Hjälp familjer i utsatthet - ge din gåva nu

Oro och stridslarm byttes mot lägergemenskap i trygghet

Två lägerveckor fyllda med kärlek, glädje, roliga aktiviteter, nya vänner och massor med mat. Frälsningsarmén i Oskarshamn och Shalom Mission lät 40 ukrainska barn få vila ifrån krigslarm och bomber på Skeppsgården i Misterhults skärgård. Deltagarna drömmer om en repris nästa sommar.

– Vi vill inte åka hem! Det är så gulliga människor här och vi har fått nya vänner. Och så slipper vi stridsflygen. 

– Vi älskar att bada och vi får så god mat, fortsätter kören av röster.

Det är de nyfunna kamraterna Alina, Sofiia, Anna och Mariia. Alina som är äldst översätter från ukrainska till engelska. Tillsammans med 35 andra barn, 9-14 år, befinner de sig på Skeppsgården på Norra Uvö, inte långt från Oskarshamn. Barnskratt varvas med prat och sångstrofer, emellanåt hörs plask efter hopp ifrån badbryggan eller från åror och paddlar som sätts i Misterhults skärgårdsvatten. Junigrönska och ståtliga björkar ramar in lägergården och efter några regniga dagar har en trettigradig värme dragit in. Utanför den gulmålade huvudbyggnaden och de små röda övernattningsstugorna hänger badkläder och tvätt.

Här får barnen göra saker för första gången

Strax efter midsommarhelgen kördes en buss från Sverige, full med kläder, skor, mat och annat, ner till ukrainska gränsen. Där hämtades barnen och några ledare för två veckors återhämtning, lek och gemenskap i frihet. Det har blivit ett besök till Astrid Lindgrens värld och lägret har gästats av några poliser och hockeyspelare. Många av barnen har prövat på saker för första gången och under en talangjakt kom flera förmågor fram i form av dikter, drama och andra kreativa uttryck. Sjuåriga Mikhael, son till en av ledarna, plirar med sina bruna ögon, och stoltserar med sina nya svenskkunskaper.

– Hej på dig din gamla galosch, utropar han glatt.

14-åriga Zakhar tycker att kanotpaddlingen varit roligast och han uppskattar den vackra naturen här och att äta tacos. Ledarna är väldigt hjälpsamma och stöttande, tycker han, och lägerveckorna har gjort honom mer självständig. Dessutom har intresset för att sitta med sin telefon minskat.

– Jag vill hellre vara aktiv med mina kompisar här och jag kommer sakna dem som bor i andra städer. Och det känns fint att vi kan lovsjunga Gud tillsammans för min tro betyder mycket för mig, säger han.

Fyra lägerdeltagare njuter av sommaren på lägret – nya vänskaper växer i trygg miljö vid havet.
Matglädje och gemenskap – barnen serveras goda måltider varje dag tack vare volontärer och sponsorer.
Lägeridén föddes i Lucies hjärta – tillsammans med Marina blev drömmen verklighet på Skeppsgården.
En eftermiddag full av lek skratt och samhörighet.

”De vägrar somna om vi inte ber för dem”

Alla kommer inte från kristna familjer även om de tillhör Frälsningsarméns sociala nätverk, men varje dag har det hållits andakter och bibelstudier på gården. Då ställs det många nyfikna frågor.

– Och på kvällarna vägrar de att somna om vi inte kommer och ber för dem, då ropar de på oss, säger Liudmyla Maksymova-Jonsson, även kallad Lucie.

– Om någon kan ge hopp i deras situation så är det ju Jesus och om han presenteras i en trygg miljö så kan barnen sprida det vidare där de är, menar Marina Bratterud, kårledare för Frälsningsarmén i Oskarshamn.

De är lägrets huvudledare och Marina är också en av skepparna på missionsbåten Shalom. Enligt dem var barnen försiktiga, oroliga och lite rädda de första dagarna men efter en seglats med Shalom, inklusive bad, hopp från klippor, med mera hände någonting. Vissa av dem hade aldrig sett en båt, eller ens ett hav.

