Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Kafé med gratis servering för behövande och utsatta

Mitt på Östermalm i Stockholm ligger något man kanske inte förknippar med stadsdelen med många exklusiva kaféer och restauranger. Där finns vårt kafé med gratis servering för utsatta och behövande.

Daniel Back är ansvarig för det sociala arbetet på Frälsningsarmén Templet på Östermalm i Stockholm. Hit köar ca 70 människor i utsatthet varje dag för att få frukost. Foto: Jonas Nimmersjö

Varje förmiddag, måndag till fredag, öppnar Frälsningsarmén på Östermalm, kåren Templet, sina dörrar för daglediga. Då har de Kafé i Gemenskap med gratis frukost.

Kaféet är det stora navet i kårens (församlingens) sociala verksamhet och ett samarbete mellan föreningen Ny Gemenskap och Templet. Templet driver själva kaféet och står för alla kostnader, förutom en halvtidstjänst som Ny Gemenskap ansvarar för.

Cirka 70 behövande gäster varje dag

Till kaféet kommer cirka 70 gäster varje dag. De får en gratis frukost med bröd, fil och te. Önskas kaffe får man betala fem kronor. Varje förmiddag klockan halv elva hålls en andakt i kaféet. På onsdagar ber man särskilt för böneskrinet som är ett skrin där kafébesökare kan lägga i lappar med sina personliga böneämnen. Skrinet tas med till kårens bönesamling på onsdageftermiddagen.

Daniel Back– Om vi räknar andakten som en gudstjänst, där vi ber, sjunger och delar ett ord, så har vi omkring 150 personer som närvarar varje vecka, berättar Daniel Back, som är ansvarig för det sociala arbetet på Templet.

Personer i hemlöshet och fattiga pensionärer samt många kvinnor

Gästerna som kommer till Kafé i Gemenskap är behövande på olika sätt. De kan vara personer i hemlöshet och eller fattiga pensionärer. Daniel berättar att det är många kvinnor som besöker till kaféet.

– Vi är den mötesplats som jag tror har flest besökande kvinnor av de öppna mötesplatserna i Stockholm. Vi är ett lugnt kafé utan stök där man känner sig trygg.

Anpassat för att motverka covid-19

En volontär vaktar dörren och ser till att bara 18 hjälpsökande i taget är inne i kaféet. Alla som går in måste sprita sina händer, sedan kan de ställa sig i kön till serveringen. På golvet är det gula markeringar för att man lättare ska kunna hålla avstånd. Man har tagit bort bord och stolar så allt är glesare och det bara är två sittplatser per bord. Mellan varje gäst måste bordet rengöras och det är personalen som ska hämta disken från borden. Toaletterna rengörs även minst en gång i timmen. 

– Vi har lärt oss med tiden hur man ska göra för att inte locka människor att komma för nära varandra, säger Daniel Back. Nu fungerar det väldigt bra och gästerna är väldigt hörsamma. Det är aldrig något problem att någon flyttar sig om vi säger till dem när de sitter tre vid ett bord.

En kurator finns till hands varje onsdag

Till kaféet på Templet kommer varje onsdag eftermiddag en kurator som kan hjälpa människor med ekonomisk verifiering, djupare samtal och att hitta andra vägar och verksamheter för att få hjälp med saker där Templet inte kan.

Kuratorn hjälper också till med behovsprövning, för att Templet ska kunna dela ut rekvisitioner eller matkassar. Stockholms stads hemlöshetsenhet är också på plats en dag i veckan.

– Vi har då även möjlighet att hjälpa folk söka hjälp från olika fonder, berättar Daniel Back. Vi har också kontakt med en pensionerad advokat som vi kan vända oss till om vi möter någon som behöver juridiska råd.

Samarbete med Gula Änglarna

Varje vardag mellan klockan nio och elva tar dessutom Gula Änglarna plats i lokalerna. Det är en ideell grupp som tidigare utgick från Oscarsförsamlingen, men som numera är helt fristående. De samtalar med utsatta personer och försöker hjälpa dem som har ekonomiska behov.

– Det gör att vi ständigt har nya människor som kommer till vårt kafé, förklarar Daniel Back. Gula Änglarna har upptagning från hela Stockholmsområdet. De behövande får en nummerlapp och väntar på sin tur medan de äter frukost i kaféet. Ungefär en tredjedel av våra gäster är personer som kommer för att träffa Gula Änglarna.

– Fler söker hjälp nu eftersom nya grupper har fått ekonomiska problem på grund av corona genom arbetslöshet och annat, säger Daniel Back. Myndigheterna hinner inte med köerna och det tar lång tid att få besked om ersättning från A-kassa eller Försäkringskassan fast man har rätt till pengar, och därför kommer de hit för att söka hjälp.

Volontärerna är viktiga

Många som arbetar i kaféet är volontärer, antingen vid själva serveringen och det som behövs före och efter men också som samtalspersoner. Det är frivilliga från kåren, ofta äldre kvinnor som arbetat länge i Frälsningsarmén och som vill fortsätta att dela med sig av sin tid och kraft.

– De har ett stort förtroendekapital som är viktigt i samtalen, menar Daniel. Det hjälper också att de är kvinnor.

– Många utsatta talar gärna med en kvinna som kan fungera som en modersgestalt. Den rollen kan de fylla, förklarar Daniel och berättar att det ofta händer att de får be med någon vid borden i kaféet.

Daniel Back skulle gärna se att man i större utsträckning kunde ta tillvara de resurser civilsamhället har att erbjuda. Alla pensionerade och kunniga människor i och utanför kåren, som har kunskaper och tid att ge till dem som behöver.

Frälsningsarméns verksamheter i corona-tider

På grund av covid-19 kan Frälsningsarméns verksamheter och våra öppettider runt om i landet se annorlunda ut från dag till dag. Kontakta oss på telefon eller mejl eller gå in på kårens eller verksamhetens hemsida och facebook-sida för aktuell information.

Text och foto: Jonas Nimmersjö

Hjälp en person i hemlöshet

Swisha här

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 50 kr - Ger en matkasse med bröd, frukt och två konserver
  • 80 kr - Ger sängkläder för en natt
  • 100 kr - Ger mössa och vantar
  • 250 kr - Ger en varm jacka

Om hemlöshet Vårt arbete mot hemlöshetVåra sociala center, akut- och stödboenden

Publicerat: 2020-10-13Skriv ut