Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Stärkt beredskap för pandemin men alltid öppen dörr för hemlösa

Ett drygt halvår har gått sedan coronautbrottet. På Frälsningsarméns stödboende Lilla Bommen i Göteborg har personerna i hemlöshet och missbruk klarat sig oväntat bra från viruset. Beredskapen höjdes direkt, något som verkar ha gett gott resultat.

Ingela Sagman, verksamhetschef på Frälsningsarméns akutboende Lilla Bommen och Nylösegården, mobiliserade snabbt när coronaviruset bröt ut. Hon är lättad över att de boende klarat sig förhållandevis bra från sjukdomen eftersom det finns så många andra behov. Foto: Jonas Nimmersjö

Till Frälsningsarméns stödboende Lilla Bommen i centrala Göteborg kommer personer som lever i hemlöshet och missbruk och som placerats av Socialtjänsten. När coronapandemin grep tag i landet och anpassningar krävdes på arbetsplatser, skolor och i offentliga miljöer mobiliserade personalen direkt. Men hur gör man när människor kommer från gatan, ofta i dåligt skick, in på ett boende och som delas med många andra i samma sits?

Utmaning att hålla riktlinjerna

— Vi stärkte direkt skyddet på alla fronter. Främst genom att hålla avstånd, berättar verksamhetschef Ingela Sagman och fortsätter:

— Vårt boende här är stort.  Det har varit en utmaning att hålla oss till Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men jag tycker trots allt att det har fungerat väldigt bra.

”Utan oss skulle många behöva bo på gatan”

Personalen på Lilla Bommen har kontinuerligt haft möten där man informerat och processat hur covid-19 ska hanteras. På ett drogtolerant boende som Lilla Bommen är många i aktivt missbruk och kan ha svårt att hantera gränser och avstånd. Somliga har också varit oroliga för att själva bli sjuka.

— Vi är glada att vi kan erbjuda boendeplatser för den här målgruppen. Utan detta kunde konsekvenserna ha blivit förödande eftersom många annars skulle behövt bo på gatan, säger Ingela Sagman.

Göteborg först med center för hemlösa

Göteborg får nu Sveriges första webbaserade center för hemlöshet och Frälsningsarmén ingår i det nätverk av organisationer och kyrkor som stöder bostadslösa personer. Senare öppnas även en lokal på Kronhusgatan. Centrets bas är en webbplats med en karta där personer som lider av hemlöshet kan hitta stöd nära där de befinner sig. Det kan till exempel handla om sovplatser.

— Det här är en kraftsamling dels från oss i Göteborg Stad men också från alla andra krafter som gör ett fantastiskt arbete för hemlösa i Göteborg,  säger Sofia Kuldius, koordinator för projektet, i en artikel i Vårt Göteborg.

Text : Carina Tyskbo

Hjälp en person i hemlöshet

Swisha här

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Om hemlöshet Vårt arbete mot hemlöshetVåra sociala center, akut- och stödboenden

Publicerat: 2020-10-29Skriv ut