logotype
Hjälp barn i utsatthet - ge din gåva nu

Även Socialtjänst och skolor hör av sig till Frälsningsarmén

Hos Frälsningsarmén i Nässjö ser man hur nöden och utsattheten är mycket större än tidigare. Alltfler söker hjälp, också familjer som aldrig tidigare behövt be om mat och kläder.

Just nu söker långt fler än tidigare hjälp hos Frälsningsarmén i Nässjö. När man redan ligger efter med flera räkningar också får en skyhög elräkning, kraschar ofta hela ekonomin. Familjer där båda föräldrarna tidigare hade arbete men en av dem blivit arbetslös, kontaktar kåren (församlingen) för akut hjälp med mat och kläder. För kårledare Maria Olausson kom det som en liten chock att vanliga medelklassfamiljer numera har svårt att klara sig.

—  Ja, nu kommer även vanliga ”Svenssons” till oss. Familjer man inte kan tro att de kämpar och som aldrig behövt söka hjälp förut.  De tycker att de borde klara sig men bufferten är tömd. Då är det inte konstigt att de som redan levde på håret får det ännu kämpigare, säger Maria Olausson allvarligt.

Matbristen märks i skolmatsalen

En annan grupp som drabbas hårt i Nässjö är ensamstående föräldrar med barn. De kan ha blivit av med jobbet och står helt plötsligt utan möjlighet att försörja sin familj, till och med att köpa mat och kläder till barnen. Desperationen är ofta stor.

—  För varje skollov blir det svårare. Maten räcker inte till och skolorna märker att barnen äter så mycket som möjligt på fredagar och måndagar, inför och efter helgen, understryker Maria Olausson.

Desperat mamma ringde innan skollov

Hon berättar om mamman som desperat hörde av sig inför ett skollov, då barnen skulle vara hemma hela veckan och hur barnens kompisar också förväntades kunna äta hos dem till och från. Många föräldrar tycker att det är jobbigt att avvika från den gängse bilden av hur man borde ha det och känner stor skam inför att söka hjälp.

—  Familjerna som söker sig till oss har verkligen vridit och vänt på varje krona. De flesta hör av sig i sista stund. De har funderat om de kan låna pengar och komma ur knipan, säger Maria Olausson.

Socialsekreterare frågade om kläder till klient

Kåren vill riva ner bilden av att det är skamligt att söka hjälp och månar om att alla som bokar tid ska känna sig välkomna. Frälsningsarmén kan hjälpa till med matkasse, rekvisition på mat och med kläder till barnen. För en tid sedan kom en förälder till kåren som i stort sett inte hade några kläder alls till barnen.

—  Vi har ett Klädotek som vi brukar kunna dela ut plagg ifrån men denna gång var vi tvungna att göra ett upprop i kåren och hos andra samarbetspartners. Vi blev helt överösta av barnkläder - fantastiskt! säger Maria och fortsätter:

—  Så sent som igår ringde en socialsekreterare från kommunen och frågade: ”Visst har ni kläder? Kan jag komma förbi med en klient?” Lärare kan också höra av sig. Då känns det väldigt bra att vi har så goda relationer mellan kyrkor, Socialtjänsten och skolan här i staden.

Få nytt nätverk och stöd via Frälsningsarmén

Hon menar att de flesta människor vill hjälpa till och vara del av ett sammanhang som stöder varandra. Just gemenskap lyfter hon fram som extra viktigt i dessa tider. Många som söker sig till kåren har inga som helst nätverk att hämta hjälp och kraft ifrån.

—  En kvinna var nyinflyttad och sade att hon inte hade någon enda i sin närhet förutom hunden. Vi kunde välkomna henne till oss. Och om man har väldigt få vänner vill man inte heller belasta dem med sina bekymmer, säger hon.

Startar samtalsgrupp för ensamma mammor

Därför ska kåren nu starta en samtalsgrupp för mammor som inte har någon att tala med. Maria betonar att mänsklig samvaro är väldigt viktigt, liksom samarbetet med andra kyrkor då det till exempel ordnas ekumeniska tacokvällar och utflykter.

—  I påsk for vi med familjer till Bodaborg för en utflyktsdag med mat och aktiviteter. Det är viktigt att föräldrar får lära känna andra föräldrar. Att stötta människor i en svår tid handlar inte bara om pengar utan om att skapa mötesplatser, och på sikt de nätverk som de inte själva har, betonar Maria Olausson.

Gemenskap minskar nöden

Hon återger hur en kvinna klev in på en gudstjänst för en tid sedan. Direkt efteråt blev hon naturligt omsluten och sedd av församlingens medlemmar. Samma dag efter kyrkkaffet ville hon bli medlem i kåren och finns nu med i en hemgrupp.

—  Det är så vackert att se, säger Maria. Gemenskap som tar dig ut ur isoleringen och nöden på flera plan.

Text: Carina Tyskbo

Hjälp en person i utsatthet

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr Fika och gemenskap för en person i hemlöshet.
  • 150 kr Mössa och vantar till någon som fryser.
  • 300 kr Kläder till ett barn som lever i utsatthet.
  • 500 kr Liten matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.
  • 1000 kr Stor matkasse till en ekonomiskt utsatt barnfamilj.

Välj engångsbelopp

Du vet väl om att du kan få skatteavdrag om din gåva är 200 kr eller högre? Du behöver isåfall uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt