logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

130 familjer får julgåvor i Malmö

De hjälpsökande på Frälsningsarmén i Malmö har olika bakgrund, men alla har gemensamt att de har det extra tufft vid jul. ”Det är många som vill köpa lite extra julmat och barnen önskar sig julklappar”, berättar Åse Divert, kårledare och med ansvar för det sociala arbetet.

"Många har fem till sex barn"

18-19 december har Frälsningsarmén i Malmö julutdelning till behövande. 130 familjer och ensamstående som beviljats julhjälp får ett presentkort och de med barn, även julklappar.

-  Det är familjer, varav många har fem till sex barn, som får hjälp. Så det är mycket folk, säger Åse Divert, kårledare för Frälsningsarmén i Malmö med ansvar för det sociala arbetet.

-De flesta har vi haft kontakt med under året, men det kan hända att det är någon ny som vi inte har träffat förr. Ofta är det så att de som får hjälp säger till vänner och bekanta som också behöver hjälp, säger Åse Divert.

"Det blir extra tufft för många just vid jul"

De hjälpsökande som får en julgåva är både svenskar och flyktingar, alla kategorier av människor.

– Många vill köpa lite extra julmat och barnen önskar sig julklappar, berättar Åse. Det blir extra tufft för många just vid jul. De familjer som kommer får en julklapp till varje barn.

Hotell Clarion samlar in julklappar åt dem

Åse berättar att ett Clarion hotell som ligger i närheten av kåren har en stor julgran i sin foajé, där malmöbor och hotellets gäster är välkomna att lämna in julklappar och där Frälsningsarmén kan hämta det de behöver för sina hjälpsökande.

– Jag vet inte om det bara är Frälsningsarmén som får hämta julklappar där, säger Åse Divert. Men vi brukar få hämta flera säckar med julklappar.

Presentkort och julklappar

På julklapparna står det uppskrivet vilken ålder och kön som julklappen passar bäst för.

– De hjälpsökande har fått skriva upp barnens ålder, berättar Åse. Så först får de ett presentkort på Willys, på 500 till 1200 kronor beroende på familjens storlek. Sedan får de gå bort till en tomte och hämta paketen.

Även matutdelning

För att få julhjälp behöver man ansöka redan i november, och många behövande har inte ansökt, men har ändå stora behov. Så Frälsningsarmén har även matutdelning under december månad. Mat som de får in från olika håll.

– Det är många som upptäcker nu att, oj, nu har jag ingen mat i kylskåpet, säger Åse. De får då komma och hämta mat här. Under fem dagar vid jul och nyår har vi matutdelningen.

Finansieringen

Julhjälpen finansieras av julgrytans insamling, men insamlingens överskott täcker behoven under resten av året också. Åse berättar att de delar ut presentkort till hjälpsökande även andra tider på året så deras mål med insamlingen är att få in 150 000 kronor varav cirka 80 000 kronor delas ut nu.

Text: Jonas Nimmersjö