logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Att finna sig själv och sin tro

Konfirmation vill hjälpa unga att förstå behovet av att vara kristen. Hos Frälsningsarmén utgår undervisningen bland annat från de elva lärosatserna. ”Vi vill ge kunskap om grunderna för vårt arbete och vår existens”, säger Alejandro Gallardo, en av årets ledare.

Till konfirmation hos Frälsningsarmén är alla ungdomar i årskurs 8 välkomna. Oavsett om de är uppvuxna i kyrkan eller aldrig har satt din fot där. Oavsett om de är troende eller aldrig har hört talas om tro. Det Frälsningsarmén vill är att utrusta deltagarna för livet samtidigt som de får nya erfarenheter, vänner och minnen. Det nya sätt man hade konfirmationen på förra året under pandemin fortsätter man med även i år.

— Då gick vi från två veckors fysisk närvaro på läger till en vecka fysisk närvaro, men vi hade innan den veckan sju digitala träffar via Zoom under våren på söndagar, berättar Simon Hurtig, en av ledarna vid årets konfirmation.

Ungdomar som sitter samlade vid ett bord och skriver och diskuterar.
Undervisning, samtal i mindre grupper och inbjudna talare. På konfaläger finns möjlighet till både kunskapsinhämtning och dialog.

”Här på konfa vågar jag vara mig själv”

Målet är att presentera de elva lärosatserna som Frälsningsarmén har, på ett sådant sätt att ungdomar som är med kan ta ställning till om det är vad de tror och vill följa, berättar Alejandro Gallardo, ledare för Frälsningsarmén i Västerås. Alejandro vill se ungdomarna upptäcka vilka de är och se dem blomma ut och få det självförtroende de behöver för att vara sig själva.

— Jag minns ett tillfälle för många år sedan när jag var med på en konfirmation där min fru var ledare. Hur en tjej utryckte det att; ”jag har aldrig förr vågat dansa inför andra människor, för jag har alltid blivit mobbad, men här på konfa vågar jag vara mig själv och är inte orolig för vad folk ska säga till mig när jag dansar.” Och det är lite det jag brinner för, unga människor har varit med om så mycket innan de kommer hit, fast de är så unga har de mött så många saker, negativa och positiva, i sin uppväxt och de har med sig allt när de kommer hit. Och min passion är att se de här ungdomarna hitta sig själva och våga vara sig själva, våga vara dem de är. Och att få skapa den miljön där de vågar.

Samtidigt som ungdomslägret på Ågestagården

Årets konfirmation kommer också ha sitt huvudläger ute på Ågestagården, vid Ågesta folkhögskola och sjön Magelungen. Där kommer konfirmationslägret vara från den 26 juni till den 3 juli då det avslutas med en konfirmationsgudstjänst. Liksom förra året kommer även ungdomslägret ”Summercamp” vara på Ågesta från den 29 juni. Deltagarna i Summercamp är mellan 15 och 19 år och många av dem har tidigare varit med på konfirmation.

Simon Hurtig tycker det är bra att ha dessa läger samtidigt, det visar konfirmanderna på möjligheten att komma tillbaka nästa år också. När båda lägren är på plats har de samlingar och undervisning tillsammans, men delas ibland upp i olika åldersgrupper. Dels kommer en sådan uppdelning ske när man från Safe Havens och Starta Om kommer dit för att prata om människohandel och pornografiberoende. Simon tycker att det just den undervisningen är bra att anpassa efter ålder på deltagarna. Att blanda lägren ger också konfirmanderna möjlighet att få förebilder och vänner för livet.

— Det positiva med det nya sättet var att det blev en mjukstart, säger Simon.

