logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Utsattheten handlar om mer än brist på pengar

En pojke som inte kan spela fotboll med kompisarna, en man som inte har råd att hämta ut sin livsviktiga medicin och ensamstående mamman som har brist på både pengar och ork. Inflationen har fått fler människor att söka stöd hos Frälsningsarmén i Borås. Och ofta innefattar utsattheten även oro, ensamhet och dålig hälsa. "Vi jobbar långsiktigt för att familjer ska må bra", säger kårledare Mathias Blomberg.

– Det kommer nya människor till oss nu som söker hjälp, de som levt ett ganska bra liv innan ekonomin fick en rejäl smäll, men nu går det inte ihop längre. Det är en sorg för dem när de kanske tvingas sälja huset eller bilen.

Det säger Mathias Blomberg, kårledare för Frälsningsarmén i Borås.

Barnen i kläm när ekonomin är svag

Kåren har numera sin adress i det särskilt utsatta området Norrby för att kunna verka där de största behoven finns. Främst möter medarbetarna utsatta familjer, oftast med ensamstående mammor. De träffar även föräldrar som lever ihop men som ändå har det knapert då en av dem är arbetslös eller sjukskriven.

– Och i slutändan är det barnen som kommer i kläm, menar Mathias och tar ett exempel där det inte fanns pengar till tonårssonens fotbollsskola och träningskläder.

– Jag älskar fotboll själv och känner medlidande med barnen för det är ju inte deras fel att de hamnat i den här situationen, fortsätter han.

Det delas aldrig ut kontanter men kåren var med och betalade terminsavgift och fotbollskläder för pojken.

– Det betydde jättemycket och de var otrolig tacksamma och jag är så glad över att få göra någon annan glad, säger Mathias.

Han påpekar samtidigt att insatser som dessa görs vid enstaka tillfällen och det bokas alltid in samtal med genomgång av ekonomin för att rätt personer ska få stöd. Kårens medarbetare tipsar även om hur man lägger upp en budget och sparande samt hur man kan söka fondpengar. Likaså om verktyg för att söka jobb.

Hjälp människor i akut utsatthet

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Sommarkollot ledde in i gemenskapen

Vid flera tillfällen har kårpersonal och medlemmar huggit i när någon flyttat till ny bostad och Mathias ska strax iväg till en familj som är i den sitsen. Där ska han spackla och måla i lägenheten de lämnar, sådant han har gjort i sitt tidigare yrkesliv. Den familjen består av 32-åriga Anne och hennes barn som är två och ett halvt, fyra respektive fem år.

– Det är ganska mycket att göra vid en flytt, särskilt när man är ensam, så det betyder jättemycket att kunna släppa den stenen till någon, det känns jättestort, understryker Anne tacksamt.

Hon hade inte så stor bekantskapskrets tidigare men via barnavårdscentralen kom hon i kontakt med Familjecentralen i Borås som i sin tur tipsade om Frälsningsarméns aktiviteter. Det ledde till att Annes familj var med på kårens sommarkollo 2021, strax efter att pandemin brutit ut.

– Kollot var jättebra och jag har aldrig haft ett sådant nätverk, där andra kan leka med ens barn och man får chans till lite egentid, säger Anne.

– Vi var med på utflykt till en djurpark också. Det blev sommarens höjdpunkt för barnen så vi var jättenöjda, fortsätter hon.

”Vännerna på kåren är som en extra familj för mig. De pushar och hjälper mig att komma upp över ytan så att jag känner att jag klarar av den situation jag är i. ”

Anne

Gudstron väcktes till liv igen

Efter kollot började familjen delta i öppen kyrka på tisdagar och torsdagar då Anne fikar och pratar med andra besökare medan barnen leker. De är även med på söndagsgudstjänsterna. Anne är uppvuxen i en kristen familj men gled ifrån kyrkolivet i tonåren. Via Frälsningsarmén har gudstron väckts till liv igen och i november 2021 blev hon medlem i kåren och lät då även barnvälsigna yngsta sonen.

– Det betyder allt! Jesus är min klippa som jag kan luta mig emot. Tidigare var jag deprimerad och åt tabletter men efter att jag börjat be och lyssna på Gud så behöver jag dem inte längre, utbrister Anne.

Min ”extrafamilj” får mig att orka

Som ensamstående är det svårt att få ekonomin att gå ihop. Anne hade precis börjat plugga när inflationen drabbade vårt land men blev tvungen att hoppa av för att kunna betala familjens utgifter. Nu går hon en enklare utbildning som gör att hon kan arbeta en del samtidigt. Kåren har stöttat familjen med mat och julhjälp och själva gemenskapen där är minst lika viktig.

– De pushar och hjälper mig att komma upp över ytan så att jag känner att jag klarar av den situation jag är i. Vännerna på kåren är som en extra familj för mig, säger Anne.

Julhjälpen ger nya kontakter

Kåren är med och driver ”Kyrkornas matbutik” dit livsmedel har skänkts och säljs vidare till låga priser och för tredje året i rad kommer julhjälp att erbjudas. De som blivit beviljade denna får välja varor ur butiken och får julklappar i form av presentkort till barnen. Förra året fick 150 hushåll del av detta.

– Bland dem möter vi familjer som vi knyter kontakter med och bjuder in till oss. Förutom en matkasse vill vi erbjuda dem gemenskap, säger Mathias.

Samarbetar med kommunen

Man har också ett samarbete med Familjecentralen i Borås och det händer att personal är med som stöd och bollplank när någon har möte med Socialtjänsten. Pandemin tvingade människor till en mer isolerad tillvaro och inflationen har även den gett en mer utbredd ensamhet bland de redan utsatta. I höst bjuder kåren in till mammaträffar, också det ett samarbete med kommunen, och syftet är just att bryta ensamheten som många kvinnor med barn upplever, kanske särskilt de som är nya i vårt land. I Norrby talas omkring 65 olika språk.

– Vi jobbar långsiktigt för att familjer ska må bra, säger Mathias.

Även ensamstående utan barn kommer till kåren på grund av en ansträngd ekonomi nu när de flesta utgifterna blivit högre. En man som har problem med hälsan har Mathias någon gång följt med till läkare och apotek och betalat för hans medicin.

– Dessa kostnader är ett stort bekymmer för den som är i behov av vård, menar han på.

Text: Teresia Jansson

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

Läs mer om vårt arbete