logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Fullt till sista platsen på sommarkollo i Husby

Rekordsiffran 180 barn - så många deltog i Frälsningsarméns kollo ”Sommarkul” i Husby under fyra veckor. Mättande måltider, roliga aktiviteter, samlingar med livsviktiga teman och glad gemenskap har erbjudits i den socioekonomiskt utsatta stadsdelen. I torsdags gick det i flygande fläng när ungdomarna åkte bergbana i Hammarbybacken.

-Det här är ett jättebra arbete, bästa jobbet!

Sefora är ledare på ”Sommarkul”, Frälsningsarmén i Husbys sommarkollo som pågår under fyra veckor. Två veckor är öronmärkta för barn, en vecka för ungdomar och den sista välkomnar blandade åldrar.

Hon fortsätter:

– Vi får vara med och påverka barnen, ge dem tro, hopp, glädje och gemenskap – som de kanske inte ens vet att de behöver.

Många barn tuff situation hemma

Sefora var med på ”Sommarkul” även förra året och tillhör en grupp pålitliga ledare med ansvariga Julia Adolfsson i spetsen. Jobbet är roligt men också krävande. Barnen och ungdomarna kan ha det kämpigt hemma, med sig själv eller i sin livssituation, många har en familj i socioekonomisk utsatthet. Sommarkollot kan vara den enda höjdpunkten på hela sommarlovet. Många föräldrar arbetar hela sommaren, ibland dubbelt. Andra är arbetssökande eller studerande och försöker få tillvaron att gå ihop. Ett långt sommarlov är ingen enkel sak att klara, vare sig när det gäller mat till barnen eller meningsfulla aktiviteter.

Hamburgare blir stekta på kollot i Husby
Fyra veckors kollo har välkomnat sammanlagt 180 barn med mat, fika, roliga aktiviteter och samlingar med viktiga teman.

Hamburgare och kramar

Under kolloveckan, som är kostnadsfri för barnen, bjuds därför på god, mättande mat, fika på eftermiddagen och ibland lite extra gott. Idag grillas hamburgare för fullt till barnen som börjar anlända och glatt hälsar på Julia och de andra. Det skakas hand, görs high five, kramas. ”Hej, god morgon, kul att se dig!” Inomhus skär anställda och feriearbetare tomat, gurka och lök. Snart dukas allt ut på gården tillsammans med tillbehören och dryck.

– Det finns pastasallad från igår också om någon är sugen, hojtar Julia.

Glad musik med kristet tema dunkar ur högtalaren och vimplar som förkunnar ”Party time” hängs upp i entrén. Ungdomarna kretsar hungrigt kring borden, pratar och skrattar, kikar på sina telefoner.

– Vad händer idag Siem? frågar två flickor ivrigt.

– Det får ni höra på samlingen, svarar ledaren och ser klurig ut. Han har ett varmt leende. Skägget är prydligt och Frälsningsarméns skylt sitter tydlig på bröstet.

Kunde hamnat helt fel men är nu ledare

27-åriga Siem berättar hur han själv hade kunnat hamna väldigt illa i livet. Uppvuxen i familjehem, på 15 platser under lika många år, var han i farozonen för mörka krafter i de förorter han befann sig i.

– Jag slet för att hålla mig borta från gatan, säger han allvarligt och berättar hur mycket han uppskattar att få jobba med Julia och gänget, där förtroende och kärlek gör att ledarna når barnen och får dem att lyssna på det goda budskapet, om så bara i tio minuter. Här får han ge tillbaka vad han själv hade behövt.

– Vissa vill verkligen hålla sig borta från mörkret men var ska de ta vägen istället? Jag önskar att det hade funnits en plats som den här när jag var barn. Det är fantastiskt, säger han.

Alexandra Ougleva pratar om vikten av att ta bra beslut på en samling.
Alexandra Ougleva pratar under samlingen om vikten av att ta bra beslut.

Snickaren som byggde ett sista hus

Nu har alla ätit sig riktigt mätta. Röklukten från grillen lägger sig, ledarna dukar av och ungdomarna samlas inomhus. Alexandra Ougleva väntar in några extra pratiga grabbar som knuffar och buffar på varandra, innan rummet blir tyst. Andakten utgår från hur Alexandras pappa, som är snickare, en dag delade berättelsen om snickaren som uppmanades göra ett sista hus innan pensionen. Han byggde snabbt och slarvigt och huset stod snart klart. Hans chefer kallade honom till sig och sade: ”Tack för bygget. Huset var till dig som en avskedspresent, var så god!” ”Men, tänkte snickaren, hade jag vetat att det var till mig hade jag byggt mycket bättre!”

”Viktigt vilka beslut du tar nu”

Alexandra talar en stund om vikten av att bygga rätt från början så att vi får ett liv som håller bra och länge. De beslut vi tar nu kommer att påverka oss längre fram.

– Slarva inte med vare sig ditt eller andras liv, säger hon.