Glada konfirmander i blåa och gula kläder. De har Sverige-flaggor målade i ansiktet.
Blågula ungdomar sommaren 2021 när konfalägret sammanföll med fotbolls-EM. Efter hejaropen fylldes lokalen med lovsång och bön.
Ett gäng glada ungdomar på Frälsningsarméns konfa- och ungdomsläger som vinkar mot kameran.
Blågula ungdomar sommaren 2021 när konfalägret sammanföll med fotbolls-EM. Efter hejaropen fylldes lokalen med lovsång och bön.
Glada konfirmander i blåa och gula kläder. De har Sverige-flaggor målade i ansiktet.
Blågula ungdomar sommaren 2021 när konfalägret sammanföll med fotbolls-EM. Efter hejaropen fylldes lokalen med lovsång och bön.
Ett gäng glada ungdomar på Frälsningsarméns konfa- och ungdomsläger som vinkar mot kameran.
Blågula ungdomar sommaren 2021 när konfalägret sammanföll med fotbolls-EM. Efter hejaropen fylldes lokalen med lovsång och bön.

Ses både digitalt och live

Att först ses på zoom sju gånger kan vara en fördel för många som i grupp inte vågar ta för sig. Men det är också fördel som gör att folk som bor långt från varandra kan delta. Om konfirmation bara är under sommaren, så ger det en härlig sommarkänsla, men om man har den en gång i veckan i sju veckor så blir det en del av vardagen. Ungdomarna får med sig samtalen om tro under vardagen och de har en vecka på sig att processa undervisningen, menar Simon. Förr var det inte mycket tid innan nästa pass med nya frågor.

Efter de två första Zoom-träffarna möts man fysiskt på Kår 393 i tre dagar för att lära känna varandra, sedan är det fem träffar kvar innan lägret. Efter lägret har de en återträff i oktober. Vid varje Zoom-träff har de två pass; ett med mer undervisning och ett där de samtalar i mindre grupper. Även på lägret kommer förmiddagarna vara upplagda på liknande sätt, medan man på eftermiddagen har samlingar med inbjudna talare. Man har också morgonsamlingar och kvällssamlingar med bön och lovsång, något som Simon tycker är bra att kunna erbjuda både konfirmanderna och Summercamp-deltagarna. Under Zoom-träffarna blir det inte mycket lovsång, menar han.

Utrymme för egna tankar och funderingar kring tro

— Själva konfirmationshögtiden blir då ett tillfälle då de unga får en möjlighet att välja om de vill leva ett kristet liv eller inte, berättar Alejandro Gallardo.

Ungdomarna bekräftar inte ett barndop som är tradition i de kyrkor som praktiserar det utan det är en möjlighet för unga att ta tid för att lära sig vad kristen tro är och ta ställning till om man vill tro eller inte, eller om man behöver mer tid för att veta. Vi tvingar aldrig någon att tro utan försöker skapa en miljö där vi respekterar varandra och ger utrymme för egna tankar och funderingar.

— Vi brukar ta hänsyn till deras val i själva konfirmationshögtiden så att ingen känner sig tvingad att bli kristen eller vara med på något som man inte tror på, avslutar Alejandro Gallardo.

Text: Jonas Nimmersjö
Foto: Emilia Beijer, Carina Tyskbo, Jonas Nimmersjö

Ett bord med en bibel och en tygkasse med texten "Konfa" på. I vänstra hörnet av bilden står det "Fett Älskad".
Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom. JOH 3:16

Röster från tidigare konfa

Liam konfa 2021

— Jag vill gärna hitta min egen vuxna tro, inte leva på barnatron. Då är det bra att man får ställa frågor efter lektionerna. Helst inte i grupp men gärna med de vuxna efteråt.

Ivar konfa 2018

— Jag hade inte mycket förväntningar innan konfirmationen. Men mina föräldrar har sagt att deras konfirmationer varit de roligaste veckorna i deras liv. Men jag var inte säker, jag var rädd att känna mig utanför och inte passa in. Men det gick jättebra alla är snälla och alla är bra kompisar.

Tuva-Lisa konfa 2018

— Jag har lärt så mycket och nu är jag säker på att Gud finns. Och jag vet att jag får tro vad jag vill oavsett vad mina kompisar tror.

Elvira konfa 2021

— Det är väldigt kul med bra gemenskap och lektionerna är mer levande än i skolan. Först med bibelpasset och så kopplingen till individen. Jag har fått lära mig att kristendom först och främst är relation, inte religion.

Artikeln har publicerats i Frälsningsarméns tidning Stridsropet nr 3 -2022