logotype
Hjälp ett barn i utsatthet - ge en gåva nu

Så får utsatta barnfamiljer i Halmstad en god jul

Barnfattigdomen har ökat i Sverige och kåren i Halmstad möter utsatta familjer året om. Kårledare Johanna Samuelsson nämner föräldrar som knappt kan betala för hyra, busskort eller fritidsaktiviteter. De stöttas ekonomiskt och bjuds in till gemenskap och till julen väntar firanden, mat och klappar.

Nyligen publicerade Rädda barnen en rapport som visar att den relativa barnfattigdomen i Sverige är högst i norden. Johanna Samuelsson, kårledare på Frälsningsarmén i Halmstad, tycker att det har varit fler småbarnsföräldrar som sökt stöd på kåren på sistone men säger att det också kan bero på att de har satsningar riktade till just den gruppen.

Hon nämner en ensamstående fyrbarnsmor som kommit till dem vid upprepade tillfällen. Hon talar bristfällig svenska och arbetar som städerska med en inkomst som varierar. På grund av sjukdom i familjen har hon fått vabba mycket och när hon kom till kåren låg hon efter flera månader med hyran. Kvinnan har hotats med vräkning och i skolan har personalen noterat att hennes barn inte haft tillräckligt med kläder för den kallare årstiden. Därför har mamman blivit ett fall för Socialtjänsten.

Stöttar med busskort, matkassar och fritidsaktiviteter

— Hon känner sig ensam i sin situation, rädd och stressad av tanken på att hon kanske inte får behålla barnen, berättar Johanna.

— Frälsningsarmén har hjälpt henne med en del av hyresskulden och hennes släktingar har gett ett bidrag också. Detta har gjort en enorm skillnad för henne, säger Johanna.

Kåren har även stöttat med busskort, matkassar och fritidsaktiviteter. Vidare nämner Johanna en ensamstående pappa som inte kunde låta sin son gå på fotbollsskola men då bidrog kåren till fotbollskläder, skor och terminsavgift.

— Samarbetet vi har med Ica Maxi Högskolan kommer väl till pass i dessa situationer och jag är så tacksam över att det i Frälsningsarmén finns resurser och möjligheter att kunna göra detta, säger Johanna.

Får hjälp att känna ork, hopp och tro

En stor del av dem som söker stöd hos kåren är ensamstående mammor men också en del äldre män som befinner sig i en ekonomisk krissituation som de har svårt att få rätsida på. Men inte sällan lider de främst brist på relationer och framtidstro.

— En del söker hjälp hos oss för räkningar de inte kan betala men ofta handlar behoven i första hand om att finna ett sammanhang och att bli sedd, förstådd och lyssnad på, att få uppbackning i vardagen och hjälp att känna ork, hopp och tro i den livssituation de befinner sig i, förklarar Johanna.

Mer utsatthet kring jul

Kring årets högtider kan bristerna på olika plan bli än mer kännbara. Kåren gör den traditionella julgryteinsamlingen varje höst då pengarna går till julgåvor i form av presentkort som delas ut samma vecka som julafton. Dessa kan användas på Ica Maxi.

— -Jag upplever att många utsatta familjer har det kämpigare runt julen. Barnen har förväntningar och föräldrarna känner en stress över hur de ska klara av vardagen kring de dagarna och ge sina barn en god jul, säger Johanna.

10 december anordnar kåren ”barnens julfest” med inslag som lekar och drama kring julevangeliet. Ica-butiken samlar också in pengar av sina kunder som sedan omvandlas till så kallade julklappskort och kåren får 100 sådana värda 100 kronor styck. Dessa får barnen i de hjälpsökande familjerna som kåren har kontakt med så att de kan köpa leksaker eller kläder på Ica.

Julfirande för utsatta på julafton

Har man inte så stort kontaktnät är man kanske är rädd att man kommer få fira jul ensam så för dem kan det vara skönt att veta att det finns någonstans att fira högtiden även om det inte skulle bli med släkten. Kåren i Halmstad bjuder därför in till gemenskap, lek, andakt och traditionsenlig mat på självaste julafton. Klockan 11-14 kan 140 gäster avnjuta julbordet, skänkt av Ica Maxi. Vid dessa tillställningar brukar det vara en blandning av åldrar, bakgrunder, nationaliteter och livssituationer bland de närvarande.

— Det gör ont att möta familjer som har det trasigt och svårt men att få se dem glada betyder mycket, säger Johanna.

— Och det känns fantastiskt att kunna erbjuda en julgåva och julfirande till dem som är behövande och det gör att de vågar tänka att det kan bli en bra jul och en god riktning in i det nya året, avslutar hon.

Text och foto: Teresia Jansson