
Drömmen om lägret växte fram
Missionsbåten har seglat längs Sveriges östkust sedan 1980 och utgår ifrån Oskarshamn där även lägergården Villa Shalom finns. Sommaren 2016 bjöd Marina in vännen Lucie som sedan fortsatte som besättningsman och bibelskoleledare i verksamheten. Sedan dess är hon bosatt i Sverige men bär med sig oron för släkt och vänner i hemlandet med anledning av kriget.
– Jag kollar sociala medier varje morgon och skriver och frågar hur familjen mår. Min syster och hennes barn var här en period och jag är beredd att ta emot släktingar igen om något händer, säger hon.
Hos Lucie har drömmen vuxit fram om att anordna ett stort läger i Sverige för ukrainska barn och nu har det alltså blivit verklighet.
– Jag kände att jag ville göra något för barnen och när jag presenterade idén för Marina sa hon ja direkt.
– Jajamensan, utbrister Marina glatt. Kåren hade fått en omstart och stod inför uppbyggnad och vi kände att vi måste göra utåtriktade missionsinsatser, skapa kontakt med folk utanför kyrkan och få upp människor ur soffan. Så detta var ett bönesvar, förklarar hon.
Stor respons från företag och volontärer
Även Birger Borgemo, skeppare och verksamhetsansvarig för Shalom Mission, nappade på idén och Marina nämner att de kallar lägret för ”Tillsammans” för utan alla inblandade förmågor och sponsorer hade detta inte gått att genomföra. Shalom Mission har gjort insamlingar till lägret i diverse hamnar och via sina second hand-butiker. Privatpersoner och företag från hela Oskarshamn med omnejd har engagerat sig. Exempel på givmildheten är 25 liter jordgubbar, 20 kilo kyckling, 100 kilo potatis, 320 ägg och mängder av bröd. De nya lakanen och handdukarna får deltagarna ta med sig hem efteråt. Ett gäng stickglada personer har bidragit med omkring 65 tröjor i varierande mönster, färger, modeller och storlekar.
– Barnen har själva fått prova och välja sin egen specialdesignade tröja. Det har inte varit något bråk utan de har varit så glada och stolta, säger Marina.
Marknadsdag med konfirmander och grannar
Den här eftermiddagen hålls marknad på gården som ett sätt att involvera bygden och längs långborden har hantverk, närproducerade ätbarheter med mera dukats upp. Överskottet går till ukrainahjälpen. Frälsningsarméns konfirmander som hållit till på Shalom-skeppet är på Skeppargården denna dag. De har just undervisats i temat ”att göra något för andra” och de är i full färd med att anordna stationer med lekar, tävlingar, ansiktsmålning, armbandstillverkning och annat skoj till barnen. Smeden Peter finns på plats och hjälper de unga att banka till sina egna krokar. Musikkåren i Oskarshamns kår spelar och barnen sjunger både den svenska och ukrainska nationalsången. Med båda flaggorna i luften tågar sedan de unga till den publikfyllda kyrkolokalen. Till jubel och applåder bjuder de på ukrainska lovsånger med tillhörande rörelser som de lärt sig under dagarna.
Svenska närodlade jordgubbar och ukrainska smaker
Under dessa veckor har maträtter från båda länderna serverats. Då fyra deltagare fyllt år under lägret bakades en tårta prydd med tio liter närodlade jordgubbar. Vid grytorna sliter kocken och verksamhetsledaren Svetlana Droz med kvällens middag som blir ukrainska ploven, innehållande ris, grönsaker och kyckling. Victoria, som flyttade med sin dotter till Sverige och Smålands stenar på grund av kriget, har tagit tjänstledig för att hjälpa till i köket och som tolk på lägret.
– Det har varit svårt för oss men jag är så tacksam till Sverige för all hjälp vi fått, även till de som gör insatser för det här lägret. Alla kan vi göra något, menar hon på.
Mycket kärlek, tårar och skratt
I skrivande stund är det ett par dygn kvar tills bussen kör mot färjan till Polen och vidare till deltagarnas hemland. Men insamlingen fortsätter för att stötta de krigsdrabbade invånarna och förhoppningsvis blir det en repris på dessa veckor nästa år.
– Det har varit över förväntan, jag gråter av tacksamhet. Det har blivit så bra och så fantastiska möten mellan barnen och konfirmanderna, utbrister Marina och hennes kårledarkollega samt lägerledare, Nicolaj Vollburg, håller med.
– Det har varit otroligt berörande att få vara med om detta, säger han.
– Ja, man lever i drömmen. Det har varit mycket kärlek, tårar och skratt, inflikar Lucie.
Ukraina behöver Frälsningsarmén
Hon har dagligen agerat tolk, liksom Natalja Denysenko, som bor i Oskarshamn sedan flera år tillbaka. Hon var även med på bussresan och har engagerat många sponsorer.
– Jag är så glad och tacksam över att få vara med och bidra och att få se barnen springa, skratta, leka, koppla av och äta massor med mat, säger Natalja leendes.
– De kommer åka hem och berätta om veckorna i Sverige och jag hoppas verkligen att kyrkan kan fortsätta med dessa läger, fortsätter hon.
Iryna Shvab, divisionsledare för Frälsningsarmén i Ukraina, kommer gåendes från den lilla sandstranden.
– Det är underbart att vara här, det har varit en omstart med ny styrka och själslig vila utan bomber, ler hon tacksamt.
– Men vi måste hem igen för folket i Ukraina behöver Frälsningsarmén som känslomässigt stöd, även dessa barns familjer. Där har vi också fritidsgårdar som erbjuder samtal, läxhjälp och mat, tillägger hon kärleksfullt.
Text och foto: Teresia Jansson
Läs mer om vårt arbete för barn, unga och familjer

Kollon och sommarläger för ungdomar och barn ›
Vi erbjuder läger, dagkollon och utflykter till en låg kostnad.

Utsatthet bland barn och unga ›
I Sverige lever cirka 102 000 barn i hushåll som förlitar sig på ekonomiskt bistånd från socialtjänsten. Förutom brist på näringsriktig mat kan en dålig ekonomisk situation leda till oro, utanförskap och avsaknad av en meningsfull fritid. Den psykiska ohälsan bland barn och unga är också stor i Sverige.

Vårt arbete för barn, unga och familjer ›
Hos oss får barn, unga och familjer en trygg plats att växa. Vi erbjuder glädjefyllda aktiviteter och stöd i vardagen.