gammal, säger 63-åriga Sussie.

Hon sitter vid ett bord på Frälsningsarméns sociala center och pekar på sina tunna ben i de vita jeansen. Tröjan är också vit och ser varm och skön ut nu när hösten börjat greppa tag om Stockholm. Sussie kommer gärna hit och äter, får en matkasse och pratar en stund. Här är de mänskliga, som hon säger.

Nästan trettio år med rökheroin

Som rökheroinist sedan 28 år har Sussies lungor tagit kraftigt stryk. Hon har KOL och vägde 59 kilo när hon kom till dietisten tidigare i år.

— Jag fick dricka näringsdrycker och gick upp en del, men sedan började jag tunna av igen, säger Sussie på klingande stockholmska. Hon har en vacker handstil när hon skriver på och godkänner fotograferingen.

Nu ska hon genomgå datortomografi för att se vad som kan vara fel därinne i den 180 centimeter långa, smala kroppen. Det gör ont att gå och även att sitta när man är så smal och inte har några skinkor kvar, som hon säger. Hon behandlas med kortison vilket också bryter ner.

Glad över ny hårfärg

Men hon är snygg i håret idag. Varje månad kan personer i utsatthet klippa sig utomhus gratis hos Gatans vänner på Medborgarplatsen. Det passar hon gärna på att göra.

— Det behövdes för någon rev av mig en stor bit av håret i ett bråk förut, säger hon och pekar på en fläck på huvudet. Men du kanske ser att jag har en ny hårfärg? Jag gillar den här! säger hon och ler.

Hon har hunnit med att sitta drygt 10 år av sitt liv i fängelse, för droginnehav. Nu går hon på metadonbehandling för att sluta med heroinet. Men att bli av med drogproblem är svårt.

Tuff ungdom

Susanne, som hon egentligen heter, föddes 1958 och växte upp i Norrtälje med en bror och en ensamstående mamma. Hon hoppade av skolan tidigt och började jobba som servitris. En tuff värld för en ung kvinna i ett tidigt 70-tal. Snart började män bete sig illa, utnyttja och misshandla Sussie, som så småningom flyttade samman med en 30-årig man. Själv var hon 19.

— Ja, du vet hur det är. Någon ser en, tycker om en. Man får kärlek. Alla vill väl ha kärlek? säger hon och slår ut med armarna.

Sociala centrets entré. På fasaden står det "Frälsningsarmén. Socialcenter" och till höger om ingången hänger det en Frälsningsarmén sköld.
Sociala centret på Hornstull i Stockholm

Tacksam för bostad och hund

Sussie har en etta på 38 kvadratmeter. Att ha en bostad är hon väldigt tacksam för, mitt i allt. Hunden Tusla kom dessutom nyligen in i livet som ett riktigt uppsving, ett fint sällskap.  Exmannen står utanför med hunden nu och väntar, förklarar hon.

Kaffet och mackan är uppäten, Sussie har fått en matkasse från sociala centret och tackar Vanessa som sprejar bordet intill med desinficering efter en gäst som gått. Nya personer väntar på att få slå sig ner.

— Vi ses, säger Sussie.

Text: Carina Tyskbo, Foto: Kerstin Tillenius

Fakta om kvinnor i missbruk

  • Befinner sig i en särskilt utsatt situation.
  • Kan hamna i hälsoproblem, ekonomiska problem, bostadslöshet och kriminalitet.
  • Våld är ett vanligt inslag i dessa kvinnors vardag. 91 % av kvinnorna i missbruk hade i en svensk studie (Länk: Artikel: "Facets of Male Violence Against Women With Substance Abuse Problems: Women With a Residence and Homeless Women" (2015) fulltext i kunskapsbankens databas) utsatts för olika former av våld från män. I 88 procent av fallen från en före detta partner, i 26 procent av fallen från manliga vänner eller bekanta. 71 procent av kvinnorna uppgav att de utsatts för mäns våld vid "oräkneliga tillfällen".
  • Trots våldsutsattheten möts kvinnorna oftare som person i missbruk än som brottsoffer när de söker hjälp.
  • Våldsutsatta kvinnor med missbruksproblem skiljer sig åt när det gäller social tillhörighet och typ av missbruk.

Fakta om KOL 

  • KOL, Kroniskt obstruktiv lungsjukdom.
  • En inflammation i luftrören. Tidiga symtom är bland annat episoder av hosta och täta luftvägsinfektioner. På längre sikt avmagring, muskelsvaghet, benskörhet, svullnad, lunginflammation och hjärtsvikt.

Läs mer