logotype
Hjälp äldre i utsatthet - ge din gåva nu

Hjälp äldre i utsatthet

Just nu möter vi äldre som lider av ensamhet och isolering. Samtidigt kämpar många med en ansträngd ekonomi. En del hotas av vräkning och hemlöshet. Med din hjälp försöker vi råda bot på ensamhet och fattigdom bland våra äldre.

Låt mig ta Solveig som exempel. Hennes man Lennart dog i sviterna av Covid för tre år sedan. Solveigs liv förändrades över en natt. Aptiten försvann, de gemensamma vännerna slutade ringa och måendet försämrades hastigt. När Lennart dog kastades dessutom ekonomin omkull. Nu tvingas Solveig vända på varje krona.

Men i höstas hände något. På väg till affären såg Solveig en affisch om en träff för äldre på Frälsningsarmén. Hon vågade sig dit en första gång. Nu kommer hon till oss varje vecka. När det har varit som tuffast har Solveig fått med sig några matlådor hem. Det har gjort stor skillnad. Men framför allt har hon hittat nya vänner och fått tillbaka livsgnistan.

– Träffarna på Frälsningsarmén är alltid veckans höjdpunkt”, berättar Solveig.

En kopp kaffe och lite småprat. En utflykt under sommaren. Kanske några matlådor eller en matkasse om ekonomin är ansträngd. Några uppmuntrande ord och en varm kram. Eller en stunds hjälp med att söka fondmedel till glasögonen, medicinerna eller tandvården.

Det mesta vi gör på Frälsningsarmén är inte särskilt storslaget. Men vi vet att det enkla gör stor skillnad för många av våra äldre. Har du möjlighet att hjälpa Solveig och andra äldre som lever i ensamhet och fattigdom? Din gåva gör stor skillnad.

Gemenskap på sommarens äldreläger

Varje sommar anordnar Vasakåren i Stockholm gemenskapsdagar för äldre i Rättvik. Under ett par sommarveckor får äldre möjlighet att njuta av god mat, ta del av fina programinslag och dela gemenskap med såväl gamla vänner som nya bekantskaper.

– Många äldre sitter ensamma utan möjlighet att komma ut under sommaren. Lägret gör att vi kan bryta deras ensamhet lite grand, säger Leif Alm, som ansvarar för programmet under gemenskapsdagarna.

För att alla ska ha möjlighet att följa med på gemenskapsdagarna är avgiften kraftigt subventionerad. Om någon trots detta inte skulle ha råd med avgiften får de följa med ändå. Ekonomisk utsatthet ska inte, ovanpå allting annat, också behöva leda till isolering och ensamhet.

– Tidigare år har det varit någon enstaka som inte haft råd att följa med. Nu är det flera som har hört av sig för att de har det kämpigt med ekonomin, berättar Margit Östman, ansvarig för dagledigträffarna på Vasakåren.

Välj engångsbelopp

Vill du bli månadsgivare? Klicka här

Om du vill få skatteavdrag för din gåva behöver du uppge ditt personnummer på tacksidan.

Välj betalsätt

Plusgiro 90 04 80-5 | Bankgiro 900-4805 | Swish 9004805

”Telefonen är tyst och det blir många ensamma stunder”

Sonja. 90 år

90-åriga Sonja Jägstål är en av alla deltagare på årets gemenskapsdagar i Rättvik. Hon ser fram emot att få sätta sig vid dukat bord och att äta av den goda maten. Men den fina gemenskapen är det viktigaste skälet till att hon följer med på lägret.

När man kommer upp i min höga ålder blir det många ensamma stunder. Telefonen är tyst och jag orkar heller inte gå i väg på alla aktiviteter som jag gjorde förr, konstaterar hon.

För Sonja innebär lägret ett viktigt miljöombyte. Att komma bort från stan och få uppleva den vackra naturen i Dalarna tillsammans med andra gör gott för själen.

– Vi är som en stor familj och det brukar vara trevligt och bra på alla sätt, säger hon.

40 procent av kvinnorna över 85 lider av ensamhet

Enligt Folkhälsomyndighetens kartläggning ”Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder” lider var fjärde person över 60 år av ofrivillig ensamhet. Och i den nationella folkhälsoenkäten som genomfördes 2022
svarade hela 40 procent av kvinnorna över 85 år att de besvärades av ensamhet och isolering.

Enligt Folkhälsomyndigheten ökar den ofrivilliga ensamheten risken för depression, självmordstankar och att dö. Att ha förlorat en partner, ha ett begränsat socialt nätverk, ha en låg nivå av social aktivitet och att ha en dålig hälsa är några av de främsta riskfaktorerna för att äldre ska hamna i ofrivillig
ensamhet.

Källa: Folkhälsomyndigheten

”Matlådorna gör att jag kan betala hyran ”

Rolf

Rolf är en av alla äldre som har sökt sig till Frälsningsarmén under våren. Han har problem med hälsan och har levt själv hela livet. När han blev sjukpensionär för många år sedan fick han en betydligt sämre ekonomi. På något sätt har det ändå alltid löst sig.

Men när hyran höjdes kraftigt i början på året fick han svårt att klara sig.
Nu har han vid flera tillfällen fått hjälp med matlådor från Frälsningsarmén.
Det har gjort att han kan betala hyran.

– Jag har precis så att jag klarar hyran nu. Men utan hjälpen med matlådor
hade jag inte kunnat betala mina räkningar, säger han.