logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Läger med mamma

Frälsningsarmén runt om i Sverige möter många barn och familjer som lever i utsatthet. Ett sätt att att hjälpa föräldrar och barn är att arrangera läger eller kollon. Ibland är det bara för barnen ibland för familjer eller för ensamma mammor med barn. Nathalie och Eva-Lotta, som egentligen heter något annat, har varit med på läger arrangerade av Frälsningsarmén tillsammans med sina barn.

Det var för två år sedan som Natha­lie kom i kontakt med Frälsnings­armén för första gången. Hon var inför julen i stort behov av stöd och hade ansökt om en julgåva hos Frälsningsar­mén på en kår i Stockholm.

— När jag och min dotter gick till kå­ren för att hämta vår julgåva så berättade jag om vår situation och då bjöd kårle­daren in oss hem till sig på julafton. Det var jag och min dotter, kårledarens familj samt några andra som annars skulle ha firat jul ensamma.

Hon fortsatte ha kontakt med kårleda­ren och till våren började Nathalie fun­dera på hur det skulle bli på sommaren. Eftersom hon bor ensam med sin dotter och inte har ett jobb är hennes ekonomis­ka resurser minimala.

”Vi har funnit en fantastisk gemenskap”

— Vi har ju inte råd med någon semes­ter eller något överhuvudtaget. Så då hör­de jag av mig till kårledaren och frågade om det fanns några utflykter med kåren, eller något som jag och min dotter kunde hänga med på.

Då fick hon ett nummer till en annan kår i Stockholm som arrangerar mam­ma-barnläger. Nathalie ringde numret och fick veta att hon var välkommen på deras läger. Det blev två läger för dem under 2019, ett i maj vid Kristihimmelsfärdshel­gen och ett senare i juli.

— När vi kom dit så kände jag en fan­tastisk gemenskap, berättar Nathalie. Nu är jag medlem i den kåren och min dotter och jag går dit på söndagar. Vi har fun­nit en fantastisk gemenskap. Det var inte bara lägret i sig utan det gav mycket mer utöver det som vi fick där. Det är jag ex­tremt tacksam för.

Hörnet av ett rött hus. På fasaden hänger det en kruka med lila blomväxter.
- Vi hoppas kunna åka på läger nu i sommar också. Det är så skönt att bara få vara, att få slappna av. För det är därför det är läger för mammor, säger Nathalie.

Har levt i skyddat boende med dottern

Nathalie har varit troende hela sitt liv och gick tidigare till Svenska kyrkan på den plats hon då bodde. Den gemen­skapen var hon dock tvungen att lämna för att skydda sig själv och dottern. De lämnade hem och gemenskap, vänner, förskola och allt annat och bodde fem månader på skyddat boende.

— Jag försökte hela tiden hitta en så­dan gemenskap som vi hade i kyrkan, men hittade den inte. Jag hittade inte den där känslan eller energin i gemenskapen. Men när vi var på lägret så kände jag energin så starkt. Och tänkte att efter det här så vill jag bara gå till den här kåren. Jag ville ha detta i mitt liv och nu är det så.

Under Kristihimmelsfärdshelgen är läg­ret tre nätter och i juli brukar det vara från måndag till fredag. Tiden innan det första lägret hade varit väldigt intensiv och job­big för Nathalie och hon berättar att hon knappt hann landa under de tre dagarna.

— I och med att det var första gången och det var nytt för mig var jag väldigt trött och slut. Jag var helt matt när jag kom dit. Men jag kände ändå den där kärleken. Det var svårt att greppa allting, men det var helt fantastiskt, magiskt faktiskt.

”Kärleken, gemenskapen och skrattet”

Nathalie

Inför nästa läger i juli mådde hon bätt­re. På grund av sina tidigare erfarenhet­er är Nathalie mer orolig för sitt barns säkerhet, men under lägret vågade hon slappna av, hon kände sig trygg.

— Då var jag inte lika slut som tidiga­re och kunde ta in det hela mer. Andra gången kände jag mig mer bekväm med människorna och så, säger Nathalie och fortsätter:

— Vi hoppas kunna åka på läger nu i sommar också. Det är så skönt att bara få vara, att få slappna av. För det är därför det är läger för mammor. Att vi ska få ha gemenskap med andra mammor och att vi ska slippa det vardagliga som vi står i. De flesta av oss är ensamstående. Det är så skönt att slippa laga mat, städa, diska och sådant. Barnen kan springa omkring och leker med varandra. Det är lyx på en helt annan nivå. Och bortsett från det så har man kärleken, gemenskapen och skrattet. Det är otroligt upplyftande.

