logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Havsnära sommarkollo gläder familjer

Hiam flydde med sin familj från Sudan 2013 och hamnade till slut i Sverige. Tillsammans med fyra av de fem barnen har hon varit på sommarkollo i Höllviken i Skåne. ”Det bästa med kollot var nog området och att det var nära till havet”, säger Hiam.

Till Malmö kom under 2015 en stor ström flyktingar från bland annat Syrien, Afghanistan och Afrika. Samtidigt som tusentals andra sökte hjälp inom Sveriges gränser kom familjen Atuan, en muslimsk fembarnsfamilj från Sudan i Afrika. För mer statistik läs rapporten från Migrationsverket.

-Jag och min man har fem barn. Den yngsta pojken Abdelhamid är 1 år, pojken Abed är 6 år, min flicka Samah är 11 år, näst äldsta pojken Rashid är 13 år och den äldsta heter Abedalmajid och är 17 år. Vi är alla födda i Sudan utom min yngsta son som är född under flykten till Sverige, säger Hiam.

Fått regelbunden hjälp av Frälsningsarmén

Familjen sökte som många andra vid ankomsten hjälp hos Frälsningsarmén i Malmö, som haft mottagning för asylsökande sedan den första flyktingströmmen kom. Mottagningen erbjuder stöd i kontakt med myndigheter, krishjälp, matkassar och annat.

Under sommaren 2017 deltog Hiams familj i Malmö-kårens sommarkollo för mammor och barn. Hon berättar att pappan och den äldste sonen stannade hemma och att hon reste iväg med fyra av barnen.

Upplevde glädje i gemenskapen och närheten till stranden

-Jag tror att vi var ungefär fem familjer med olika många barn, det var fem dagar i juni. Jag anmälde mig för att barnen skulle få lära känna landet och få uppleva glädje, säger mamma Hiam och fortsätter:

-Jag tänkte mig att det skulle vara enkelt och att vi skulle få vara nära stranden. Och så blev det, säger hon uppskattande.

Familjen bodde tillsammans i ett stort rum och deltog i olika aktiviteter under dagarna. Ibland möttes mammor och barn för sig, andra gånger sågs alla tillsammans. Bad, fotbollsspel, tävlingar och annat roligt stod på schemat.

Lärde känna nya människor på kollot

-Jag kände ingen innan men under kollot fick vi lära känna nya människor och upptäcka nya platser, säger Hiam.

Hon minns med glädje området I Höllviken och närheten till havet. I år har hon anmält sig och barnen till kollot igen. Familjen har nu fått uppehållstillstånd och ser fram emot att starta ett liv på riktigt i Sverige.

”Frälsningsarmén i Malmö är som min familj”

Hiam

Under åren har de fått hjälp av Frälsningsarmén på flera sätt, till exempel med mat, kläder, aktiviteter för barnen och familjemiddagar. Och förstås sommarkollot, som hela familjen längtar efter.

- Frälsningsarmén i Malmö är som min familj. Tillsammans med dem känner jag mig som i mitt land, säger Hiam.

Text: Carina Tyskbo