Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Somriga minnen och nya vänner

Frälsningsarméns kårer och verksamheter bjuder in till kollon/läger med eller utan övernattning och diverse utflykter i sommar. Kostnaderna är subventionerade så barn, unga och familjer som kanske inte annars skulle ha möjligheten får tillfälle att skapa värdefulla sommarminnen och knyta vänskapsband.

Foto: Teresia Jansson

Frälsningsarmén har ett omfattande socialt arbete som riktar sig till människor som lever i någon form av utsatthet. När det gäller familjer så har en del en väldigt knapp ekonomi och vissa föräldrar kämpar med missbruk eller sjukdom och räcker inte till för sina barn. Andra vuxna jobbar medan barnen har sommarlov.

Därför erbjuder Frälsningsarmén aktiviteter under sommaren då kostnaderna är subventionerade och ofta kan även den som inte kan betala alls få vara med.

Kollon runt om i Sverige

I olika delar av landet arrangeras kollon med övernattning för barn och unga, ibland med en särskild inriktning. I Malmö blir det för fjärde året bad- och sport-kollo för barn 18-24 juni på Höllvikens gård. Det är tredje året det anordnas och man vänder sig till dem som är 8-13 år och som inte har möjlighet att komma iväg på något liknande annars.

– Många återkommer ända tills de är för gamla för att åka så det betyder väl att de tycker det är roligt och att de trivs. Det är helt underbart att få vara med och dela upplevelserna med barnen, säger Åse Divert, kårledare med ansvar för det sociala arbetet.

Scoutläger och stort barnläger

I Småland, Vetlanda, blir det scoutläger på Bäckabygården 21-27 juli för de från sju år och uppåt men även de som ännu inte är scouter är välkomna. Det var flera år sedan sist och temat är "Tillbaka till framtiden."

Sommarens stora och årliga barnläger blir i år på Hjälmargården utanför Örebro 6-9 augusti. Det är för alla barn 7-12 år och temat är "Händer" – vad våra och Guds kan göra. Det utlovas lek, bad, skratt, konsert och överraskningar. Den som är 13-14 år även välkommen att gå en kurs innan för att följa med som ledare.

– Jag tror att lägret för många av barnen betyder att de har något roligt och härligt att minnas och berätta om när de kommer hem. Förra året fick vi höra att det var "det bästa läger de varit på, att det verkligen var ett drömläger", och temat förra året var just drömmar, säger Lina Melkersson, nationell barn- och ungdomskonsulent.

Även för föräldrar i Norrköping och Göteborg

På många håll välkomnas även föräldrar. Kåren i Norrköping bjuder in ensamstående föräldrar och barn man kommer i kontakt med via det sociala arbetet till läger på Stegeborgsgården utanför Norrköping. Det pågår 19-22 juni och det blir även midsommarfirande. I Göteborg har Frälsningsarmén för sjunde gången ett kollo för samma målgrupp 26-29 juni. I sommar håller man till på lägergården Knappekulla utanför Göteborg. Intresset brukar vara så stort att alla som vill tyvärr inte kan få följa med. Under dagarna finns det även tillfällen för samtal, enskilt eller i grupp, för den som önskar och det brukar vara mycket uppskattat och en möjlighet att prata kring föräldraskapet.

– Föräldrarna tycker att det är oerhört skönt att få komma iväg. Många av dem har inte den möjligheten annars. Några barn säger att vår lägergård är deras sommarstuga, så att det betyder mycket för familjerna förstår vi ju, säger Pernilla Ålöv, familjepedagog på Frälsningsarméns familjecenter i Göteborg.

Familjekollon också i Malmö

I Malmö anordnas för tredje året i rad familjekollon och i år blir det hela tre stycken; 26-30 juni, 2-6 juli och 8-12 juli. Gården Höllviken där man kommer hålla till på ligger nära havet så bad och lek står på schemat samt en utflykt någonstans.

– Efterfrågan är oerhört stor och barn står i kö för att få följa med men fler än tre läger mäktar vi nog inte med. Många är flyktingar som inte har någon möjlighet att åka bort eller kanske inte ens får göra det, men hit kan de få tillåtelse av socialkontoret att följa med, säger Åse Divert.

Äventyrskollo i Borås

I vanlig ordning anordnar kåren i Borås 15-24 juli äventyrskollo med friluftsliv, bergsklättring och övernattningar utomhus. Det är för ungdomar mellan 10-15 år och föräldrar är också medbjudna. Flera av de som brukar delta har somalisk bakgrund då skolor i Borås efterfrågat aktiviteter för dem.

– Vi vill arbeta med mångfald och integration så det är inte en homogen grupp av barn utan många härliga personligheter, säger Marie Blomberg, kårledare.
– Jag hoppas och tror att barnen får ett roligt sommarlov, minnen för livet men också goda förebilder, fortsätter hon.

Både på kåren och på kollot anordnas vad man kallar Life class där man knyter an till Jesus, vem han är och vad han står för, som till exempel att man ska tala sanning.

