logotype
Hjälp människor i nöd - ge en gåva nu

Välkommen julhjälp till behövande stockholmare

Den 10-13 december delade Frälsningsarméns alla stockholmskårer ut sina årliga julgåvor. Till Vasakåren kom personer från olika delar av länet. Samtal, råd och en personlig förbön erbjöds i samband med hjälpen, som oftast består av ett presentkort på mat. "Det här betyder verkligen jättemycket för mig!" säger Maria, ensamstående ung mamma från södra Stockholm.

Det är alltmer bråda dagar ute i ett julpyntat Stockholm, men på Vasakåren vid Odenplan råder ett välkomnande lugn. På gatuplan kan man på Kafé Fröet denna dag äta en god fisksoppa och två trappor ner har personalen gjort i ordning ett väntrum med tända ljus, kaffe, lussebullar och pepparkakor. I tur och ordning ropas människor upp och får komma in till Matilda Ljunggren och Caroline Storck från Frälsningsarmén, som sitter lite längre bort i korridoren.

Krukmakarens Hus länkar hjälpsökande till Stockholms olika kårer

De som önskat julhjälp har tidigare skickat in en ansökan som bedömts av julutdelningsgruppen på Krukmakarens Hus i Stockholm. Det är en samordnande hjälpcentral som länkar  hjälpsökande till de olika kårerna. 

– Syftet är att människor ska få hjälp i ett sammanhang och en gemenskap som kårerna kan få vara eller kan bli framöver. Krukmakarens Hus är i sig inget självändamål, menar Sarah Sundbom som ansvarar för Krukmakarens Hus mobila team tillsammans med Elin Hammarberg.

Ryggtavlan på en äldre man, Olavi, som tar emot ett presentkort på mat av Caroline Storck och Matilda Ljunggren från Frälsningsarmén.
Olavi har åkt från Södertälje för att få presentkortet på mat som delas ut av Caroline Storck och Matilda Ljunggren.

Olavi har fått tillbaka sitt liv efter många år i fängelse

Olavi är 63 år och har den här förmiddagen åkt från Södertälje för att få sin julgåva. Han lever på existensminimun, har besvär med hjärtat och orkar bara gå korta sträckor. Därför betyder presentkortet på ICA mycket.

– Jag har kriminella perioder och omgångar av fängelsevistelser bakom mig. 10-12 år har jag suttit inne, säger Olavi och stryker med händerna på bordsskivan.

– När jag kom ut 2002 trodde ingen att jag någonsin skulle klara det. ”Risk för återfall till brott nästan 100%", stod det i mina papper. Men jag har får tillbaka mitt liv och min familj. Jag har barn och tio barnbarn som jag nu kan fira jul med, säger han och ler.

Deltidsarbete gör tillvaron tuff ekonomiskt som ensamstående

I kårens lekrum för barn skuttar Freja, 2,5 år omkring, utklädd i Flamenco-klänning och med en rosa väska på huvudet. Hennes mamma Maria sitter på en barnsoffa intill. Hon är 29 år och ensamstående på heltid med dottern. Maria har just varit inne hos personalen på kåren och fått sitt kuvert med julhjälp. Tillvaron är ofta ekonomiskt tuff eftersom hon bara arbetar deltid.

Nätverk med ensamma mammor tipsade om Frälsningsarméns hjälp

– Jag är med i en grupp på Facebook för ensamstående mammor och där tipsar vi varandra om var man kan ansöka om hjälp. Jag kom hit till Frälsningsarmén förra året också. Det betyder verkligen jättemycket för mig med de 1000 kronor jag fått idag! säger hon med eftertryck.

Freja gungar gunghäst och längtar efter julen, säger hon. Hon vill träffa mormor, få paket och äta godis.

– Jag ska få en rosa julklapp och mamma en svart, säger hon och Maria skrattar.

Var och en som kommer får ett samtal och erbjuds förbön

För att undvika att julutdelningen blir till ett löpande band är man på Krukmakarens Hus mån om att ge varje person en stunds samtal när de kommer till kåren. Man erbjuder även förbön. Monica heter en kvinna som sökt hjälp. Hon är glad över stunden inne hos Matilda och Caroline.

– Ja, de frågade om de fick be för mig och det kändes helt ok. Jag har en tro även om jag inte alltid går i kyrkan. Men jag har varit ett par gånger på gudstjänst hos Frälsningsarmén och barnen har gått söndagsskola, säger hon.

"Till jul har jag aldrig något extra så den här julhjälpen betyder massor"

Monica är ensamstående med tre barn, varav den äldsta har flyttat. När hon och barnens pappa separerade hade de först delad vårdnad om barnen. Men sedan försvann exmannen utomlands, helt spårlöst. Skulder och annat trassel stannade hos Monica. Nu är hon sjukskriven för bland annat fibromyalgi.

– Jag har absolut ingen som kan hjälpa mig, alla släktingar är borta. Till jul har jag aldrig något extra så den här julhjälpen betyder massor för mig. Det är helt underbart, säger hon och lyser upp lite.

Frälsningsarmén kan bidra till att mätta andliga och själsliga behov

När julgåveutdelningen på Vasakåren är slut har 42 personer fått hjälp med presentkort på mat, biocheckar till barnen eller annat som gläder till jul. Sarah Sundbom summerar dagen tillsammans med personalen på Vasakåren. Hon delar visionen för krukmakarens Hus i Stockholm:

– Vi människor är en helhet, med behov för ande, kropp och själ. Våra djupaste behov är egentligen själsliga eller andliga. Vi på Frälsningsarmén kan få bidra med något annat än i den vanliga vården, säger Sarah Sundbom.

Text och foto: Carina Tyskbo