Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Vi sätter fart på sommaren

Frälsningsarméns stora nationella sommarsatsningar för barn och unga ställs in/skjuts fram på grund av pandemin. En följd av detta är att det istället blir fler lokala initiativ men det kan också leda till att fler barn kan hänga med på aktiviteterna. ”Det blir billigare och enklare och nya barn lär känna den lokala gemenskapen”, menar Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent vid Frälsningsarmén.

Foto: Jonas Nimmersjö

Under rådande omständigheter med covid-19 kan våra olika verksamheter se lite annorlunda ut.

Här hittar du Frälsningsarmén på din ort

Många barn hade sett framemot Frälsningsarméns stora nationella sommarläger som i år skulle fått titeln och temat ”hopp”. I fjol samlade det cirka 200 deltagare och de två senaste åren har det arrangerats på Hjälmargården i vackra Vingåker. Men på grund av corona-virusets framfart ställs det in (eller flyttas fram till nästa år), precis som det stora scoutlägret för barn och unga och konfirmationsveckorna. I år var det även dags för ”EYE” som är en europeisk ungdomsfestival som skulle arrangerats i Holland. Också det får vänta till nästa sommar.

"Det blir lättare för nya barn att haka på nu"

Istället har det tagits fler lokala initiativ än vanligt runtom i landet då diverse kårer arrangerar dagkollon eller läger i mindre skala. Julia Adolfsson, nationell barnkonsulent vid Frälsningsarmén, gläds över detta och menar på att det kan ge vissa fördelar och gynna fler barn.

Julia Adolfsson— Det är billigare och enklare att hålla sig på hemmaplan och slippa hyra lägergårdar och resa flera timmar med bil eller tåg. Då kan man ta emot fler barn och det blir lättare för nya att haka på, säger hon.

— Och jag tror att fler barn kanske fortsätter med aktiviteter på kåren under hösten för då känner man sig mer hemma med ledarna och kompisarna där, fortsätter hon.

I Akalla/Husby - nordvästra Stockholm

En satsning av större slag däremot som är ett direkt resultat av corona-pandemin har gjorts i Akalla/Husby i nordvästra Stockholm. Där blir det fyra aktivitetsveckor, mest utomhus, för barn och två för ungdomar. Frälsningsarméns kvinno- respektive manscenter i Akalla håller i trådarna tillsammans med Julia Adolfsson och Nellie Bäckrud, ungdomskonsulent på Vasakåren. Till dessa center kommer kvinnor och män i asylprocess för gemenskap och för att lära sig om det svenska språket och samhället.

— Det blir parkhäng, kubb, bad i utomhuspool, minigolf, bowling, besök på 4H-gård med mera. Men vi får se när barnen kommer vilka intressen de har och anpassa oss efter det, säger Julia Adolfsson som ser mycket framemot detta.

— För de flesta blir kollot förmodligen deras första kontakt med Frälsningsarmén och Jesus, fortsätter hon.

Enligt henne är sommarprogrammet för barn och unga efterlängtat. Hon nämner en pojke hon pratade med under en fotbollsturnering härom veckan. Han brukar inte vara med i dessa sammanhang annars.

— Han sa: ”Vad kul att komma ut efter tre månader inomhus!”. Då inser man hur mycket en del har hållit sig inne i vår, säger Julia Adolfsson.

Mer utomhusaktiviteter och färre övernattningar

Över lag så blir det mer utomhusaktiviteter och färre övernattningar inom Frälsningsarméns barn- och ungdomsverksamhet i sommar. Julia Adolfsson tycker det är positivt att vara ute och synas mer, något som i sig kanske gör att fler barn ansluter. Hon ger några exempel på hur risken för virusspridning kan minskas i dessa sammanhang, såsom att slå in ätbarheter i portionsförpackningar och låta ledare dela ut fika istället för att alla barn tar i samma saker. Vidare att använda handsprit frikostigt och hålla avstånd i matköer exempelvis.

Under våren har flera aktiviteter för unga ersatts av online-händelser och zoom-konversationer. Så även ungdomshelgen ”Supernajs” i maj men något sådant planeras inte beträffande större läger eller kollon i sommar.

— Jag tror att de flesta vill vara ute mer och inte gärna kopplar upp sig till datorn så mycket, menar Julia Adolfsson.

Däremot fortsätter några inslag i sociala medier som startats i vår. Bland annat en sommarandakt varje måndag med olika talare och på tisdagar 12.30 ger Julia Adolfsson sina kreativa tips om vardagliga ting som samtidigt knyts till bibelord.

Text: Teresia Jansson

Med din gåva kan vi sätta fart på sommaren för barn och unga i utsatthet

Swisha här  swishbild.jpg 9004805

Starta din egen insamling

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Skriv ut