Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

”Barnen är så taggade inför sommarens läger!”

Bad, lek, andakter och nya vänner. Frälsningsarmén bjuder in till läger, kollon och aktiviteter i sommar 2021. Lättade pandemirestriktioner gör att isolering och ensamhet kan brytas bland barn och unga och både de och ledarna ser framemot lovhändelserna. Även Kylskåpsradions podd kommer hålla barnen sällskap.

Foto: Kerstin Tillenius

Under rådande omständigheter med covid-19 kan våra verksamheter se lite annorlunda och olika ut.

Här hittar du Frälsningsarmén på din ort

Förra sommaren satte pandemin käppar i hjulet för vissa av Frälsningsarméns läger och aktiviteter för barn och unga så de fick ställas in. Visserligen skapades nya lokala initiativ och en del träffar skedde online. Nu är glädjen stor då restriktionerna har lättats och fler kan samlas ”irl” under ledigheten.

— Det känns riktigt, riktigt kul! Zoom-samlingarna har fyllt en fin funktion då vi nått många barn som inte skulle kommit iväg på läger annars, men det är ändå oslagbart att få träffas fysiskt. Det säger Julia Adolfsson, barn- och ungdomskonsulent vid Frälsningsarmén.

Flera studier har visat att unga mått allt sämre psykiskt under pandemin och att många känner sig ensamma på grund av distansstudier, förlorade jobb och inställda fritidsaktiviteter. Ensamhet bland unga och unga vuxna beskrivs ibland till och med som den nya folksjukdomen.

— Många har varit isolerade och därför är det viktigt att de nu får komma ut i sociala sammanhang och prata med nya människor liksom gamla bekanta, säger Julia.

— De behöver få höra att de inte är ensamma, att vi är en familj, och vi ledare vill finnas där för dem, fortsätter hon.

Podden sprider glädje och är som en närvarande vuxen

Kylskåpsradion, Frälsningsarméns digitala medieprojekt, sänder sin podd större delen av sommaren. Den blir därmed ett återkommande, positivt inslag under lovet. Dessutom sänds ett jubileumsavsnitt, då podden firar 3 år.

— Det är viktigt att hålla igång eftersom många barn kan känna sig ensamma och uttråkade under sommaren, säger Gabriel Wahl, projektledare för Kylskåpsradion.

— Vi är även en närvarande vuxenvärld att skriva till i frågelådan, kanske för att berätta om sina känslor. Poddavsnitten är också något att lyssna på under långa bilresor och regniga dagar hemma. För dem som inte kommer iväg på så mycket aktiviteter kan podden få sprida glädje, fortsätter han.

Nu när de äldre barnen får slutbetyg för året så pratar Gabriel en del om betyg som ju är ett mått på hur det har gått i skolan.

— Men betyg är inte ett mått på hur bra man är som människa. För alla är vi bra så som vi är, oavsett vad det står på papperet, och har man gjort sitt bästa ska man alltid vara nöjd med sig själv, påpekar han.

Kylskåpsradion, Frälsningsarméns digitala medieprojekt med Gabriel och dockan Åsskar, sänder sin podd större delen av sommaren.

Föreställningar och barntidning

Gabriel och dockan Åsskar kommer att ha två föreställningar på barnlägret Hopp och medverkar på flera ställen i Göteborg där Frälsningsarmén har verksamhet. Ung-teamet håller på med en barntidning med innehåll från Barnens sidor i Stridsropet med bland annat bibelberättelser, pyssel och information om Frälsningsarmén Ung. Tidningen ges till barn som besöker Frälsningsarméns aktiviteter i sommar.

— Det känns väldigt positivt att vi kan göra detta. Innehållsmässigt handlar den om viktiga begrepp som tacksamhet, hopp, rättigheter och förtröstan, säger Gabriel.

Sommarlägren betyder extra mycket i förorten

En succé förra sommaren var fyra veckors dagkollo i det utsatta Järvaområdet i Stockholm där totalt 77 barn från omnejden deltog. Då ryktet spritt sig tror Julia att det kan bli minst 100 unika besökare i sommar. Frälsningsarmén Ung har haft kontakt med fjolårets deltagare över Snap chat.

— Barnen är så sjukt taggade och har varit det hela året! De hör av sig och är rädda att platserna ska ta slut och de skickar filmer på när de sjunger lägersången från i somras, säger Julia.

Hon nämner att en hel del av invånarna i den stadsdelen sällan lämnar förorten och att pandemin slagit extra hårt mot redan utsatta familjer om föräldrarna blivit av med jobben. Då kan ett kollo med utflykter och roliga aktiviteter betyda extra mycket.

— Jag vet barn som var med på läger i Halmstad för flera år sedan och som fortfarande pratar om det. För dem var det som att komma utomlands, säger Julia.

Stort barnläger i Halmstad

Förra årets stora nationella barnläger fick skjutas fram till den här sommaren. Därmed har planeringen pågått i två år för detta. Totalt samlas 150 barn men av dessa är 25 tonåringar som får separat undervisning kring kristet ledarskap. Platsen är Halmstad och temat Hopp.

— Det känns obeskrivligt att få genomföra det och på så vis ge barnen goda upplevelser i sommar, säger Julia.

— Det avslutas 1 augusti så det blir en bra kickstart inför höstterminen och förhoppningsvis leder de nya bekantskaperna till gemenskap i de lokala kårerna, fortsätter hon.

Konfirmation och Summercamp

I juni hålls konfirmationsläger i åtta dagar på Ågesta-gården i södra Stockholm. Nytt för i år är att det parallellt med detta anordnas ett nationellt Summercamp där för en lite äldre målgrupp.

Tacksamheten är stor för de bidrag Frälsningsarmén har fått från fonder och stiftelser för att kunna genomföra dessa händelser. Dagkollot i Järva är gratis och då ingår även mat. Avgiften för lägret i Halmstad sponsras med 60 procent. Skulle någon ändå ha svårt att få ihop det ekonomiskt så brukar kårerna kunna hjälpa till. För alla barn och unga har rätt till en meningsfull sommar. Förutom de större nationella tillställningarna blir det flera mindre lokala initiativ som utgår från kårerna runt om i landet.

”Gud har funnits med och hjälpt till”

Enligt Julia har planeringsgruppen haft ett riktigt ”flow” i förberedelserna för sommarens händelser då allting har löst sig på ett smidigt och förvånansvärt bra sätt, som om Gud funnits med och hjälpt till. Hon har stora förhoppningar inför det som ligger framför.

— Jag ser framemot nya relationer och glada, skrattande barn som jag hoppas ska få känna i hjärtat att de är älskade av Gud.

— Och jag tycker att det är svinkul att få undervisa ur Bibeln om just hoppet. Många oroar sig för klimatkrisen och Corona men det finns hopp för framtiden och i våra liv och det hoppet heter Jesus, fortsätter hon.

Text: Teresia Jansson

Hjälp oss sätta fart på sommaren!

 SWISHA HÄR  swishbild.jpg 9004805

Exempel på hur din gåva hjälper:

  • 100 kr - Bidrag till dagsaktivitet
  • 300 kr - Bidrag till läger eller utflykt
  • 500 kr - Matvaror till en familj
Skriv ut