Dagkollo i Kristinehamn

På vissa håll kan man delta i dagkollon eller följa med på utflykter. I Kristinehamn blir det dagkollo 11-15 juni för barn i åldern 7-13 år på Frälsningsarméns sommarhem ute i skärgården vid Vänern. Det är nu femte året i rad och som vanligt blev det snabbt fullbokat och barn som står på kö om det skulle bli lediga platser. Det blir tävlingar såsom femkamp men också pysseldagar och en showdag då barnen själva får öva in till exempel en dans eller sång och klä ut sig för att sedan uppträda på kvällen.

Dagkollon i Norrköping, Västerås och Alingsås

För de barn, 10-12 år, som brukar komma till Frälsningsarméns fritidsgård Fästet i Norrköping anordnas day camp 18-29 juni. Bland annat blir det besök till Kolmården och Liseberg. På Frälsningsarméns dagkollo, 18-21 juni i Västerås är det fokus på sång och musik. Kollot vänder sig till barn och ungdomar mellan 7-13 år. Det kommer finnas två grupper, en för kör och en för brassinstrument, men det blir även möjlighet att ta lektioner i piano, trummor och gitarr. Det blir även andra aktiviteter och utflykter. De två sista veckorna i juni anordnas dagkollo i Alingsås vid Frälsningsarméns sommarhem i Hjälmared. Första veckan är för barn i åldern 7-9 år och andra veckan för dem som är 9-12 år. Det blir bad, utflykter, utomhuslekar och pyssel.

Dagkollon i Stockholm

Under tre veckor bjuder man in till dagkollo i Stockholm för barn i årskurserna 1-5. De två första veckorna, 25-29 juni och 2-6 juli, utgår man från Frälsningsarméns kvinnocenter i Akalla och 9-13 juli från Vasakåren vid Odenplan.

– Barnen erbjuds roliga aktiviteter i en trygg och kärleksfull gemenskap där vi uppmuntrar till goda val för hälsan genom att prova på olika sporter, äta och skapa bra balanserade måltider och mellanmål och att lära sig vara bra förebilder, säger Elin Hammarberg, socialkonsulent på Vasakåren i Stockholm.

Utflykter i Nässjö och Göteborg

I Nässjö blir det utflykter för vuxna och barn; 21 juni till Astrid Lindgrens värld och 15 aug till Skara Sommarland. Resorna är sponsrade av Frälsningsarmén, Hela människan – socialt arbete på kristen grund och secondhandbutiken Källan. I Göteborg kan familjer följa med till Borås djurpark 3 juli. Det blir även en utflykt två dagar senare och information angående den kommer senare.

Fotbollsfestival i Vårby gård, södra Stockholm

I Vårbygård i södra Stockholm kan alla ungdomar i Huddinge delta i en fotbollsfestival på dagtid, 2-5 juli och 9-12 juli. Det är ett samarbete mellan FFA, Football for all Global, som är ett verktyg inom Frälsningsarmén för integration, och Huddinge kommun och Korpen. Det blir även andra bollsporter. Från början räknade man med 30 deltagare men nu ser det ut att bli omkring 50.

Sommaraktiviteter i Ystad

Ystad kår anordnar sommaraktiviteter för barnfamiljer och barn 7-15 år utan målsman under vardagarna 25 juni-6 juli. Exempel på utflyktsmål är Ale stenar, Ystad djurpark, Ystad strand/minigolf, tipspromenad, konsthallar, bondgård och brandkår.

– Tanken är att kombinera kultur, natur och fysisk aktivitet. Det kan även vara en introduktion till och integration i det svenska samhället för nyanlända, säger Anna Flyxe Kruckenberg, familjekonsulent.

Ekonomisk hjälp, presentkort på mat eller stöttning på annat sätt

Detta och mer därtill erbjuder Frälsningsarmén i sommar. Om det blir platsbrist vid dessa tillfällen kan det vara så att de man möter via de sociala verksamheterna har förtur, det vill säga de som är i behov av ekonomisk hjälp, presentkort på mat eller stöttning på annat sätt. Detta för att de som kanske behöver det allra bäst ska få sommarupplevelser att njuta av och se tillbaka på när höstens kallare vindar drar in över vårt land.

Ge ett barn en bättre sommar

Swisha "Punkt" till 9004805 

Exempel på hur din gåva hjälper

  • 100kr - Bidrag till Dagsaktivitet
  • 300kr - Bidrag till läger eller utflykt eller kläder till ett barn
  • 500kr - Matvaror till en mindre familj 

Läs mer om hur vi sätter punkt för utsattheten

Måste man tro på Gud för att åka på Frälsningsarméns kollo?

Svaret är nej. Frälsningsarmén är en kyrka och driver dessa kollon. Vi har anställda på våra kollon som har en kristen tro och lever ett kristet liv. Våra kollon är en plats där det finns utrymme att prata om tro men allt är frivilligt. Vi har inga inplanerade gudstjänster, men vi samtalar gärna med barnen om det är så att det finns tankar och frågor.

Vi gör ingen åtskillnad på människor oavsett etnisk, kulturell, social eller religiös bakgrund. Alla är välkomna och behandlas lika. Det är barnens behov som är i fokus och barnen möts med kärlek och respekt.

Text: Teresia Jansson

Skriv ut