logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

En jul för alla i Nässjö

I Nässjö brukar Frälsningsarméns julgryta varje år samla in pengar som bekostar presentkorten som delas ut till behövande, men inte i år. Pengar kommer istället från näringslivet i Nässjö, avslöjar Sara Bejier kårledare på Frälsningsarmén. ”Det är Fadi, en frisör i staden, som tagit initiativ till det och fått företag att skänka en valfri summa till julhjälpen ’En jul för alla’.”

På detta sätt samlades 250 000 kronor in som delas ut av Frälsningsarmén, Svenska kyrkan, Hela Människan och Kvinnojouren i Nässjö. På Frälsningsarmén i Nässjö blev det i år 63 hushåll som fick presentkort eller julhjälp den 13 och 14 december. Summan på presentkortet varierar beroende på antal personer i de olika hushållen och om någon i hushållet har missbruksproblem så får de istället en matkasse med mat.

Presentkortet gäller i de flesta butiker i Nässjö och inte bara för att köpa mat. Föräldrar till barn upp till 18 år får också välja en leksak, en julklapp per barn i familjen och det finns också begagnade barnkläder att välja

Gott samarbete mellan organisationerna i staden

För att få del av hjälpen gör hushållen en ansökan före den tredje december. De olika organisationerna som delar ut presentkort har ett gott samarbete och delar med sig av listor på hjälpsökande för att försäkra sig om att ingen får dubbel hjälp. Och summan av det som ges är lika mycket oavsett vilken organisation man går till.

— I Nässjö har vi bra samarbete så vi kan stämma av med andra instanser så att man inte ger dubbel hjälp, säger Sara. De som söker skriver på att vi får dubbelkolla. De sökande har lämnat in inkomstuppgifter och utgifter och så har vi riktlinjer för hur mycket man får beroende på antal barn och vuxna i hushållet.

Under de två dagar som hjälpen delas ut på Frälsningsarmén är det full fart och julstämning på kåren. Sara Bejier som är kårledare och sju medlemmar gör allt för att de som kommer ska trivas och känna sig välkomna.

Fler julgåvor till äldre barn

— Vi spelar julmusik i kaféet och serverar julfika och sådant, säger Sara. Det har varit julstämning och stundtals väldigt intensivt. Det kom två hushåll åt gången var tionde minut under måndag eftermiddag och tisdag förmiddag. Kaféet blir lite som ett väntrum, där besökarna kan fika och vänta. Folk har kommit när de skulle och det har fungerat väldigt bra.

Sara berättar att de flesta var ensamhushåll, men att det totalt var 62 barn som var med och fick välja julklappar och fick kläder. Av de 63 hushållen fick 15 hushåll en matkasse istället för presentkort. Till nästa år vill Sara försöka få tag på leksaker för lite äldre barn också.

— Folk som skänker leksaker har lättare att skänka sådant som passar små barn, så det är svårt för de som har äldre barn att hitta något de kan ge.

”Det känns bra att få hjälpa till”

Ing-Marie Jägsell

Utan de sju frivilliga från kåren hade det varit svårt för Sara att hålla i detta. En av de frivilliga Ing-Marie Jägsell stod vid dörren och tog emot de som skulle få hjälp.

— Det gick väldigt bra, säger hon. Det har varit positivt och alla är nöjda och belåtna. Jag hälsade dem välkomna. Sedan fick de kaffe eller te och kaffebröd. En del ville prata, andra inte. Men detta är viktigt för dem som får komma och det känns bra att få hjälpa till och visa vad man står för. Att visa dem att de är lika mycket värda som alla andra.

Text: Jonas Nimmersjö