– De njöt och var överlyckliga. Den miljön hjälpte dem verkligen att slappna av. Jag tror att äventyret de upplevde tillsammans gjorde att de kom varandra närmre, säger Lucie.

– Nu ser vi hur de leker och hittar på grejer tillsammans, det märks att de känner sig hemma, fortsätter hon.

Brandlarm misstogs för krigslarm

Stämningen har blivit mer uppsluppen nu men det är samtidigt tydligt att barnen är märkta av situationen i hemlandet. Vissa av dem har levt de flesta av sina år med krig och pandemi. Deltagarna och ledarna kommer från olika delar av Ukraina och några har tvingats lämnat sina sönderbombade städer och förlorat fäder eller makar. De vuxna får förklara för de små att det bara är vanliga passagerarplan i det svenska luftrummet och när brandlarmet gick en dag spreds panik och oro för att kriget tycktes ha nått även Sverige. Turligt nog sträcker sig inte lägret över någon av de måndagar som VMA-larmet, ”Hesa Fredrik”, gör sig hörd här.

– När barnen får rapporter om bombningar så gråter de och vi är på vår vakt så att ingen sitter ensam. Vi försöker prata om kärlek och locka fram glädjen hos dem, säger ledaren Gösta.

– Det kan ta på krafterna att vara här men det är oerhört roligt också, fortsätter han varmt.

Hans fru Carina är matansvarig.

– Det är mycket att tänka på men det har varit underbara dagar. Det går inte att beskriva, det är så mycket kärlek och kramar, säger hon strålandes.

En av lägerdeltagarna berättar att han funnit styrka i naturen, bönen och gemenskapen – telefonen har fått vila. Här tillsammans med Lucie.

Drömmen om lägret växte fram

Missionsbåten har seglat längs Sveriges östkust sedan 1980 och utgår ifrån Oskarshamn där även lägergården Villa Shalom finns. Sommaren 2016 bjöd Marina in vännen Lucie som sedan fortsatte som besättningsman och bibelskoleledare i verksamheten. Sedan dess är hon bosatt i Sverige men bär med sig oron för släkt och vänner i hemlandet med anledning av kriget. 

– Jag kollar sociala medier varje morgon och skriver och frågar hur familjen mår. Min syster och hennes barn var här en period och jag är beredd att ta emot släktingar igen om något händer, säger hon.

Hos Lucie har drömmen vuxit fram om att anordna ett stort läger i Sverige för ukrainska barn och nu har det alltså blivit verklighet.

– Jag kände att jag ville göra något för barnen och när jag presenterade idén för Marina sa hon ja direkt.

– Jajamensan, utbrister Marina glatt. Kåren hade fått en omstart och stod inför uppbyggnad och vi kände att vi måste göra utåtriktade missionsinsatser, skapa kontakt med folk utanför kyrkan och få upp människor ur soffan. Så detta var ett bönesvar, förklarar hon. 

Stor respons från företag och volontärer

Även Birger Borgemo, skeppare och verksamhetsansvarig för Shalom Mission, nappade på idén och Marina nämner att de kallar lägret för ”Tillsammans” för utan alla inblandade förmågor och sponsorer hade detta inte gått att genomföra. Shalom Mission har gjort insamlingar till lägret i diverse hamnar och via sina second hand-butiker. Privatpersoner och företag från hela Oskarshamn med omnejd har engagerat sig. Exempel på givmildheten är 25 liter jordgubbar, 20 kilo kyckling, 100 kilo potatis, 320 ägg och mängder av bröd. De nya lakanen och handdukarna får deltagarna ta med sig hem efteråt. Ett gäng stickglada personer har bidragit med omkring 65 tröjor i varierande mönster, färger, modeller och storlekar.

– Barnen har själva fått prova och välja sin egen specialdesignade tröja. Det har inte varit något bråk utan de har varit så glada och stolta, säger Marina.