"Vi är ju med i den här familjen nu, jag och min dotter"

Barnen är från cirka sex månader till tolv år, de flesta av dem är dock i försko­leålder, så det fanns många jämnåriga lekkamrater för Nathalies dotter som var fem år. Många av de andra mammorna hade varit med på läger flera gånger och deltagarna på lägret lär känna varandra, både barnen och mammorna. För att mammorna ska få egen tid med varan­dra finns det barnledare som arrangerar lekar för barnen.

— De leker jättefint med barnen, ungdo­marna från kåren som är med som barnle­dare, de är jättehärliga, säger Nathalie.

För hennes del har kontakten med Frälsningsarmén och kåren inte bara va­rit under lägren. Hon menar att hon har fått en ny gemenskap.

— Vi är ju med i den här familjen nu, jag och min dotter, säger hon. Vi var där på julafton. Vi är där på söndagar. Jag ska börja arbetsträna på kåren. Jag vill fort­sätta i Frälsningsarmén. Det är där jag kommer vara.

Det är verkligen Guds handlande i det som började med julgåvan och där de är nu, menar Nathalie som är så tacksam till Gud och tacksam till dem på kåren som tagit hand om henne och lyft hen­ne. Nathalie berättar om en sång hon och dottern lärde sig på lägret, som de ofta sjunger på tillsammans:

”Jag är vacker, jag är fin, jag är stark och jag är fri, jag är en riktig vän, jag låter alla vara med …”

— Det var en fantastik låt som inte bara var för barnen. Den grep om mitt hjärta också. Det är fantastiskt att det är så mycket sång och musik på lägret. Den sången satte spår i mig och min dotter, säger Nathalie.

”Vi är supernöjda med att lägret är lite mindre”

I Göteborg arrangerar Frälsningsar­méns familjecenter Majorna också ett familjeläger på lägergården Knappekulla. En som varit med i snart fem år är Eva-Lot­ta som åkte med första gången när hennes dotter var 5-6 år. I Göteborg samarbetar Familjecentret Majorna med Frälsnings­armén Hisingskåren. De föräldrar som är intresserade skickar in ansökan om att få vara med. Eva-Lotta berättar att hon året innan var på ett läger som arrangerades av en annan organisation där det var om­kring 65 familjer med.

— Det var så otroligt stort, och jag och min dotter gillade inte det riktigt, säger hon.

Därför gick hon inför nästa sommar till familjeenheten på kommunen och be­rättade om hur de kände det på det stora lägret. Hon blev då tipsad om Frälsnings­arméns läger på Knappekulla. ”Ring till Frälsningsarmén, de har ett läger som är lite mindre.” sa de på familjeenheten.

— Okej, sa jag, så det gjorde jag och så kom jag med. Och efter det har jag varit med på lägret varje sommar. Och vi har varit supernöjda!

Aktiviteter även under terminerna

På Frälsningsarméns familjecenter Ma­jorna brukar de ha olika aktiviteter under terminerna för familjer och mammor som Eva-Lotta och hennes dotter brukar vara med på. Det kan vara på eftermiddagar, frukostar och vid andra tider. På Knappe­kullalägret finns det plats för sju familjer, förutsatt att några av deltagarna är trygga med att dela rum. Det är ofta mammor, men pappor är också välkomna.

— På lägret brukar det vara ett tiotal barn berättar Eva-Lotta. Min dotter, som är lite blyg, brukar få vänner under läg­ret. Hon har tyckt att det varit jätteroligt varje år, att packa och åka iväg och ha sig, berättar Eva-Lotta.

På Knappekulla har de en egen kock som lagar all mat själv. De får frukost lunch, fika, middag och ibland grillat på kvällen.

— Förra året var Cirkus Unik med på lägret, och de gjorde så barnen fick gå på styltor och göra en massa konster. Min dotter gick på styltor, det var inte dåligt! Så sådana grejer hittar de också på och de som jobbar där är ett fantastiskt gäng och de ska ha all eloge, berättar Eva-Lotta.

Sommaren 2020

Med tanke på covid-19, är det ännu vid pressläggningen av Stridsropet inte helt klart om det blir några mamma-barnläger sommaren 2020.

Frälsningsarméns familjecenter Majorna har beslutat att ställa in övernattningsläger och i stället arrangera dagsutflykter.

— Dessa familjer har inte så många andra alternativ, så det känns viktigt att vi kan erbjuda dem något kul i sommar. Vi planerar flera olika utflykter veckan efter midsommar, säger Bodil Ålöw, verksamhetschef för familjecentret.

Kår 393 planerar ett läger i sommar, i slutet av juli.

— Vi vill såklart att lägret ska bli av och siktar på att kunna genomföra det, men följer Corona-situationen, säger Karolina Gustavsson, familjekonsulent på kår 393.

För aktuell information, kontakta familjecentret respektive kår 393. Se kontaktuppgifter på www.fralsningsarmen.se

Text: Jonas Nimmersjö

Foto:Teresia Jansson

Artikeln finns publicerad i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 - 2020