logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Stavgångsgänget har 15-årsjubilerat

I ur och skur, men mest solsken, stavar ett gäng glada damer och någon herre, med Else Andersson i spetsen, omkring i vackra Lill-Jansskogen på Östermalm. Detta på tisdagar höst och vår med efterföljande lunch och föredrag. I höstas firade sällskapet 15-årsjubileum med tre rätters och tillbakablickar.

Två äldre damer som tittar på varandra och ler.
Foto: Teresia Jansson
Stavgångsgänget i vackra Lill-Jansskogen på Östermalm. Gänget består av ett gäng glada damer och någon herre.
Foto: Teresia Jansson
Stavgångsgänget som sitter samlade runt några bord för att fira 15-årsjubileum.
Foto: Teresia Jansson
Två av stavgångsgängets deltagare som får ta emot varsin medalj.
Foto: Teresia Jansson
Två äldre damer på 15-årsjubileumet. De tittar in i kameran och ler.
Foto: Teresia Jansson
Två äldre damer som tittar på varandra och ler.
Foto: Teresia Jansson
Stavgångsgänget i vackra Lill-Jansskogen på Östermalm. Gänget består av ett gäng glada damer och någon herre.
Foto: Teresia Jansson

I entrén till Frälsningsarméns kår/församling Templet på Östermalm samlar sig en skara äldre damer varje tisdagsförmiddag.

Porträttbild av Else Andersson.
Else Andersson, initiativtagare för stavgången.

Detta för gemensam stavgång och därefter sopplunch och föredrag, ofta om hälsa. Dessa träffar har anordnats i över 15 år av initiativtagaren Else Andersson. Aldrig har hon ställt in aktiviteten på grund av oväder och med den energi och det engagemang hon har är det svårt att tro att hon har uppnått en ålder av 81 år.

– Det känns otroligt härligt och det har varit så fantastiskt att möta alla dessa underbara damer, säger hon varmt.

– Vi är som en enda stor familj i gruppen med mycket kärlek, gemenskap och omsorg, fortsätter hon och pekar på vikten att se till både ande, kropp och själ.

Efter 75 minuters promenad blir det tre rätters

Idag ska det hela firas men först beger sig skaran, som idag består av 13 personer, mot Lill-Jansskogen som ligger på någon kvarts gångavstånd. Stavarna sätts i marken och alla går i sin egen takt och olika långt men ingen går ensam. Män är naturligtvis också välkomna vid dessa tillfällen men idag är endast en med, nämligen Leif Emmoth 79 år, som dessutom är ny i gänget. Han har för vana att röra på sig en timme om dagen och då står även stavgång på schemat.

– Men här kan man ju få sociala kontakter och kanske få tips på saker och ting man kan göra eller besöka, menar han.

Idag hänger regnet i luften och marken är täckt av färgglada löv. Skaran tar vägen förbi Östermalms IP och in i skogen där det går både uppför och utför. Efter 75 minuter är deltagarna tillbaka på kåren och nu har fler anslutit och slagit sig ner vid de höstligt dekorerade borden i Templets café. Deltagarna hugger in på förrätten som utgörs av en melonskiva och lufttorkad skinka.

Else hälsar välkommen och inleder med att visa ett bildspel från de gångna åren. Kommentarer hörs från olika håll om hur trevligt de haft det vid olika tillfällen. Därefter blir det fisksoppa med aioli följt av ost och kex och slutligen kaffe och kaka.

Många nya vänner

Vid ett av de fyra runda borden sitter Eva Oberger, 75 år. Hon har varit med i gruppen i många år och blev inbjuden av en granne som är frälsningssoldat. Eva tycker att det är jättebra att möjligheten finns för henne och andra som inte kommer ut och går i vanliga fall.

– Och det är så trevliga damer och god mat. Jag planerar veckan för att kunna vara med på detta, säger hon.

På frågan om hon har fått många nya vänner svarar hon med eftertryck:

– Oh, ja!

För några år sedan tog hon i sin tur med sig grannen Eva Holmström, 78 år. Även hon uppskattar gemenskapen och samtalen vid luncherna som hon alltid får ut mycket av. Ingen av de två har anknytning till Frälsningsarmén. Av omkring 40 stavgångsentusiaster är det bara några stycken som har det.

– Men det är en väldigt välkomnande och kravlös stämning här och det är generöst av Frälsningsarmén att bjussa på detta, säger Eva Holmström.

Mildred Färjsjö som tillsammans med maken Anders är kårledare på Templet, håller ett tacktal till Else och överlämnar en blomma. En av deltagarna, Eva Hallberg, 77 år, har bytt ut texten i Rosa på bal och gjort den till en hyllning till Else som alla sjunger med i. En grupp kvinnor bidrar även med ett svängigt sångnummer. Daniel Back, verksamhetsansvarig för det sociala arbetet på Templet, sjunger ”Du vet väl om att du är värdefull” och Mildred Färjsjö håller en kort andakt.

”Jag mår bra efter att jag har varit här”

Eva Hallberg och Catharina Nilsson, 76, har båda blivit inbjudna till gruppen av Else. Eva har varit med i tio år och säger att hon är mån om att inte missa dessa tillfällen.

– Det känns tomt om jag inte kan vara med någon gång. Det är jätteviktigt att komma ut och röra på sig och motivationen är stor när man går med den här gruppen och i vackra Lill-Jansskogen, säger hon.

Catharina instämmer och tillägger:

– Man tankar vänlighet i den här varma atmosfären och har man det med sig i bagaget så blir allting lättare. Jag mår bra efter att jag har varit här, menar hon.

”Så länge vi kan fortsätter vi”

Else Andersson.

På plats är sex deltagare som varit med ända ifrån starten och de får varsin guldmedalj med choklad runt halsen. Det får också kommendör Sven Nilsson, 99 år, men även ett diplom med utmärkelsen hedersmedlem i gruppen med tanke på alla föreläsningar och annat han bidragit med under alla dessa år. Alla får dessutom boken ”Det är aldrig kört” som innehåller korta upplyftande berättelser. Samlingen avslutas som alltid med att sjunga ”Välsignelsen”. På frågan hur länge gruppen kommer fortsätta med dessa träffar kommer svaret snabbt från Else:

– Alltid, så länge vi kan. Så länge Gud ger oss kraft och hälsa.

– Stavgången är ett av mina stora glädjeämnen. Skulle man inte vara glad när man går hemifrån så blåser det bort när man har kommit hit, eller hur säger hon till de samlade och de instämmer.

Text och foto: Teresia Jansson

Läs mer