logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Äntligen sommarlov – men många barn får det svårt

Nu är sommarlovet här. För de flesta barn i Sverige börjar en tid fylld av äventyr, resor, bad, glass, lekar och aktiviteter. Men vi möter barn som inte har samma möjligheter, barn som i höst inte vill berätta om sitt sommarlov för de andra i klassen.

”Hej, hallå, nu har det blivit sommarlov igen. Hej hej! För jag sa hej hej! Hej, hallå, nu ska jag hänga med min bästa vän” Sjunger Grannen Måns i sången Sommarlov. ” … Vi ska sola och bada … Ja nu är vi glada …”

En glad låt om ett glatt sommarlov. Men sommarlovet är inte glatt för alla.

”Våra kollon är viktigare än någonsin”

På grund av det ekonomiska läget och höga matpriser är det i år ännu fler barn som drabbas. Att leva i ekonomisk utsatthet gör att risken för att bli mobbad ökar. När andra barn i höst berättar om sitt lantställe, sin charterresa eller sitt besök i vattenparken är det svårt för den som bara varit hemma i sitt bostadsområde.

På flera håll i landet försöker Frälsningsarmén hjälpa barn och familjer genom att arrangera olika aktiviteter som dagkollon, scoutläger och familjeläger.

– Jag tror att en hel del familjer kommer ha det extra svårt ekonomiskt och att sommaren blir annorlunda för många barn och unga, säger Jennie Gallardo, nationell ungdomssekreterare på Frälsningsarmén. Våra kollon och familjeutflykter är kanske de enda aktiviteter de kommer iväg på så jag tror att det vi erbjuder i år är viktigare än någonsin.

Gratis dagkollo i Husby, Stockholm

Hos Frälsningsarmén har antalet hjälpsökande ökat med 37% under våren. Många av de sökande är barnfamiljer. Pengarna räcker inte till mat och kläder och ännu mindre till sommarsemestrar eller fritidsintressen. Detta resulterar i att ännu fler får barn får en sommar i betongen, i många fall med bristfällig mat hemma.

En aktivitet som Frälsningsarmén arrangerar för fjärde året i rad är Sommarkul. Det är ett gratis dagkollo för barn i åldrarna 9-12 i Husby, Stockholm.

– Vi märker att barnen kommer alltmer hungriga till våra aktiviteter. Några frågar om att få ta med mat hem och fast vi inte har matkasseutdelning har vi märkt att fler skriver till vår mail och frågar om mat, säger Julia Adolfsson, projektansvarig för Frälsningsarméns satsning i Husby utanför Stockholm.

En del av barnen som varit med från början har blivit tonåringar, så i år kommer en av veckorna vara för dem, en ungdomsgrupp.
– Det är häftigt att vi har fått följa dessa barn som nu blivit tonåringar, säger projektansvarige Julia Adolfsson. Många av dem träffar vi varje vecka så vi känner dem på ett helt annat sätt nu och vet vad de behöver.

”Alla barn ska ha samma chans”

I Småland, på Bäckaby lägergård, hålls i år ett scoutläger för omkring 70 deltagare.

– Scoutläger har inte så hög avgift tack vare att vi sover i tält och lagar vår egen mat. Gällande andra arrangemang vet jag att det är många i år som har hört av sig som inte kan betala avgiften eller som önskar betala mindre, säger Lina Ragnar, kårledare för Frälsningsarmén  i Eksjö. Det löser vi på något sätt för alla barn ska ha samma chans att få vara med, ekonomin ska inte avgöra, understryker hon.

Frälsningsarméns verksamheter erbjuder olika sociala insatser för att möta det ökade behovet i samhället. Det kan röra sig om fritidsverksamheter för barn och unga, ekonomiskt stöd till barnfamiljer och öppet hus med fika samt utdelning av mat.

Text och foto: Jonas Nimmersjö