– Dessutom känner jag kärleken, att jag hör hemma och mår som bäst när jag är här på kåren. Jag förstår inte varför jag väntat så länge med det här.
– Tidigare i mitt liv var jag så uppfylld av arbete och att nå olika, ofta ekonomiska, mål. Jag stannade aldrig upp för att lyssna in och ta reda på vad jag verkligen trodde och kände, medger Christer.
Idag är kåren som hans andra familj, han uppskattar den äkta omtanken, den välkomnande atmosfären och människorna, som han ser som riktiga eldsjälar. Christer beskriver sin tro på Gud som ett lugn inom sig, en djup inre ro. Han menar att han aldrig mår så bra som när han är i kyrkan, ber en bön eller har sin stund med Jesus, som han numera gärna avsätter tid till.
– Jag tycker det är jättesynd att jag inte kom i kontakt med Gud förrän i vuxen ålder. Kanske hade det varit helt annorlunda för mig om jag mött Jesus i min ungdom – då hade jag antagligen inte varit en sådan karriärmänniska. Men jag sitter inte och grämer mig utan är tacksam för att jag mött Jesus nu. Att gråta över spilld mjölk är inte min filosofi, förklarar Christer.
Ge det tid, ställ frågor, var vetgirig
Har han något budskap till andra som inte tror?
– Jag tror att många inte har prövat att se vad det innebär att vara troende. För att hitta den där friden räcker det inte att gå in och lyssna på någon enskild gudstjänst. Man måste ge det tid, prata med kristna, ställa kritiska frågor, vara vetgirig.
– Vissa får tron direkt till sig men så var det inte för mig. Jag har hört många vittnesbörd om människor som blivit helt uppfyllda redan första gudstjänsten. Men jag tror också att det finns många som jag.
– Allt med tron är ganska mäktigt och mycket att ta till sig. Men om man tar sig den tiden tror jag att väldigt många skulle vilja bli frälsta.
Text och foto: Kiki Broms
Artikeln har publicerats i tidningen Stridsropet nr 2 - 2024
Fakta om Christer Öström
- Ålder: 53 år.
- Bor: Södertälje.
- Familj: Frånskild med ett hemmavarande barn och ett gäng utflugna.
- Sysselsättning: Administratör på litet företag.
- Fritidsintressen: Sport, fotboll, golf, trädgård, plocka svamp, resa, kyrkan.
- Läser helst: Läser inte så mycket, lyssnar på Bibel-appen och deckare.
- Favoritbibelord: Kärleksbudskapet, älska din nästa.
- Vad är det bästa du vet? Umgås med familjen, göra något roligt tillsammans.
- Vad är det värsta du vet? När man känner sig hjälplös och maktlös.
- Vad är viktigast för dig i livet? Familjen och att mina nära och kära får må bra. Jag önskar också att jag ska kunna göra mer nytta, bidra till en kristen värld och hjälpa andra att få vara med om det jag upplever.
Vill du be till Gud?
Herrens bön eller Fader vår som den är mer känd för att heta, är den mest centrala bönen inom kristendomen. I den nya översättningen heter bönen Vår fader.
Enligt Bibeln var det Jesus själv som lärde ut den här bönen på ett berg i Galileen, som en del av sin bergspredikan. Händelsen beskrivs i Matteusevangeliet (Matteus 6:9-12).
Vår fader
Vår Fader, du som är i himlen.
Låt ditt namn bli helgat.
Låt ditt rike komma.
Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.
Ge oss idag det bröd vi behöver.
Och förlåt oss våra skulder, liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.
Och utsätt oss inte för prövning, utan rädda oss från det onda.
Ditt är riket, din är makten och äran, i evighet.
Amen.
Vill du gå en alphakurs om kristen tro?
En alphakurs består av tre delar: måltidsgemenskap, föredrag och samtal kring dagens ämne. Ta gärna kontakt med Frälsningsarmén på din ort eller en annan församling, om vi inte finns på din ort.