Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Utan bostad blir julen svår

Lever man i strukturell hemlöshet, saknar ett eget hem att gå till, är vintern en svår tid. När många firar jul i värme tvingas andra frysa i ensamhet.

Kampanjbild. Foto: Jonas Nimmersjö

Frälsningsarmén arbetar året runt, på många orter i Sverige, för att hjälpa personer som på olika sätt lever i hemlöshet. Alla vi möter saknar inte tak över huvudet, många har tillfälliga boenden eller får plats på akutboende. Men oavsett situation blir otryggheten och känslan av utanförskap större under en sådan högtid som julen. På Frälsningsarméns kårer, sociala institutioner, på Frälsningsarméns olika akutboenden och på skyddade boenden tänder man ett ljus för behövande i vintermörkret.

Julfirande på skyddat boende för kvinnor med barn

Det finns även många kvinnor och barn som lever i hemlöshet, många lever också under hot och behöver skydd. På Skogsbo, där Helena Andersson är verksamhetschef, har Frälsningsarmén plats för 15 kvinnor och 21 barn som av olika anledningar behöver leva skyddat. Där bor kvinnor och barn, från bebisar upp till 18-åringar som behöver skydd.

— Det är viktigt för oss att skapa en riktigt fin jul som känns hjärtlig och glad. Oavsett vad man genomlidit med misshandel, hot och andra svåra upplevelser vill vi normalisera stunden kring jul. En kvinna uttryckte att det varit den första julen utan våld, det är det som gör allt vårt planerande och pysslade kring julen viktigt och meningsfullt! säger Helena. 

Strukturellt hemlös genom flykt från våld i hemmet

I det sociala arbetet på kårer runt om i landet möter Frälsningsarmén ofta kvinnor som av olika anledningar saknar en trygg bostad. I en del fall kvinnor som utsatts för våld i hemmet och som under en tid haft tillfälligt boende, ibland på motell och vandrarhem, och som inte kan flytta hem igen.

— Det vill jag säga klassas som hemlöshet, även om de inte bor direkt på gatan, säger Helena Andersson.

— För de har inte något eget hem, befinner sig i ett  mellanläge tills det löst sig.  Det är jobbigt och otryggt vilket tid på året som helst att för en mamma med minderåriga barn att behöva bo på ett motell eller vandrarhem. Men under julen blir det ännu jobbigare, fortsätter Helena. 

Lättillgängliga droger gör situationen ännu värre

— Personer som lever i hemlöshet och missbruk och andra former av utsatthet, far oerhört illa i den situation vi har nationellt nu med pandemin, säger Per-Uno Åslund, biträdande divisionschef för Frälsningsarméns sociala division. Vi ser att droger i alla dess former är lättillgängliga. Tabletter är oerhört lätt att få tag på och det gör att personer i utsatthet har en ännu svårare situation.

Man ser också att många avlider på grund sitt missbruk.

— Detta är mycket tragiskt, säger Per-Uno. Verksamheterna jobbar dagligen med att lindra utsattheten för dem vi möter, och vi gör det i oförminskad styrka, samtidigt som vi förstås följer de allmänna råd och rekommendationer som regering, och myndigheterna beslutar om.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2021-11-09Skriv ut