Ungdomarna följer Alexandra med blicken och lyssnar intresserat.

När Julia lite senare berättar om dagens aktivitet: att åka mountain coaster  - en slags rodelbana sommartid- i Hammarbybacken, blir det glada utrop och ett intensivt surr i rummet. Ledarna delar ungdomarna i mindre grupper att ansvara för. Dags att ge sig av.

En av deltagarna på kollot i Husby susar ner för Hammarbybacken på en mountain coaster.
En av deltagarna på kollot i Husby susar ner för Hammarbybacken på en mountain coaster.

Hammarbybackens bergbana mountain coster

Solen skiner över ett somrigt Stockholm när hela det stora gänget på 40 ungdomar efter en dryg timmes tåg- och bussresa når fram till slalombacken i Söderort, som också utgör ena änden på det milsvida Nacka-reservatet. Förväntansfulla samlas alla vid skidliften där röda vagnar sitter fast på en metallskena. Instruktörerna visar hur det går till, spänner fast och skickar iväg ungdomarna brant uppåt. Skrik och skratt ekar mellan träden redan på uppvägen. Det här är nytt för de allra flesta. Längst däruppe utom synhåll vänder vagnen snabbt neråt, i upp till 40 kilometer i timmen.

Tre åk var får alla och ledarna håller gruppen i schack i den växande kön av sommarlediga stockholmare och turister. Lättare sagt än gjort ibland när ivern blir stor.

– Ingen tränger sig! Det är många andra här som köar också, säger Julia, och ber om ursäkt till några mammor med barn.

”Det var jättekul, det gick så fort! ”

Sara och Fatima skickas iväg i sin vagn, med skräckblandad förtjusning. De vänder sig om och vinkar.

– Oh my God! Vi får se om vi ses igen! ropar de och försvinner upp för branten.

En pojke som just kommit ner med vind i håret kliver ur vagnen, pustar ut och rättar till sin orange keps. Han ler stort.

– Det var jättekul, det gick så fort! säger Husan, som brukar komma till Frälsningsarméns killgrupp också under terminerna tillsammans med sin bror Islam. Han tycker att ledarna är väldigt bra och snälla.

”Vissa vill verkligen hålla sig borta från mörkret men var ska de ta vägen istället? Jag önskar att det hade funnits en plats som den här när jag var barn.”

Siem, ledare på kollot i Husby

Viktigt skapa förtroende till barn och ungdomar

Julia Adofsson förklarar hur viktigt det är att skapa förtroende, både gentemot barnen men även föräldrarna. Hon vill att Frälsningsarmén ska följa barnen från att de är små och upp i tonåren. Målet är också att arbeta förebyggande mot allt destruktivt som kan dra i dem under tonåren.

– Vi finns inte bara här under några sommarveckor, det räcker inte. Ska vi lära känna dem på riktigt och kunna se förändringar krävs regelbunden närvaro, säger hon.

Glädje och utsikt över hela Stockholm

Högt uppe i backen kvittrar småfåglarna bland frodigt gräs och sommarblommor. Måsar seglar över våra huvuden och hela Stockholm brer ut sig långt under oss, med båtar och mullrande trafikleder.

Det surrar i metallbanan innan nästa storskrattande tjej med fladdrande lockigt hår eller lika fladdrande slöja svischar förbi. Grabbar med luvtröjan uppdragen över huvudet har ett stort brett leende i ansiktet. Skriken viner i branten. Andra ungdomar sitter helt tysta, djupt koncentrerade i farten med handen på bromsspaken.

– Jag vågade! ropar en kille och kompisen bakom skrattar och tycker att han bromsade för ofta.

Möjligt tack vare hjälp från stiftelser och fonder

Julia berättar hur mycket det betyder att verksamheten får stöd av fonder och stiftelser, till exempel den viktiga Gålöstiftelsen.

– Vi är så tacksamma! Utan fondmedel skulle de här kollona inte kunna genomföras, inte heller terminens verksamhet för killar och tjejer. Vi älskar de här barnen och är så glada över att vi får vara med och göra skillnad i deras liv. Det här har varit väldigt intensiva men så givande veckor, säger hon innan gänget samlas för att återvända till Husby.

Text och foto: Carina Tyskbo

Fakta Frälsningsarmén i Husby

  • Startade i augusti 2022.
  • Arbetar förebyggande för att ge trygghet och självkänsla hos barn och ungdomar, bygga goda relationer till familjerna och motverka att barnen hamnar i destruktiva sammanhang.
  • Erbjuder "Trygga Kids blir Stabila Teens", Killgrupp och tjejgruppen ”Djärva tjejer”.
  • Verksamhet även under jul-, höst, påsk- och sommarlov.
  • ”Sommarkul” genomförs med hjälp av medel från Gålöstiftelsen, Stiftelsen Oscar Hirsch minne samt Claes och Minna Livijns stiftelse.