Genom att surfa vidare samtycker du till att Frälsningsarmén lagrar kakor på din dator. Läs mer om cookies här

Jag accepterar cookies

Tuff jul för många barn och unga

För barn och unga är jul en efterlängtad tid med familjegemenskap, skön ledighet och julklappar. Långt ifrån alla får dock uppleva det, trots att restriktionerna nu hävts. Frälsningsarmén vill i särskilt svåra tider komma med julglädje och hjälp i utsattheten.

Foto: Jonas Nimmersjö

Den här julen gläds många familjer över de lättade restriktionerna som gör att fler får ses över åldergränserna igen. Men för många blir juldagarna ändå inte den mysiga tid som TV och sociala medier målar upp. I familjer som präglas av svårigheter och utsatthet, tuff ekonomi, hårt jobb, skilsmässa, missbruk eller arbetslöshet riskerar den goda julen att slås sönder. Andra familjer arbetar för mycket, stressar och upplever julen som nästan enbart belastande.

Jullov utmaning för familjer i utsatthet

Den relativa barnfattigdomen i Sverige är högst i Norden, visar en ny rapport från Rädda Barnen. I familjer i utsatta områden kan föräldrarna ha förlorat arbetet under pandemin, och inte fått det tillbaka när restriktionerna hävts. För barn till familjer i reell fattigdom innebär julen att de inte får glädjas över julklappar och god julmat. I skolan och på nätet jämför sig kompisar med varandra och berättar om gåvor, mysiga resor eller upplevelser. Det två och en halv vecka långa skollovet gör även att barnen blir utan en daglig lunch och att många inte får äta sig tillräckligt mätta om dagarna. Fritidsaktiviteter och föreningar tar julledigt och det är ofta kallt och blött, vilket påverkar dem som saknar varma och relevanta kläder, skor och stövlar.

Alkohol och kriminella miljöer

Om föräldrar och familjer lever i utsatthet kan depression, missbruk eller frånvaro hota barnens jul påtagligt. Många har en mamma eller pappa som dricker för mycket alkohol. De barnen bävar för stora lediga helger som kröns av ett nyårsfirande med ännu mer drickande.

Under året har antalet skjutningar i förorts- eller stadsmiljöer ökat kraftigt, ofta med unga som både gärningsmän och offer. Orsaken är bland annat gängbildningar med drog- och vapenhandel samt maktpositioner på en ort. Här kämpar både anhöriga, Polis och myndigheter en ojämn kamp mot de krafter som lockar de unga. 

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Julen på nätet inte alltid god

I brist på gemenskap hamnar barn och unga framför datorn och telefonen istället. Julen är inget undantag, med sina lediga lovdagar. På chattar och sociala medier finns förstås bra umgänge, aktiviteter och kompisar men den ökade skärmtiden kan även innebära faror, så som ensidighet, för lite rörelse och i värsta fall möten med vuxna som utnyttjar barn för bland annat sexuella syften online. Unga blir felaktigt bekräftade och ser även en möjlighet att tjäna snabba pengar genom att visa bilder på sig själv. Under pandemin såg Polisen en ökad aktivitet bland vuxna män som letar efter barn på nätet.

Unga vuxna i hemlöshet och missbruk i jul

Flera unga vuxna i Göteborg, Malmö och Stockholm lever sina liv mestadels utomhus, på gatan eller på bussar nattetid. Har de bostad är det ofta under mycket osäkra villkor. Är de i asylprocess ökar risken för att utsättas för människohandel och bli utnyttjade på arbetsplatser med dåliga villkor eller i farliga omständigheter.

För kvinnor och barn som lever med en våldsam man eller pappa blir lediga, arbetsfria dagar en större plåga än vanligt. Att vara inomhus tillsammans under längre tid kan för dem vara förenat med hot, kränkningar och ren livsfara.

Frälsningsarmén sprider julljus på många platser

Ja, bilden är bitvis mörk för många unga - men Frälsningsarmén kapitulerar inte för det svåra! Det breda sociala arbetet i hela landet fortsätter. Vi vill komma med julens hoppfulla budskap på så många platser vi kan. Där pandemin begränsade oss skapade vi med kreativitet och med frivilliga ledares hjälp nya typer av arrangemang.

Uppdraget är att sprida ljus i form av goda handlingar in i människors vardag och nå ut till de svårast drabbade med julglädje - något som våra kårer och sociala verksamheter arbetar intensivt med ända från november. På flera platser bjuder vi in till julpyssel, julfester och uppesittarkvällar, delar ut julklappar, matkassar eller presentkort som man tidigare fått ansöka om. Kläder och andra praktiska saker delas också ut till familjer.

Samarbete med företag hjälper fler

Där det är möjligt bjuder Frälsningsarmén på flera orter på jultallrik, lunch eller gröt dit även barnfamiljer är välkomna. Flera av våra verksamheter får stor hjälp av lokala handlare, restauranger och företag men också stöd av lokaltidningar för annonsering om både inlämning och utdelning av julklappar. Somliga kårer delar ut matkassar och julklappar till hemmen.

För familjer i asylprocess finns förutom matkassar ofta en julklappsutdelning, så att alla barn ska kunna glädjas över en alldeles egen gåva. Våra skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor skapar fina julfester med besök av tomten och klapputdelning.

Vi finns i flera belastade och utsatta förorter med gemenskap, sportaktiviteter och närvaro bland barnen och de unga. Genom att bland annat samarbeta med andra organisationer och kyrkor kan Frälsningsarmén vara med och hjälpa unga att komma bort från de destruktiva mönstren i livet.

Jullovsläger betyder glädje

Under jullovet bjuder Frälsningsarmén in till ett sprakande nyårsläger. I en trygg miljö får de unga vara med om glatt umgänge, viktiga samtal, fest, uppträdanden, bibelstudier och gudstjänster. De som deltog i sommarens konfirmationsläger kom från väldigt olika miljöer och bjuds nu in att fortsätta knyta de goda kontakterna, gemenskapen med andra unga och ledarna. Läger ger oförglömliga avtryck i en ung människas liv.

Vi fortsätter även att erbjuda umgänge på nätet i lokala hemgrupper där man kan få nya vänner, prata om existentiella frågor, ha kul och lära sig mer om kristen tro. Där Frälsningsarmén finns blir fler sedda - något som både föräldrar, barn och unga blivit mer medvetna om och tacksamma för.

Välkomna till julgemenskaper

Trots ovanligt bistra tider fortsätter Frälsningsarmén att tala om och praktisera hopp och välkomna människor hem till oss. Grunden finns hos den Frälsare som föddes i enkelhet och fattigdom i ett stall och kom med ljus till en längtande värld full av mörker. Med tro och praktisk hjälp fortsätter vi att skapa en så god jul som det bara är möjligt för barn, unga och familjer i utsatthet. Då kan gemenskap över barriärerna göra att man växer, helas och själv kan ge en godare jul till andra.

Text: Carina Tyskbo

Hjälp någon i jul

Swisha här

Exempel på hur din gåva kan hjälpa

  • 50 kr - Julfika och gemenskap för ensamma och äldre
  • 150 kr - En värmande julkapp - mössa och vantar
  • 250 kr - Julklapp till ett barn
  • 500 kr - Liten julmatskasse
  • 1000 kr - Stor julmatskasse

swishbild.jpg Swisha till 900 48 05

Publicerat: 2021-11-08Skriv ut