Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Kafé med gratis servering för behövande och utsatta

Mitt på Östermalm i Stockholm ligger något man kanske inte förknippar med stadsdelen med många exklusiva kaféer och restauranger. Där finns ett kafé med gratis servering för utsatta och behövande.

Volontärer i full fart med att bre smörgåsar till gästerna på Kafé Gemenskap. Foto: Jonas Nimmersjö

Varje förmiddag, måndag till fredag, öppnar Frälsningsarmén på Östermalm, kåren Templet, sina dörrar för daglediga. Då har de Kafé i Gemenskap med gratis frukost.

Kaféet är det stora navet i kårens (församlingens) sociala verksamhet och ett samarbete mellan föreningen Ny Gemenskap och Templet. Templet driver själva kaféet och står för alla kostnader, förutom en halvtidstjänst som Ny Gemenskap ansvarar för.

50-60 behövande gäster varje dag

Till kaféet kommer mellan 50 och 60 gäster varje dag. De får en gratis frukost med bröd, fil och te. Önskas kaffe får man betala fem kronor. Varje förmiddag klockan halv elva hålls en andakt i kaféet. På onsdagar ber man särskilt för böneskrinet som är ett skrin där kafébesökare kan lägga i lappar med sina personliga böneämnen. Skrinet tas med till kårens bönesamling på onsdageftermiddagen.

Daniel Back– Om vi räknar andakten som en gudstjänst, där vi ber, sjunger och delar ett ord, så har vi omkring 150 personer som närvarar varje vecka, berättar Daniel Back, som är ansvarig för det sociala arbetet på Templet.

Hemlösa och fattiga pensionärer samt många kvinnor

Gästerna som kommer till Kafé i Gemenskap är behövande på olika sätt. De kan vara hemlösa och eller fattiga pensionärer. Daniel berättar att det är många kvinnor som besöker till kaféet.

– Vi är den mötesplats som jag tror har flest besökande kvinnor av de öppna mötesplatserna i Stockholm. Vi är ett lugnt kafé utan stök där man känner sig trygg.

En kurator finns till hands varje tisdag

Till kaféet på Templet kommer varje tisdag en kurator från Krukmakarens hus, Frälsningsarméns samverkansfunktion för det sociala arbetet i Stockholm. Kuratorn kan hjälpa människor med ekonomisk verifiering, djupare samtal och att hitta andra vägar och verksamheter för att få hjälp med saker där Templet inte kan.

Kuratorn hjälper också till med behovsprövning, för att Templet ska kunna dela ut rekvisitioner eller matkassar. Stockholms stads hemlöshetsenhet är också på plats en dag i veckan.

– Sedan har vi också möjlighet vid två tillfällen per vecka att hjälpa folk att söka hjälp från olika fonder, berättar Daniel Back. Vi har också kontakt med en pensionerad advokat som vi kan vända oss till om vi möter någon som behöver juridiska råd.

Samarbete med Gula Änglarna

Varje vardag mellan klockan nio och elva tar dessutom Gula Änglarna plats i lokalerna. Det är en ideell grupp som tidigare utgick från Oscarsförsamlingen, men som numera är helt fristående. De samtalar med utsatta personer och försöker hjälpa dem som har ekonomiska behov.

– Det gör att vi ständigt har nya människor som kommer till vårt kafé, förklarar Daniel Back. Gula Änglarna har upptagning från hela Stockholmsområdet. De behövande får en nummerlapp och väntar på sin tur medan de äter frukost i kaféet. Ungefär en tredjedel av våra gäster är personer som kommer för att träffa Gula Änglarna.

Volontärerna är viktiga

Många som arbetar i kaféet är volontärer, antingen vid själva serveringen och det som behövs före och efter men också som samtalspersoner. Det är frivilliga från kåren, ofta äldre kvinnor som arbetat länge i Frälsningsarmén och som vill fortsätta att dela med sig av sin tid och kraft.

– De har ett stort förtroendekapital som är viktigt i samtalen, menar Daniel. Det hjälper också att de är kvinnor.

– Många utsatta talar gärna med en kvinna som kan fungera som en modersgestalt. Den rollen kan de fylla, förklarar Daniel och berättar att det ofta händer att de får be med någon vid borden i kaféet.

Daniel Back skulle gärna se att man i större utsträckning kunde ta tillvara de resurser civilsamhället har att erbjuda. Alla pensionerade och kunniga människor i och utanför kåren, som har kunskaper och tid att ge till dem som behöver.

Frälsningsarméns verksamheter i corona-tider

För närvarande har Frälsningsarmén Templet serverering av te, kaffe och frukostpåsar (två smörgåsar och ett ägg) i sin foajé istället för den vanliga verksamheten på Café i Gemenskap.

- Många liknande verksamheter har helt stängt men vi har valt att ändå gå halva vägen för våra gästers skull. Gästerna var glada för det de fick även om de uttryckt saknad över att inte få sitta i kaféet men de var förstående, säger Daniel Back.

På grund av covid-19 kan Frälsningsarméns verksamheter och våra öppettider runt om i landet se annorlunda ut från dag till dag. Kontakta oss på telefon eller mejl eller gå in på kårens eller verksamhetens hemsida och facebook-sida för aktuell information.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Swisha 100 kr för att ge en varm jacka eller lite mat till en hemlös

Swisha 100 kr

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Om hemlöshet Vårt arbete mot hemlöshetVåra sociala center, akut- och stödboenden

Publicerat: 2020-03-24Skriv ut