Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Sommar och samvaro för äldre

Frälsningsarmén anordnade äldredagar på stiftsgården Vårdnäs utanför Linköping. För fler av dem som deltog är detta den enda gång under året de får möjlighet att komma iväg hemifrån under några dagar.

Behovet av samvaro och samtal är stort

För fler av dem som deltar är detta den enda gång under året de får möjlighet att komma iväg hemifrån under några dagar.

-Vi inbjuder pensionärer som av olika andledning behöver komma hemifrån litet, de som har barn kan ju inte bara hänga på dem, de kanske inte har möjlighet att själva resa bort och för oss blir det också naturligt att träffa dem igen när vi kommer hem, beskriver Birgitta Lundin som är föreståndare för Frälsningsarméns öppet sociala arbete i Norrköping.

Många som deltar är änkor, änkemän eller ensamstående av andra skäl, de flesta har en personlig tro och många sätter stort värde på det gemensamma andaktslivet.

Nisse Luks är ensamstående och har deltagit i äldredagarna flera år i följd. I Frälsningsarmén, som han tillhört sedan 50-talet, har han haft olika uppdrag. -Jag är litet av en ensamvarg men här gör det ingenting, säger han och visar hur mycket han värdesätter det enkla och naturliga umgänget med nya och gamla vänner.

Balans mellan aktiviteter och vila

-Vi ser till att det finns lagom mycket luft mellan program och aktiviteter, som man ju deltar i frivilligt och kanske behöver man vila litet extra någon dag, fortsätter äldreomsorgsofficeren Lars-Erik Anderberg från södra Vätterbygdens kår. Både han och Birgitta återkommer till hur viktigt det är med en balans så att det varken blir för stressigt eller för långsamt under dagarna. De flesta vill inte missa något men för somliga kan det ibland upplevas som ett hinder att alltid behöva vara tillsammans i grupp.

"Människor börjar blomma"

-Det bästa under såna här dagar är när vi får se människor liksom börja blomma, och ofta märks det mycket väl att de mår gott av sällskapet, säger Birgitta med glädje i rösten. Lars-Erik tycker det är enastående att kunna erbjuda människor en sommarvistelse av detta slag.

-Det är tack vare Anita jag är här, säger Lennart Jönsson, änkeman sedan ett år, med ett leende riktat mot sina tre vänner. Anita och hennes man Stig Karlsson har varit med tidigare och det hon berättade om äldredagarna lät så intressant och Lennart var beredd att pröva.

Frälsningsarméns vision Jesus till alla, ser de fullföljs genom andakts.- och gudstjänstlivet under äldredagarna, liksom det faktum att den som inte är en bekännande kristen kan erbjudas en tro under personliga eller allmänna samtal. I de relationer som byggs under dagarna blir det naturligt att uppmuntra varandra och dela sin tro.

Det kommer gäster med berättelser

Vi väntar på Ingvar och Eugenie. Ingvar Olsson, fanjunkare på Frälsningsarmén i södra Vätterbygden, hjälper till med transporter under äldredagarna och har också ansvar för att dela ut medicin till de deltagare som behöver hjälp med det. Han har hämtat eftermiddagens gäst Eugenie Kanyange Winberg inne i Linköping. Senare under dagen berättar hon om sitt afrikanska hemland Burundi, hur det kom sig att hon flyttade till Sverige och hur hennes väg till tro sett ut. Hon vill gärna komma i tid för att vara med i gudstjänstfirandet. Även dagen innan fanns två särskilda gäster på plats. Ann-Gerd och Gudmar Bengtsson från Frälsningsarmén i Finspång sjöng och spelade och berättade om sig själva.

Utflykter, umgänge och andaktsliv

Gästernas medverkan, liksom programmet för övrigt är uppskattat och utflykterna i år går till Museihuset i Ljung och till Mariannelunds karamellkokeri. De flesta jag talar med nämner dock varken dagarnas omväxlande programupplägg, stiftgårdens utmärkt goda mat eller omgivningarna vid vattnet först, när de talar om
äldredagarna. Umgänge, god gemenskap med andra och möjlighet att delta i ett andaktsliv tycks vara mest värdefullt.

Tid för gudstjänst

Det är tid att samlas till gudstjänst. Mitt i försommarens härlighet, ackompanjerade av fågelsång går äldredagarnas deltagare upp mot stiftsgårdens vackra faluröda kapell. Det märks tydligt att de som kommer upplever dessa dagar som den välsignelsedal man sjunger om i gudstjänstens inledande sång. Under andakten kvällen innan sjöngs en annan strof enkelt, självklart och naturligt: Låt din glädje ta över, låt den landa i mig. Allt är gott och gratis som jag har i dig. Den texten påminner mig om Lasse, en av de deltagare ledarna Birgitta Lundin och Lars-Erik Anderberg berättat om. För några år sedan avled Lasse Berglunds fru och med henne försvann all hans glädje.

-Jag trodde inte att jag någonsin mer skulle kunna skratta, berättar han själv, men så beskriver han hur något särskilt hände vid en gudstjänst liknande den vi just är på väg till.

Upplevelsen är för storslagen för att klä i ord men där och då vände det, Lasse fick glädjen tillbaka och hjälp att ta sig vidare genom sorgen.

Text och foto: Karin Larsson

Stöd vårt arbete för äldre

Skriv ut