Skratt, vänskap och vila från kriget – lägerveckorna på svenska kusten bär hoppet vidare.
Ansiktsmålning på marknadsdagen där överskottet gick till hjälpinsatser för Ukraina.
För några är det första gången i en roddbåt – sommarens vattenlekar har blivit minnen för livet.
Gösta och Carina är två av de engagerade ledarna – med kärlek, omsorg och mat i överflöd skapar de trygghet för barnen.

Marknadsdag med konfirmander och grannar

Den här eftermiddagen hålls marknad på gården som ett sätt att involvera bygden och längs långborden har hantverk, närproducerade ätbarheter med mera dukats upp. Överskottet går till ukrainahjälpen. Frälsningsarméns konfirmander som hållit till på Shalom-skeppet är på Skeppargården denna dag. De har just undervisats i temat ”att göra något för andra” och de är i full färd med att anordna stationer med lekar, tävlingar, ansiktsmålning, armbandstillverkning och annat skoj till barnen. Smeden Peter finns på plats och hjälper de unga att banka till sina egna krokar. Musikkåren i Oskarshamns kår spelar och barnen sjunger både den svenska och ukrainska nationalsången. Med båda flaggorna i luften tågar sedan de unga till den publikfyllda kyrkolokalen. Till jubel och applåder bjuder de på ukrainska lovsånger med tillhörande rörelser som de lärt sig under dagarna. 

Svenska närodlade jordgubbar och ukrainska smaker

Under dessa veckor har maträtter från båda länderna serverats. Då fyra deltagare fyllt år under lägret bakades en tårta prydd med tio liter närodlade jordgubbar. Vid grytorna sliter kocken och verksamhetsledaren Svetlana Droz med kvällens middag som blir ukrainska ploven, innehållande ris, grönsaker och kyckling. Victoria, som flyttade med sin dotter till Sverige och Smålands stenar på grund av kriget, har tagit tjänstledig för att hjälpa till i köket och som tolk på lägret.

– Det har varit svårt för oss men jag är så tacksam till Sverige för all hjälp vi fått, även till de som gör insatser för det här lägret. Alla kan vi göra något, menar hon på. 

Mycket kärlek, tårar och skratt

I skrivande stund är det ett par dygn kvar tills bussen kör mot färjan till Polen och vidare till deltagarnas hemland. Men insamlingen fortsätter för att stötta de krigsdrabbade invånarna och förhoppningsvis blir det en repris på dessa veckor nästa år.

– Det har varit över förväntan, jag gråter av tacksamhet. Det har blivit så bra och så fantastiska möten mellan barnen och konfirmanderna, utbrister Marina och hennes kårledarkollega samt lägerledare, Nicolaj Vollburg, håller med.

– Det har varit otroligt berörande att få vara med om detta, säger han.

– Ja, man lever i drömmen. Det har varit mycket kärlek, tårar och skratt, inflikar Lucie.

Ukraina behöver Frälsningsarmén

Hon har dagligen agerat tolk, liksom Natalja Denysenko, som bor i Oskarshamn sedan flera år tillbaka. Hon var även med på bussresan och har engagerat många sponsorer. 

– Jag är så glad och tacksam över att få vara med och bidra och att få se barnen springa, skratta, leka, koppla av och äta massor med mat, säger Natalja leendes.

– De kommer åka hem och berätta om veckorna i Sverige och jag hoppas verkligen att kyrkan kan fortsätta med dessa läger, fortsätter hon.

Iryna Shvab, divisionsledare för Frälsningsarmén i Ukraina, kommer gåendes från den lilla sandstranden. 

– Det är underbart att vara här, det har varit en omstart med ny styrka och själslig vila utan bomber, ler hon tacksamt. 

– Men vi måste hem igen för folket i Ukraina behöver Frälsningsarmén som känslomässigt stöd, även dessa barns familjer. Där har vi också fritidsgårdar som erbjuder samtal, läxhjälp och mat, tillägger hon kärleksfullt.

Text och foto: Teresia Jansson

Läs mer om vårt arbete för barn, unga och familjer